Xαράλαμπος Στανίτσας: «Κάποιοι “καουμπόυδες” στην Πάτρα διαχειρίζονται το δημόσιο χώρο σαν να είναι τσιφλίκι τους»

14.08.2020 / 11:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ΦΩΤΟ 1 (2)

Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

Συνηθίζει να σηκώνει το γάντι από το δάπεδο του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας και να το τοποθετεί πάνω στο τραπέζι ζητώντας εξηγήσεις για τη …ρίψη. Πατέρας πέντε παιδιών στα 43 του χρόνια, έχοντας ήδη περάσει από τη θέση του αντιδημάρχου σε νεαρότατη ηλικία (πολλοί τον θεωρούν ένα από τα καλύτερα, ίσως το καλύτερο «χαρτί» της δημοτικής αρχής του Γιάννη Δημαρά), ο Χαράλαμπος Στανίτσας επέστρεψε δριμύτερος στις συνεδριάσεις ως δημοτικός σύμβουλος του «σπιράλ» και αφήνει στο στίγμα του, σε μια παράταξη που- όπως λέει και ο ίδιος- ήρθε για να μείνει.

Με την ευθύτητα που τον διακρίνει και η οποία δεν είναι πάντα ό,τι πιο …βολικό για κάποιον που ασχολείται με τα κοινά, απαντά στα ερωτήματα των «7Μ» σχετικά με τα θέματα του δήμου και της πόλης, ασκεί σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή και μιλάει για την πορεία μιας παράταξης που συζητήθηκε πολύ και ανοίγεται στην πόλη δημιουργώντας τους δικούς της διαύλους επικοινωνίας.

 

Ένα χρόνο περίπου στο δημοτικό συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση. Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα σε σχέση με τη λειτουργία του και το αναλογικό του σχήμα;

 

«Η αλήθεια είναι βέβαια πως με άλλο σύστημα ψηφίσαμε στις εκλογές του 2019 και με άλλο ξεκίνησε να λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση προχώρησε σε ορθές βελτιώσεις στον προχειρότατο νόμο της απλής αναλογικής, γιατί διαφορετικά σήμερα που μιλάμε τα μισά και πλέον δημοτικά συμβούλια της χώρας δεν θα λειτουργούσαν. Δεν υπάρχει ακόμα ωριμότητα και νοοτροπία απλής αναλογικής, γιατί απλούστατα τα κόμματα δεν είναι διατεθειμένα να αφήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση να είναι ΑΥΤΟδιοίκηση και εξακολουθούν να πατρονάρουν και να χειραγωγούν τοπικά στελέχη, προκείμενου να έχουν την εκλογική τους πελατεία σε εγρήγορση».

 

 Πώς κρίνετε τη στάση της δημοτικής αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο; Κατά καιρούς διαπιστώνουμε έντονες προστριβές με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

«Η Δημοτική αρχή δεν επιθυμεί απλή αναλογική, όσο και αν διατυμπανίζει το αντίθετο. Δεν θέλει αντίλογο. Δεν θέλει διάλογο. Η φράση που συχνότατα λέει ο Δήμαρχος στο συμβούλιο είναι : “διάλογο θα κάνουμε τώρα; ” Αντιλαμβάνεστε νομίζω ξεκάθαρα ότι στο πολιτικό τους DNA υπάρχουν οι έννοιες : διαταγή, τυφλή κομματική πειθαρχία, αναξιοπρεπής υποτέλεια, αντίπαλα στρατόπεδα, εχθροί, προσβολή των αντιπάλων. Οι προστριβές με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκεί έγκεινται. Ο Δήμαρχος προσβάλλει και υποτιμά επικεφαλής και συμβούλους, οι αντιδήμαρχοι και οι σύμβουλοί τους χυδαιολογούν και ενίοτε κινούνται και προς χειροδικία. Δείχνει η δημοτική αρχή μια απίστευτη αλαζονεία, αναιτιολόγητη έπαρση και δυσερμήνευτη υπεροψία που θυμίζει καθεστώς σε παρακμή. Τρέφονται και συντηρούνται με το μίσος στους αντιπάλους. Θέλουν διχασμό για να αυτοπροβάλλονται ως εκκαθαριστές. Απαιτείται περισσότερη συγκατάβαση, διάθεση συναίνεσης και ειλικρινής διάλογος. Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος».

 

 Υπάρχει πεδίο συνεννόησης μεταξύ των παρατάξεων; Πώς βλέπετε στην πράξη τη δυνατότητα που έχει δοθεί για συνεργασίες που μπορούν να δημιουργήσουν πλειοψηφίες; Και πόσο σεβαστές γίνονται οι πλειοψηφούσες αποφάσεις όταν λαμβάνονται από την αντιπολίτευση και δεν συμμετέχει σε αυτές η δημοτική αρχή;

 

«Για να είμαι ειλικρινής πεδίο συνεννόησης δεν υπάρχει, γιατί κάθε επικεφαλής παράταξης έχει διαφορετικά κίνητρα και σκοπούς, με τους οποίους, ως ΣΠΙΡΑΛ, δεν γίνεται εκ πεποιθήσεως να συμφωνούμε.  Υπάρχει μια περιστασιακή σύμπτωση απόψεων κοινής λογικής, που έχει οδηγήσει σε ορθές αποφάσεις. Δεν θα τις χαρακτήριζα ως ήττες της δημοτικής αρχής, όπως ενδεχομένως το βλέπουν  η ίδια η δημοτική αρχή και κάποιοι της αντιπολίτευσης. Περισσότερο θα τις εκλάμβανα ως νίκες του κοινού νου και ως αφορμές δημοκρατικής εμβάθυνσης. Είναι μέγιστο λάθος του Δημάρχου να θεωρεί τον εαυτό του ταπεινωμένο και ντροπιασμένο από τέτοιες αποφάσεις. Δείχνει ότι δεν ξέρει να συνθέτει και κυρίως δεν θέλει. Το ύφος του και οι αντιδράσεις του εντός του συμβουλίου, μετά από τέτοιες αποφάσεις, είναι πασίδηλα μικροπρεπές και μικρόψυχο. Γι’ αυτό και κάνει τα πάντα για να τις ακυρώσει. Πρόσφατο παράδειγμα η Πλατεία της Καλλιπάτειρας. Σύρθηκε, τελευταία στιγμή, από την αντιπολίτευση και υπό το βάρος της έντονης διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής, στην έγκριση απαλλοτρίωσης της εν λόγω περιοχής. Από τότε μέχρι σήμερα έχει προβεί σε απίστευτες μεθοδεύσεις προς την Αποκεντρωμένη για να την ακυρώσει. Δεν θα το καταφέρει, αλλά το γεγονός ότι το προσπαθεί είναι δηλωτικό της αλλεργίας του στην αντίθετη άποψη. Αδρανείς και ανεκτέλεστες επίσης παραμένουν και άλλες σημαντικές αποφάσεις της αντιπολίτευσης, όπως πχ η σύσταση διαδημοτικού φορέα διαχείρισης του φράγματος».

 

Έναν χρόνο τώρα, σε ποιο τομέα θεωρείτε ότι έγιναν βήματα προς τα μπρος για την Πάτρα και σε ποιο τομέα έγιναν βήματα σημειωτόν;

 

«Με την ομόφωνη στήριξη της Αντιπολίτευσης, θεωρώ ότι η προκήρυξη του Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα αλλαγής, απόφαση εγκατάλειψης της μιζέριας και του τέλματος και μια ευκαιρία να επανασυστηθεί η Πάτρα σε μια Ελλάδα,  που αλλάζει προς το καλύτερο και τα τελευταία χρόνια μας είχε αφήσει πολύ πολύ πίσω.  Είμαστε πολύ πίσω σε ανοιχτούς χώρους πρασίνου, στην καθαριότητα και στο θέμα γενικώς της επεξεργασίας απορριμμάτων, στην εικόνα πόλης, στο κυκλοφοριακό, στην αξιοποίηση ενός μοναδικού περιουσιακού στοιχείου του Δήμου, του Λαδόπουλου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε πολύ αισχρά στις υπόγειες προεκλογικές συναλλαγές της Δημοτικής αρχής, με τα γνωστά σήμερα αποτελέσματα.  Θα μπορούσα να απαριθμώ πολλά ακόμα. Το χειρότερο όμως είναι ότι για αυτά δεν συζητάμε στο δημοτικό συμβούλιο. Βρίσκουμε χρόνο για απίστευτα ψηφίσματα και ξεκαθαρίσματα πολιτικών λογαριασμών, αλλά  αυτά τα ουσιώδη και επείγοντα ξεμένουν».

 

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη;

«Μακάρι να υπήρχε μόνο ένα. Σας προανέφερα αρκετά, τα οποία όλα θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω σοβαρά και σοβαρότερα. Λόγω του επείγοντος, φρονώ πως το πρόβλημα των απορριμμάτων ξεχωρίζει. Η ιδεοληψία του Δημάρχου και της παράταξής του ακύρωσε ένα έτοιμο προς δημοπράτηση εργοστάσιο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση,  που θα έδινε οριστική και ολική λύση στο πρόβλημα με τους καλύτερους δυνατούς οικονομικούς όρους. Αντ’ αυτού, ο Δήμαρχος καθυστέρησε 5 χρόνια να δώσει λύση και τώρα προχώρησε σε μια λύση-παρωδία. Θα κατασκευαστεί Εργοστάσιο που δεν θα μπορεί να επεξεργαστεί όλα τα σκουπίδια της Πάτρας. Και όχι μόνο δεν θα κλείσει άμεσα η Ξερόλακα, όπως είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος από τις εκλογές του 2014, αλλά θα κατασκευαστεί και Σταθμός Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων -ΣΜΑ-  εντός της. Εννοείται ότι κατασκευάζεται και ο τοίχος αντιστήριξης (που καταψήφιζε ως αντιπολίτευση στον Δημαρά για τις ψήφους των περιοίκων), ο οποίος θα λειτουργήσει πια ως επέκταση του χώρου ταφής απορριμμάτων. Προσβλητικός δηλαδή εμπαιγμός  των τότε σφοδρώς και ακραίως διαμαρτυρομένων κατοίκων της Ξερόλακας, νυν όμως παραδόξως και περιέργως σιωπούντων και βουβαθέντων».

 

Από το  Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχετε τοποθετηθεί  τρεις φορές για την «ανοχή  σε κάθε λογής παραβατικότητα λίγων καταστηματαρχών που διαχειρίζονται το δημόσιο χώρο σαν να είναι τσιφλίκι τους», όπως χαρακτηριστικά έχετε πει.  Μιλήσατε μάλιστα για «καουμπόηδες» της πόλης. Τι εννοείτε;

«Αυτό πια έχει παραγίνει. Δέχομαι από τον Σεπτέμβριο, που ορκίστηκα δημοτικός σύμβουλος, πλήθος καταγγελιών για παραβατικότητα καταστηματαρχών. Κλαδεύουν αυθαίρετα δέντρα, τα κόβουν, τσιμεντώνουν τους λάκκους, τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα, ξηλώνουν φανοστάτες, μετακινούν κάδους, εγκιβωτίζουν δημόσια παγκάκια στο μαγαζί τους, στήνουν ανεμοφράκτες, οικειοποιούνται στοές. Γενικώς υπάρχουν κάποιοι “καουμπόηδες” που διαχειρίζονται πράγματι τον δημόσιο χώρο σαν να είναι τσιφλίκι τους. Προσωπικά τρεις φορές έχω παρέμβει για το θέμα. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κωφεύει, σχεδόν συγκαλύπτει και υποθάλπτει. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι του έχω επισημάνει και δημοσίως και κατ’ιδίαν συγκεκριμένες περιπτώσεις και αδιαφορεί. Η συνειδητή πλέον αδιαφορία της δημοτικής αρχής και το πονηρό κλείσιμο του ματιού στους βανδάλους και καταστροφείς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εκτρέπεται πλέον η κατάσταση και εκπέμπεται το μήνυμα της εγκατάλειψης του δημόσιου χώρου. Η εμμονή του Δημάρχου στην μη επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας έχει πια εμφανέστατα πλήξει την εικόνα της πόλης. Νομίζω ότι τέτοια εικόνα δεν μας τιμά».

 

Είστε από τους δημοτικούς συμβούλους που ανεβάζουν συχνά τους τόνους στις συνεδριάσεις. Γιατί ;

«Γενικώς δεν μου αρέσουν οι υψηλοί τόνοι. Προτιμώ την ηρεμία της λογικής, την πραότητα της σύνεσης και την γαλήνη της μετριοπάθειας. Άλλωστε, ως Αντιδήμαρχος την περίοδο 2010-14 , σπάνια ανέβασα τόνους, αν και οι αφορμές και οι προκλήσεις ήταν μεγάλες. Πιστεύω ακράδαντα ότι φωνασκούν οι ένοχοι, θορυβούν οι άδειοι και χυδαιολογούν οι απαίδευτοι.  Στην παρούσα δημοτική θητεία τα πράγματα εντός του δημοτικού συμβουλίου ξεφεύγουν συχνά. Ακούγονται απίστευτα πράγματα. Διαδίδονται προκλητικά ψεύδη. Εκτοξεύονται ποταπές προσβολές. Σε τέτοια φαινόμενα ως παράταξη ΣΠΙΡΑΛ και προσωπικά δεν συμμετέχουμε. Δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μας και στην ανατροφή μας. Υπάρχει όμως μια διαφοροποίηση. Είναι δέσμευσή μου σε όσους αυτά τα χρόνια με στηρίζουν με την ψήφο τους-και τους ευχαριστώ πολύ- ότι δεν θα αφήνω κανένα ψεύδος να διαδίδεται, κανένα απίστευτο άκουσμα να δηλητηριάζει και καμία προσβολή να με κάμπτει. Υπάρχουν στρατευμένα “τρολ” που επιτίθενται πρόστυχα και εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου. Δεν  προκαλούν φόβο. Σθεναρά και με παρρησία θα λαμβάνουν απαντήσεις, ενίοτε και σε υψηλό τόνο. Πάντα όμως με ευγένεια, ευπρέπεια και κοσμιότητα».

 

Ας πάμε στο «σπιράλ». Πώς βλέπετε τη διαδρομή του σε αυτό τον ένα χρόνο; Τι νέο εκτιμάτε ότι εισήγαγε στο δημοτικό συμβούλιο και στην πόλη γενικότερα;

«Το “σπιράλ” είναι μια νέα παράταξη. Δημιουργήθηκε τρείς μήνες προ των εκλογών με επικεφαλής τον Πέτρο Ψωμά καμπήκε κατευθείαν στα βαθιά της εκλογικής αναμέτρησης. Τιμήθηκε από ένα 6,5% των ψηφοφόρων και εστάλη στο δημοτικό συμβούλιο με τρεις συμβούλους ως αντιπολίτευση. Στον χρόνο που διανύσαμε το “σπιράλ” οργανώθηκε. Πραγματοποίησε το Ιδρυτικό του Συνέδριο, ενέγραψε πολλά ιδρυτικά μέλη, εξέλεξε Πολιτική Γραμματεία, δημιούργησε Πολιτικό Συμβούλιο, οργάνωσε ομάδες εργασίας που δουλεύουν συστηματικά με τα θέματα της πόλης. Γενικώς, το “σπιράλ” ήρθε στα πράγματα της πόλης για να μείνει και δεν αποτελεί συγκυριακό, προσωρινό, εκλογικό σχηματισμό».

 

Βλέπουμε ότι επιχειρείτε συνεχείς επαφές με πολίτες και συλλόγους. Το «σπιράλ»… ανοίγεται στην πόλη όπως έλεγε και το προεκλογικό σας σύνθημα;

«Προεκλογικά δεν είχαμε τον χρόνο να βρεθούμε με όλους τους φορείς, τους συλλόγους, τις συλλογικότητες, τις ομάδες της Πάτρας. Τώρα αυτό είναι πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε ξεκινήσει τις επαφές με πολίτες και συλλόγους. Πηγαίνουμε εμείς σε αυτούς, μας ενημερώνουν για τα προβλήματά τους, μας ξεναγούν στην περιοχή τους, μας συστήνουν στους ανθρώπους τους. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε διαύλους επικοινωνίας με όλους και προσφερόμαστε να βοηθήσουμε όσο και όπου μπορούμε. Μας αρέσει αυτή η ζωντανή επαφή, γνωρίζουμε καλύτερα την πόλη μας και τις ομορφιές της. Ο νέος διευρυμένος Δήμος της Πάτρας έχει απίστευτες ομορφιές, που πολλοί από μας αγνοούμε. Ανοιγόμαστε λοιπόν στην πόλη μας, στους δημότες της, στις ομορφιές της. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε. Μας γεμίζει. Μας ικανοποιεί η ανταπόκριση του κόσμου. Μας κινητοποιούν τα προβλήματά τους. Μας κάνει χρήσιμους».

 

Οι επαφές αυτές αντανακλούν και σε επίπεδο νέων μελών στη «μηχανή» της παράταξης;

«Οι επαφές αυτές δεν έχουν χαρακτήρα προσηλυτισμού. Δεν πάμε για να γράψουμε μέλη, ούτε να πουλήσουμε κουπόνια και εφημερίδες για το κόμμα μας, ούτε να οργανώσουμε πυρήνες.  Πάμε απλά, ταπεινά και φιλικά. Και αυτό το εκτιμούν. Δεν επιλέγουμε τους “δικούς” μας και αποφεύγουμε τους “δικούς” τους. Πάμε σε όλους. Τους ακούμε όλους. Μας ακούνε όλοι. Τόσο απλά. Δεν μας χωρίζει τίποτα από τους συνδημότες μας. Η διαφορετική πολιτική άποψη είναι σεβαστή. Κοινός παρονομαστής μας είναι η Πάτρα. Αυτήν αγαπάμε, αυτήν υπηρετούμε και αυτήν θέλουμε να βλέπουμε να αναπτύσσεται και να προκόβει. Η μηχανή του “σπιράλ”  έχει ξεκινήσει να δουλεύει καλά. Με εξαιρετικό οδηγό, με εξαιρετικής ποιότητας καύσιμο, με εξαιρετικής πρόσφυσης ελαστικά που ακουμπάνε στην γη, με εξαιρετικά κρατήματα και σταθερότητα στην πορεία που έχουμε σχεδιάσει, με εξαιρετικό εξοπλισμό ασφαλείας . Το ταξίδι έχει ξεκινήσει και δέχεται συνεπιβάτες που ασπάζονται τα παραπάνω».

Τέλος μια προσωπική ερώτηση. Είστε πατέρας πέντε παιδιών. Πόσο δύσκολο είναι αυτό στον καιρό του covid-19;

«Ζούμε στιγμές κρίσιμες. Τίποτα πια δεν είναι δεδομένο. Όλα κερδίζονται. Για όλα πρέπει να παλέψεις και να αγωνιστείς. Και ήρθε και η ώρα να εκτιμήσουμε αυτά που πραγματικά αξίζουν. Η υγεία είναι ένα από αυτά. Και αυτήν την ευλογία της υγείας πρέπει να την διαφυλάξουμε. Τα παιδιά έχουν μεγάλη προσαρμοστικότητα, αρκεί να αντιληφθούν ότι αυτό που λένε οι γονείς το εννοούν, το πιστεύουν και το εφαρμόζουν. Την περίοδο της καραντίνας κλειστήκαμε στα σπίτια μας και μείς, υπακούοντας στις οδηγίες των ειδικών. Το επιμελές πλύσιμο των χεριών, η  συστηματική χρήση αντισηπτικού και μάσκας, η προσοχή στις επαφές με άλλους υλοποιήθηκαν με αρκετό κόπο στην αρχή, αλλά τελικά έγιναν ρουτίνα. Σήμερα ο τρίχρονος Γιαννάκης με επιπλήττει αν δεν βάλω αντισηπτικό ή όταν δεν φοράω την μάσκα καλά. Επιπλέον, η Ιωάννα και εγώ, είδαμε την καραντίνα ως ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά μας και μεταξύ μας, να βγάλουμε έξω ξεχασμένα επιτραπέζια, να ξεκινήσουμε νέες συνήθειες σωματικής άσκησης και ευεξίας, να χαρούμε περισσότερο τα κατοικίδια μας, την  Μπέλλα και τον Ερμή. Εντάξει, είχαμε επίσης την ευκαιρία να υπομείνουμε περισσότερες γκρίνιες και μικροπαρεξηγήσεις και μικροκαβγάδες. Αναγκαίο συνοδευτικό κακό. Αλλά τα αντέξαμε όλα. Δόξα τω Θεώ. Συνεχίζουμε τον αγώνα όλοι. Εκτιμάμε την υγεία. Ευχαριστούμε τον Θεό γι’ αυτήν και προσευχόμαστε στην Παναγία μας, που θα εορτάσουμε σε λίγες μέρες, με τα λόγια του ψαλμωδού στον Μικρό Παρακλητικό Κανόνα : ” σού δεόμαι της αγαθής, εκ φθοράς νοσημάτων ανάστησον».

(από την εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα