Ξεκινά το κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής -Προτεραιότητα στις «βαριές» υποθέσεις με εισαγγελική παραγγελία

19.03.2021 / 8:48
epistreptea_xreh_foroi_xrimata

Σχεδόν μισό δις ευρώ (!) που επιχείρησαν να αποκρύψουν συνολικά 1.011 επιχειρήσεις, ξετρύπωσαν την περασμένη χρονιά οι ελεγκτές των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων και ετοιμάζονται τώρα να αναλάβουν δράση κατά της φοροδιαφυγής για το 2021.

Από πρατήρια καυσίμων ως ελαιοτριβεία, από ενδοκοινοτικές απάτες ΦΠΑ ως πολυεθνικές απάτες με παράνομα λογισμικά κι από τη συστηματική απόκρυψη εισοδημάτων ως τη μη έκδοση αποδείξεων κατά συρροή και τη διακίνηση πλαστών/εικονικών τιμολογίων, οι «Ράμπο» των ΥΕΔΔΕ θα σαρώσουν την Επικράτεια. Όχι στα «τυφλά» αλλά με risk analysis και αξιοποιώντας αφενός τις βάσεις δεδομένων που εμπλουτίζουν κάθε χρόνο με νέα στοιχεία αφετέρου τα ηλεκτρονικά «εργαλεία» που προστίθενται στο «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ και διευκολύνουν το «ξετίναγμα» τραπεζικών λογαριασμών και τις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό περιπτώσεων αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Φέτος, ο πήχης των ελέγχων τέθηκε ψηλά δεδομένων των συνθηκών:

τουλάχιστον 800 έλεγχοι – έρευνες
10.720 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι
6.000 εμφανείς μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι
Με εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ, ορίζεται ότι οι υποθέσεις που ελέγχονται και ερευνώνται κατά προτεραιότητα, επιλέγονται βάσει συνδυασμού κριτηρίων ορθολογικής διαχείρισης και ανάλυσης κινδύνου. Ωστόσο, αν οι προϊστάμενοι των ΥΕΔΔΕ από στοιχεία ή πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους και σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις, κρίνουν ότι συντρέχει βάσιμος λόγος ελέγχου κατά προτεραιότητα υποθέσεων, εισάγουν τις προκρινόμενες υποθέσεις σε σειρά κατάταξης ανάλογα με τη σημαντικότητά τους, συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα των υποθέσεων που ανακατατάσσονται. Επιπλέον, μπορούν να προκρίνονται προς έλεγχο ή έρευνα υποθέσεις, κατόπιν εντολής του Διοικητή της ΑΑΔΕ ή του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε.).

Οι υποθέσεις φοροδιαφυγής που είναι στο πάνω ράφι
Υπάρχουν όμως και υποθέσεις που είναι υπεράνω κάθε προτεραιοποίησης:

Υποθέσεις έρευνας που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες κατόπιν αιτήματος των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε..
Έρευνες έλεγχοι που προέκυψαν από συμμετοχή των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ειδικά συνεργεία ελέγχου και οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο ειδικών διατάξεων άλλων υπηρεσιών.
Έρευνες έλεγχοι που βρίσκονται σε στάδιο σύνταξης έκθεσης ελέγχου.
Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.
Στη δύσκολη περσινή χρονιά, οι ελεγκτές των ΥΕΔΔΕ εντόπισαν 144 περιπτώσεις «εξαφανισμένων» εμπόρων, απενεργοποιώντας τον ΑΦΜ τους. Πρόκειται για περιπτώσεις ενδοκοινοτικής απάτης, συνήθως τύπου Carousel, όπου στήνονται «μαϊμού» επιχειρήσεις με στόχο να υφαρπάζεται ο ΦΠΑ των διακινούμενων προϊόντων από χώρα σε χώρα. Οι απάτες αυτές το 2020 ξεπέρασαν τα 20 εκατ. Ευρώ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα