Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον δίνει μάχη για πιστοποιητικά εμβολιασμού σε παμπ και καταστήματα

01.04.2021 / 16:12
boris_mask_main

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προτείνει διαβατήρια εμβολιασμού για την είσοδο σε καταστήματα και κέντρα διασκέδασης – Αν και η ιδέα φαίνεται δημοφιλής, οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, των παμπ και των ξενοδοχείων προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους.


Μάχη διεξάγεται στην βρετανική πολιτική σκηνή για την καθιέρωση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, που επιδιώκει ο Μπόρις Τζόνσον. Ο πρόεδρος των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ αντιδρά, καθώς όπως υποστηρίζει, τα πιστοποιητικά ως προϋπόθεση για την είσοδο κάποιου σε παμπ θα ήταν κάτι «μη βρετανικό». Μάλιστα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να στηρίξει τη στάση των ανταρτών των Τόρις, που αντιτάσσονται στην πρόταση.

Ο Στάρμερ ανέφερε ότι η απαίτηση πιστοποιητικών για είσοδο σε παμπ ή αθλητικές εκδηλώσεις θα είναι αντίθετη με το «βρετανικό ένστικτο», προσθέτοντας ότι ενδέχεται να υπάρξει δημόσια αντίδραση, εάν τα ποσοστά θανάτου είναι μηδενικά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ελάχιστες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπόρις Τζόνσον τάχθηκε υπέρ των διαβατηρίων εμβολιασμού για την είσοδο κάποιου σε παμπ και άλλους χώρους στη Βρετανία. Τα πιστοποιητικά είναι πιθανό να διαθέτουν συνδυασμό εμβολίων και τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού. Ωστόσο, αν και η ιδέα είναι δημοφιλής στην κοινή γνώμη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκει αρνητές ανάμεσα σε εκπροσώπους της βιομηχανίας και πολιτικούς, για λόγους οικονομικών και πολιτικών ελευθεριών.

Μεταξύ των επικριτών της ιδέας είναι και ο Κιρ Στάρμερ, που σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph επικαλέστηκε το ένστικτό του. «Καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι μειώνονται, υπάρχει η αίσθηση ότι δεν θέλουμε να πάμε σε αυτόν τον δρόμο». Ο ίδιος δεν προσποιήθηκε ότι υπάρχει σαφής ή εύκολη απάντηση στο δίλημμα, ωστόσο εκτίμησε ότι οι Βρετανοί θα αντιταχθούν μακροπρόθεσμα στο εγχείρημα των πιστοποιητικών.

Φόβοι ότι θα τεθούν σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι

Αντιδράσεις εκδηλώνονται και από τους ιδιοκτήτες των παμπ, που χαρακτηρίζουν παράλογη και ανεφάρμοστη την ιδέα, καθώς οι ίδιοι θα πρέπει να ζητήσουν από τους πελάτες τα πιστοποιητικά. Αντιδράσεις εκφράζουν και οι ξενοδόχοι αλλά και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, που προειδοποιούν ότι ενδέχεται να αυξηθεί η βία κατά των εργαζομένων. Χθες, οι επικεφαλής των ξενοδόχων και του λιανεμπορίου εξήγησαν ότι η απαίτηση των διαβατηρίων από τους πελάτες θα μπορούσε να θέσει νομικά θέματα και να βάλει το προσωπικό σε κίνδυνο.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει παραδεχθεί ότι το ζήτημα έχει πολλές «ηθικές δυσκολίες», ενώ αυτό το διάστημα αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις τους.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα