Πάτρα: “Βροχή” αιτημάτων για καθαρισμό οικοπέδων

26.05.2022 / 10:40
drought-5112333

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

eleni.paraskevopoulou@gmail.com

«Καταιγισμός» αιτημάτων στο αρμόδιο τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων, από πολίτες για ακαθάριστα οικόπεδα. Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία μέχρι τα τέλη Απριλίου αφού 1η Μαΐου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος.

 Στο μεταξύ για να διασφαλιστεί ο καθαρισμός, προστέθηκε τροπολογία στον υπάρχοντα νόμο, με ακόμη πιο αυστηρές ποινές στους ιδιοκτήτες για αμέλεια και υποχρέωση του δήμου, στην περίπτωση αυτή, να προχωρήσει σε καθαρισμό και να χρεώσει τον ιδιοκτήτη καθώς να του επιβάλλει και πρόστιμο.

 Όλα  αυτά βέβαια αν καταφέρει και εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης, γιατί υπάρχουν και δεκάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή, οι ιδιοκτησίες είτε φαίνονται στους ίδιους, είτε έχει γίνει αποποίηση, σε κάθε περίπτωση ένας… κυκεώνας διαδικασιών για να καταφέρει στο τέλος να εισπράξει ο Δήμος.

«Βροχή» αιτημάτων

Το 2018 το αρμόδιο γραφείο δέχθηκε περισσότερα από 550 αιτήματα για τον καθαρισμό οικοπέδων μέσω καταγγελιών από πολίτες.

Το 2019 περισσότερα από 600 αιτήματα.

Το 2020 οι καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα έφτασαν περίπου τα 530.

Το 2021 τα ξεπέρασαν τα 650 ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες πάνω από 100 έφτασαν «μαζικά» προς τον Δήμο Πατρέων όταν στη χώρα είχαν ξεσπάσει οι μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν Εύβοια, Αττική αλλά και την περιοχή της Ζήριας στην Αχαΐα.

Με το ξέσπασμα των μεγάλων πυρκαγιών στους πολίτες δημιουργήθηκε αίσθημα φόβου και ανασφάλειας με αποτέλεσμα μέσα σε μια εβδομάδα περίπου το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων να δεχθεί πάνω από 100 αιτήματα.

 Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς μπορεί ο Δήμος Πατρέων να διαχειριστεί όλα αυτά τα αιτήματα σε έναν Δήμο που έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υπηρεσία Πρασίνου, και όχι μόνο, 20 χρόνια.

Μιχάλης Αναστασίου: «Ψίχουλα για την Αντιπυρική – Αντιπλημμυρική Προστασία»

Ο Μιχάλης Αναστασίου, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Πρασίνου και Κοιμητηρίων μιλά στο «Νεολόγο» για τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και τις δυσκολίες που υπάρχουν.

«Η χρηματοδότηση της Πολιτική Προστασίας για τις αναγκαίες μελέτες, έργα κλπ, των βασικών φορέων υλοποίησης του σχεδιασμού, Πυροσβεστικής – Δασικής Υπηρεσίας, συνεχίζει να θεωρείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οικονομικό “βάρος” στον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως η χρηματοδότηση στο δήμο μας που αφορά τις ετήσιες ανάγκες της υπηρεσίας ήρθε μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, και πρόκειται για το “εξωφρενικό” ποσό των 130.000€, όταν ο δήμος μας για την Αντιπυρική – Αντιπλημμυρική Προστασία μέσω του δημοτικού προϋπολογισμού δαπανά σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ. Η συνέχιση της απαράδεκτης τακτικής της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς να συνοδεύονται τουλάχιστον, με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, μέσα και προσωπικό, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Μεταφέρει τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες των επιπτώσεων από τις καταστροφές από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο στις δημοτικές αρχές. Εντός των ορίων αρμοδιότητας του Δήμου Πατρέων υπάρχουν χιλιάδες ακαθάριστα οικόπεδα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είτε αμέλησαν να καθαρίσουν (παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις/οχλήσεις από τον Δήμο) είτε δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στον καθαρισμό τους για οικονομικούς λόγους είτε οι ιδιοκτήτες βρίσκονται στο εξωτερικό ή έχουν αποβιώσει. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου αδυνατούν να επέμβουν και να προβούν στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό αυτών εντός του σύντομου διαστήματος που απαιτείται (περίπου 4 μήνες). Αυτό οφείλεται αφενός στο ελάχιστο προσωπικό που πλέον διαθέτει ο Δήμος Πατρέων και αφετέρου στην πενιχρή οικονομική ενίσχυση από την επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για πυροπροστασία. Ως αποτέλεσμα εφαρμογής της ως άνω νομοθεσίας, τόσο το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αντί να απασχολούνται με την άσκηση των καθηκόντων τους, καλούνται διαρκώς να απολογηθούν για την μη υλοποίηση της υποχρέωσης του Δήμου να καθαρίσει τα ακαθάριστα ιδιόκτητα οικόπεδα.

Σημειώνεται δε ότι τις περισσότερες φορές οι καταγγελίες των πολιτών για μη καθαρισμό οικοπέδων γίνονται κυρίως λόγο της ύπαρξης τρωκτικών και ακαθαρσιών στους υπό υπόδειξη χώρους και όχι εξαιτίας της ύπαρξης πραγματικού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα