Βρετανικό Πανεπιστήμιο: «Μη λέτε τη λέξη Χριστούγεννα»

14.12.2022 / 7:56
xristougenna-500-710x401

Σε μία απίστευτη οδηγία προς το προσωπικό του προχώρησε το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον στη Βρετανία.Η «Daily Mail» έβγαλε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που μοιράστηκε στους υπαλλήλους με τις λέξεις και φράσεις που θα πρέπει να αποφεύγουν να λένε προς τους μουσουλμάνους συναδέλφους τους, προτείνοντας και εναλλακτικές λύσεις.

Στο έγγραφο, αναφορικά με τα Χριστούγεννα, τους προτρέπει να αποφεύγουν τη συγκεκριμένη λέξη γιατί είναι πολύ «χριστιανοκεντρική» και αντ’ αυτού να χρησιμοποιούν τη φράση «χειμερινή περίοδος κλεισίματος».

Σύμφωνα με τις οδηγίες, θα πρέπει να αποφεύγουν επίσης χαρακτηρισμούς που αφορούν ηλικιακές κατηγορίες ή φράσεις όπως «οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία».

Το προσωπικό θα πρέπει να «εξουσιοδοτηθεί» να χρησιμοποιεί «γλώσσα χωρίς αποκλεισμούς με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τόσο οι μαθητές όσο και το προσωπικό αισθάνονται ασφάλεια, εκτίμηση και σεβασμό», αναφέρει το έγγραφο.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης, σύμφωνα με την «Daily Mail»:

«Η γλώσσα και το νόημα εξαρτώνται σημαντικά από τους κυρίαρχους κανόνες του πολιτισμού στον οποίο υπάρχουν.

Οι επικρατούσες τάσεις, οι παρανοήσεις και τα στερεότυπα ενσωματώνονται στους τρόπους επικοινωνίας και αυτοί οι παράγοντες μερικές φορές αντανακλούν -συνειδητά ή όχι- στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε όταν επικοινωνούμε με άλλους. Αυτό σημαίνει ότι η επικοινωνία -τόσο η προφορική όσο και η γραπτή- μπορεί να είναι προσβλητική ακόμα και όταν δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας», αναφέρει το βρετανικό πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα