Βρετανία: Μαίες αποτρέπουν έγκυες από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

17.10.2021 / 17:25
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
vaccination_covid_pregnant_reuters-1200x800

Συγκεχυμένα μηνύματα καταγγέλλουν ότι λαμβάνουν οι έγκυες γυναίκες στη Βρετανία σχετικά με τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού. Παρά το γεγονός ότι εδώ και εφτά μήνες υπάρχει επίσημη βρετανική οδηγία από την Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να εμβολιάζονται κανονικά, οι γιατροί και οι μαίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας δε φαίνεται να έχουν ξεκάθαρη θέση. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Guardian ορισμένες γυναίκες κατήγγειλαν πως μαίες του ΕΣΥ (NHS) τις αποθάρρυναν στο να προχωρήσουν σε εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, υπό το φόβο επιπλοκών, ενώ οικογενειακοί γιατροί δεν είχαν ξεκάθαρη θέση για το εμβόλιο δημιουργώντας ακόμη περισσότερο άγχος για εκείνες και τα αγέννητα παιδιά τους.

Οι καταγγελίες έγιναν σε γραμμή βοήθειας που έχει δημιουργηθεί από τη ΜΚΟ “Full Fact” ώστε να λύσει απορίες γυναικών σχετικά με τον εμβολιασμό κατά την εγκυμοσύνη.

Μάλιστα, αυτό που εντείνει την ανησυχία είναι ο τύπος του εμβολίου. Η επίσημη οδηγία αναφέρει εμβολιασμό με Pfizer ή Moderna χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη οδηγία τι συμβαίνει αν μια γυναίκα κάνει εμβόλιο AstraZeneca και μετά μείνει έγκυος.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ένας στους πέντε ασθενείς που νοσηλεύονται πλέον στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Αγγλίας με κορονοϊό, είναι έγκυες γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο υπουργός Υγείας Σάαντζιτ Τζάβιντ και οι επικεφαλής των ινστιτούτων Γυναικολογίας και Μαιευτικής επανέλαβαν από κοινού «ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι ασφαλές και πρέπει να γίνει από τις έγκυες γυναίκες το συντομότερο δυνατό».

Μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί με μία δόση πάνω από 81.000 έγκυες, ενώ 65.000 εξ αυτών έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Με πληροφορίες από Guardian και DeutscheWelle

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα