Παρασκευή, 14.05.2021, 5:48 μμ

Πάτρα: Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος και συχνά το “πληρώνουν” ακριβά με κίνδυνο τη ζωή τους

23.04.2021 / 11:30
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
κ2-1

Της Κατερίνας Τσουκαλά

Με αφορμή την στυγνή, οργανωμένη δολοφονία του γνωστού αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, επαγγελματίες που κάνουν επικίνδυνες δουλειές μίλησαν στον «Νεολόγο».

Η ζωή τους γεμάτη εντάσεις, κάποιες φορές ίσως, απειλές και κίνδυνο. Γίνονται θύματα ατομικών επιθέσεων και εγκληματικών ομάδων. Ο λόγος για το δύσκολο έργο του αστυνομικού και δικαστικού ρεπορτάζ, αλλά και των ίδιων των αστυνομικών.

Το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ, αναμφίβολα, βρίσκεται  στην κορυφή της ημερήσιας ειδησεογραφίας κρατώντας έντονο το ενδιαφέρον. Η δουλειά του δημοσιογράφου, είναι ανθυγιεινό επάγγελμα για αυτούς που το ασκούν με ευσυνειδησία, με ειλικρίνεια και κυρίως με στόχο να ενημερώσουν τους πολίτες και να υπερασπιστούν το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας.

Από την άλλη, οι αστυνομικοί εργάζονται σε συνθήκες δύσκολες και επικίνδυνες, αντιμετωπίζουν κινδύνους από την αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.  

Με αφορμή την στυγνή, οργανωμένη δολοφονία του γνωστού αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, μίλησαν στον «Νεολόγο» για τον κίνδυνο που κάθε φορά ελλοχεύει.

ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ

Η δολοφονία του Γιώργου μας αφύπνισε

Ο δημοσιογράφος και γενικός γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) Γιώργος Καρβουνιάρης, ανέφερε τα εξής:

«Η δολοφονία του Γιώργου Καραιβάζ, δεν ήταν απλά μια ειδεχθής εγκληματική πράξη. Δεν ήταν απλά ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Δεν ήταν μόνο μια απάνθρωπη και άνανδρη ενέργεια. Ήταν κάτι πολύ περισσότερο.

Ο εκτελεστής δεν σημάδεψε την καρδιά του φίλου και συναδέλφου, Γιώργου. Σκόπευσε την καρδιά της δημοκρατίας, την καρδιά (κατά Ιάκωβο Μάγερ) της δικαιοσύνης.

Η δολοφονία του Γιώργου μας αφύπνισε απότομα, θυμίζοντάς μας ότι δυστυχώς τα ότι ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε και να μην εφησυχάζουμε ποτέ.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν ένας ερευνητής της αλήθειας που δεν υποχωρούσε, παρά μόνον όταν θεωρούσε ότι είχε επιτελέσει στο ακέραιο το λειτούργημά του.

Και δεν είναι το πρώτο θύμα από το χώρο μας. Είχε προηγηθεί ο Σωκράτης Γκιόλιας, τη δολοφονία του οποίου ανέλαβε μια τρομοκρατική οργάνωση φάντασμα.

Δεν δολοφονούνται όμως όλοι οι δημοσιογράφοι που ενοχλούν. Τουλάχιστον όχι με πληρωμένους εκτελεστές και συμβόλαια θανάτου. Μπορεί απλά να δολοφονήσουν το χαρακτήρα τους. Ή να αποπειραθούν. Να τους «πυροβολήσουν» με αγωγές και μηνύσεις μέχρι να σωπάσουν. Να στείλουν ανθρώπους του υποκόσμου «να τους δώσουν ένα μάθημα» ή να βάλουν  πληρωμένα trolls των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να καταστρέψουν τη δημόσια εικόνα τους.

Οι επιθέσεις αυτού του τύπου πληθαίνουν δυστυχώς μέσα σε μια κοινωνία που παρακολουθεί με απάθεια ή με περιέργεια τηλεθεατή σαπουνόπερας.

Είναι θέμα τιμής της ίδιας της δημοκρατίας να βρεθούν γρήγορα οι φυσικοί αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Γιώργου.

Είναι θέμα επιβίωσης της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΑΣΗΣ

Η ζωή του αστυνομικού είναι συνυφασμένη με τον κίνδυνο

Ο Αρχιφύλακας  και γεν. γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Γιώργος Μπαλάσης, μιλώντας στον «Ν» εξήγησε:  

«Η επικινδυνότητα του αστυνομικού επαγγέλματος είναι αδιαμφισβήτητη. Η πιθανότητα εμπλοκής  του κάθε αστυνομικού σε περιστατικό που μπορεί να πλήξει την υγεία του, την σωματική του ακεραιότητα, αλλά και την ζωή του είναι δεδομένη. Πιθανότητα εμπλοκής σε ένοπλο περιστατικό, όπως και η τελευταία επίθεση κατά αστυνομικών της ΔΙΑΣ με πυροβολισμούς,  πιθανότητα εμπλοκής σε αναζήτηση ένοπλων δραστών, όπως πρόσφατα στην δολοφονία του έγκριτου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, πιθανότητα εμπλοκής σε βίαιο περιστατικό, όπως η προ ημερών απόπειρα δολοφονίας Αστυνομικού στην Νέα Σμύρνη από ομάδα ατόμων.  Η ζωή ενός αστυνομικού είναι συνυφασμένη με τον κίνδυνο. Καθημερινή επαφή με κάθε είδους εγκληματία, με άτομα με μεταδοτικές ασθένειες, με σοβαρά περιστατικά ψυχασθενών, έως την οδήγηση σε ακραίες συνθήκες. Η Ελληνική Αστυνομία  θρηνεί 138 νεκρούς  αστυνομικούς και χιλιάδες τραυματίες, συνεπεία τρομοκρατικών ενεργειών, ένοπλων συμπλοκών, τροχαίων και άλλων ατυχημάτων εν ώρα Υπηρεσίας. Αναμένουμε από την Πολιτεία την αναγνώριση αυτή, της επικινδυνότητας του επαγγέλματος, την ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά και πρωτοβουλιών νομικής και ψυχολογικής στήριξης του αστυνομικού».  

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΕΜΕΣΩΡΗ

Οι κίνδυνοι στο αστυνομικό επάγγελμα είναι καθημερινοί

Η ανθυπαστυνόμος  και πρόεδρος Γραμματείας Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κατερίνα Δεμεσώρη, ανέφερε στον «Ν»:

«Από το 1969 που κατατάχθηκαν οι πρώτες γυναίκες στο Σώμα της τότε Αστυνομίας Πόλεως, μέχρι το 2003, όποτε με την τότε αλλαγή της νομοθεσίας η κατάταξη και εισαγωγή των γυναικών στο Αστυνομικό Σώμα καθιερώθηκε χωρίς ποσόστωση θέσεων και με τα ίδια κριτήρια εισαγωγής για άνδρες και γυναίκες , υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν έως τις ανώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας χιλιάδες γυναίκες, οι οποίες έχουν τα ίδια καθήκοντα και αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους με τους άντρες συναδέλφους τους. Οι κίνδυνοι στο αστυνομικό επάγγελμα είναι καθημερινοί και προέρχονται είτε από την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο δρόμο από αστυνομικούς μάχιμων Υπηρεσιών, είτε στην αντιμετώπιση πιο σοβαρών εγκληματικών οργανώσεων. Απόδειξη των κινδύνων είναι οι εκατοντάδες τραυματίες και δυστυχώς οι νεκροί του Σώματος, την μνήμη των οποίων τιμούμε. Η μείωση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί μπορεί να γίνει με την κατάλληλη εκπαίδευση, την παροχή προστατευτικού εξοπλισμού από την Πολιτεία, καθώς και από την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας του αστυνομικού».

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα