Ξεκινούν οι πληρωμές αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους

20.08.2021 / 9:23
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Καμμένα τοπία αφήνει πίσω της η πυρκαγία

Βροχή οι αιτήσεις των πυρόπληκτων προκειμένου να λάβουν άμεσα τις αποζημιώσεις που δικαιούνται μετά την καταστροφή των περιουσιών τους από τις πυρκαγιές. Μέχρι αυτή τη στιγμή περίπου 550 Α.Φ.Μ. έχουν υποβάλλει αιτήσεις που αντιστοιχούν σε προκαταβολές αποζημιώσεων ύψους 3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, οι πρώτες πληρωμές αποζημιώσεων θα γίνουν σήμερα.

Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους (που επέχουν και θέση υπεύθυνης δήλωσης), ώστε να λαμβάνουν την πρώτη οικονομική αρωγή (προκαταβολή) έναντι των αποζημιώσεων που θα ακολουθήσουν με την ολοκλήρωση του έργου των αρμόδιων εκτιμητικών επιτροπών.

Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει:

-Την πρώτη οικονομική αρωγή έναντι των τελικών αποζημιώσεων που θα λάβουν οι πληγέντες

-Απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

-Επιδότηση στέγασης

Το ποσό της πρώτης οικονομικής αρωγής προκύπτει αυτόματα και συμψηφίζεται με το τελικό ποσό της ζημιάς που υπολογίζεται στη συνέχεια από τις αρμόδιες επιτροπές. Ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις:

(α) το ποσό που αιτείται και λαμβάνει ο αιτών με την παρούσα διαδικασία είναι υψηλότερο της ζημιάς που έχει υποστεί από την πυρκαγιά και καλύπτεται από το Δημόσιο σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, ή

(β) δεν επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες επιτροπές ότι ο αιτών έχει υποστεί ζημιά από την πυρκαγιά (άρα δεν αντιστοιχεί ποσό στον αιτούντα)

Τότε το ποσό που προκύπτει και υπερβαίνει αυτό που αντιστοιχεί στον αιτούντα, αναζητείται από τη Φορολογική Αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθέν εντόκως.

Ταυτόχρονα, στην ενιαία ψηφιακή πύλη περιλαμβάνεται και η επιδότηση προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που -σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο- η κύρια κατοικία έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

Τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθεί η αίτηση είναι:

-Οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο ΤΑXISNET,
-Τα στοιχεία για το κτίριο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κά)
-Ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού του αιτούντος (ΙΒΑΝ).

Οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για τη χορήγηση:

-Οικονομικής ενίσχυσης για κατοικίες και κτιριακές εγκαταστάσεις φυσικών ή νομικών προσώπων, έναντι στεγαστικής συνδρομής
-Οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής
-Οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών
-Για τη χορήγηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023
-Επιδότησης προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που η κύρια κατοικία σας έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα