Βρετανία: Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι νοσηλευτές κατέβηκαν σε απεργία

15.12.2022 / 19:00
P_tS0gEn

Με τους βρετανικούς σιδηροδρόμους να έχουν τραβήξει χειρόφρενο, το μεγαλύτερο συνδικάτο νοσηλευτών κατήλθε την Πέμπτη σε απεργία για πρώτη φορά στην ιστορία του εθνικού συστήματος υγείας NHS.

Περίπου 100.000 νοσηλευτές βγήκαν στους δρόμους με πικέτες σε όλη τη χώρα, ζητώντας καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ζητούν αυξήσεις 19% για να αντιμετωπίσουν το κόστος ζωής που έχει εκτοξευθεί, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει στο 5%.

Κατά την «ώρα του πρωθυπουργού» την Τετάρτη, ο επικεφαλής των Εργατικών κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ότι τους αγνοεί.

«Σε 12 ώρες οι νοσηλευτές ξεκινούν απεργία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να τους συναντήσει. Η απραξία του μιλά από μόνη της. Ως συνήθως, πρώτα η κομματική πολιτική και οι ασθενείς έπονται. Η απεργία των νοσηλευτών αποτελεί παράσημο ντροπής για αυτήν την κυβέρνηση. Αντι να επιδείξει ηγεσία, παίζει με την υγεία του κόσμου», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ.

Μισθολογικά και θεσμικά αιτήματα είχαν και οι Ισπανοί νοσηλευτές που κατέβηκαν σε απεργία τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο μέσος ετήσιος μισθός νοσηλευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 42.000 ευρώ. Μόνο σε επτά χώρες στην Ευρώπη βγάζουν οι νοσηλευτές πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο. Στη Γαλλία και την Ιταλία, μάλιστα, οι μισθοί των νοσηλευτών είναι μικρότεροι από το μισό όσων βγάζουν οι συνάδελφοί τους στο Βέλγιο ή σχεδόν το μισό των απολαβών των νοσηλευτών στην Ελβετία.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα