Ξανά άδειες και μεταγωγές για τους κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές

13.01.2021 / 18:40
fylaki-livadeia

Προσπάθεια να επανέλθει μια κανονικότητα στις φυλακές που λόγω της πανδημίας ήταν σε διαρκή καραντίνα, επιχειρεί η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Με αποφάσεις ποου υπέγραψε πρόσφατα η Σοφία Νικολάου, ξεκινά η επαναχορήγηση αδειών σε κρατούμενους αλλά και η υλοποίηση των εκκρεμών αλλά και των νέων μεταγωγών.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, με απόφαση που υπέγραψε η Γενική Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, και εστάλη στους διευθυντές όλων των Καταστημάτων Κράτησης, ζητείται να αρθούν τα εξής μέτρα:

-Περί απαγόρευσης αδειών κρατουμένων, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την επιστροφή τους θα αντιμετωπίζονται ως ύποπτα κρούσματα, και θα τοποθετούνται σε πενθήμερη καραντίνα και θα ακολουθεί τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.

-Περί πραγματοποίησης εξ αποστάσεως και δια περιφοράς προγραμματισθεισών συνεδριάσεων της Κ.Ε.Μ. (Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών).

-Περί εκτέλεσης των εκκρεμών αποφάσεων μεταγωγών της Κ.Ε.Μ. και πραγματοποίηση των μεταγωγών αυτών με φειδώ και μόνο όταν το επιβάλλουν σοβαροί λόγοι εύρυθμης λειτουργίας των Καταστημάτων Κράτησης.

-Περί αναφοράς σε καθημερινή βάση από το Συγκρότημα Κράτησης Κορυδαλλού, αριθμό τεστ σε εργαζόμενους και κρατούμενους και αποτελέσματα αυτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επανέρχεται μερικώς και η λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασία στα Καταστήματα Κράτησης, στο πλαίσιο βεβαίως των όσων ορίζει η σχετική ΚΥΑ.

Θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες με την προϋπόθεση να τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους των Καταστημάτων Κράτησης, χρήση απολυμαντικών, θερμομέτρηση όλων των εισερχόμενων, τήρηση αποστάσεων και διαρκής και καλός αερισμός όλων των χώρων.

Με την απόφαση αίρεται η απαγόρευση όλων των δια ζώσης εκπαιδευτικών και θεραπευτικών δραστηριοτήτων στα Καταστήματα Κράτησης με την επιπλέον υποχρέωση της καθημερινής διενέργειας rapid test σε όλους τους εισερχόμενους εκπαιδευτικούς.

Η απόφαση ελήφθη γιατί θεωρήθηκε πως τα πράγματα στις φυλακές, σε επίπεδο κορονοϊού και αντιμετώπισης της κινούνται σχετικά ικανοποιητικά. Συγκεκριμένα υπάρχουν 42 κρούσματα – σε 7 υπαλλήλους και 35 κρατούμενους -με τάσεις αποκλιμάκωσης. Παράλληλα διενεργούνται συνεχώς τεστ. Τα 16 κρούσματα εντοπίζονται στις φυλακές Λάρισας και άλλα 14 στις φυλακές Νιγρίτας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ελήφθη υπόψη ο μεγάλος χρόνος της απαγόρευσης των αδειών, που δημιούργησε ένα κύμα έντασης καθώς οι φυλακισμένοι δεν άντεχαν άλλο χωρίς να πάρουν άδειες. Ρόλο έπαιξε επίσης πως για τη μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές πρέπει να έχουν πάρει άδειες προηγουμένως οι ωφελούμενοι κρατούμενοι και με τις απαγορεύσεις λόγω πανδημίας θα μπλοκάρονταν και οι μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές μεγάλου αριθμού φυλακισμένων.

Το ποιοι θα πάρουν πρώτα άδεια θα καθοριστεί από το συμβούλιο των φυλακών και θα ληφθεί υπόψη ασφαλώς ο χρόνος που δεν έχει πάρει άδεια ο κρατούμενος, τα αδικήματά του, η εν γένει συμπεριφορά του.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα