Παρασκευή, 1.07.2022, 4:29 πμ

Ξένοι οίκοι: Βλέπουν βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας

14.02.2021 / 10:23
oikonomia_xrima

Σε αναπροσαρμογή προς το χειρότερο για τις εκτιμήσεις τους όχι μόνο για το πρώτο τρίμηνο αλλά για το σύνολο της ύφεσης του 2021 στην Ελλάδα προχωρούν διεθνείς οίκοι.
Η ING βλέπει την ύφεση στο α΄ τρίμηνο στο ιλιγγιώδες 13% γεγονός που τινάζει τις κυβερνητικές προβλέψεις στον αέρα, αφού όπως γράφαμε, ειδικά για το πρώτο δίμηνο η πρόβλεψη εσόδων υπερέβαινε ακόμα και την αντίστοιχη πρόβλεψη εσόδων για το 2020 η οποία ούτε αυτή επιτευχθεί, παρότι τότε δεν υπήρχε πανδημία! Για την συνολική ανάπτυξη το 2021 η πρόβλεψη είναι γύρω στο 2%, Γεγονός που σημαίνει ότι ο όλεθρος θα συνεχιστεί για όλο το τρέχον έτος. Πάνε τα μυθεύματα για ανάπτυξη τύπου «V», η έστω για ανάπτυξη της τάξεως του 7%.

Όσο για την οικονομική ανάκαμψη; Η ING την τοποθετεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Όλα αυτά την ώρα που το δημόσιο χρέος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ καθιστώντας την Ελλάδα πραγματική «αποικία».
Αντίστοιχες είναι οι εκτιμήσεις και της Scope Ratings. Ο οίκος υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, τοποθετώντας την σε ποσοστό 3,5% το 2021 αντί 4,5%. Για το πρωτο εξάμηνο βλέπει ύφεση ενώ σημειώνουν ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια το δεύτερο εξάμηνο προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό. Με απλά λόγια, η συγκεκριμένη επίδοση είναι το καλύτερο σενάριο για την ελληνική οικονομία.

Διψήφια ύφεση βλέπει και η Unicredit. Ενώ ακόμα και η κομισιόν προσγείωσε απότομα τις προσδοκίες, προβλέποντας ανάπτυξη της τάξεως του 3% για όλο το έτος, ποσοστό χαμηλότερη απο τις αρχικές προβλέψεις και είναι μόνο η αρχή του έτους.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα