Βραχνέικα: Το… Μάτι της Πάτρας – Οι ελλιπείς υποδομές βάζουν σε κίνδυνο της ζωή κατοίκων και επισκεπτών

26.03.2023 / 11:00
8

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Στο… Μάτι της Πάτρας, όπως επιβεβαιώνουν μηχανικοί, αυτοδιοικητικοί και στελέχη σωμάτων ασφαλείας στο «Νεολόγο», μπορούν να εξελιχθούν τα Βραχνέικα και τα Τσουκαλέικα, γεγονός που αποτυπώνεται στα φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρουσιάζονται, μετά από αυτοψία στην περιοχή.

Βραχνέικα: Το… Μάτι της Πάτρας – Οι ελλιπείς υποδομές βάζουν σε κίνδυνο της ζωή κατοίκων και επισκεπτών 8

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η ευρεία δόμηση των τελευταίων ετών, που δεν συνοδεύεται από σειρά απαραίτητων έργων υποδομής, μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσει πρόβλημα ακόμη και για τη ζωή των κατοίκων, πολλώ δε μάλλον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν οι επισκέπτες πολλαπλασιάζονται.

Από πάνω τρένο, από κάτω θάλασσα

Βραχνέικα: Το… Μάτι της Πάτρας – Οι ελλιπείς υποδομές βάζουν σε κίνδυνο της ζωή κατοίκων και επισκεπτών 9

Ολόκληροι οικισμοί στα Βραχνέικα, δεν συνδέονται με δρόμο διαφυγής, παρά μόνο με τον παραλιακό. Περισσότερες από δώδεκα κάθετοι οδοί, μεταξύ των οποίων υπάρχουν δεκάδες σπίτια, δεν επικοινωνούν με άλλη οδική αρτηρία, καθώς από την επάνω πλευρά υπάρχει η σιδηροδρομική γραμμή και από την κάτω η θάλασσα.  Ως εκ τούτου, εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά η μόνη έξοδος διαφυγής είναι ο στενός παραλιακός δρόμος διπλής κατεύθυνσης, εάν αυτή φυσικά ξεσπάσει στο κάτω μέρος, διότι κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα συμβεί στην περίπτωση που ξεκινήσει λίγα μέτρα πιο πάνω. Στην ίδια συνθήκη, στην παραλιακή οδό μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός, με την κατάσταση να δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ εάν είναι καλοκαίρι και οι επισκέπτες στην περιοχή είναι χιλιάδες, αφού πλέον τα Βραχνέικα έχουν επιστρέψει ολικά ως καλοκαιρινό θέρετρο. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι και όχι μόνο η φωτιά, δεδομένου ότι ζούμε εν μέσω κλιματικής κρίσης.

Βραχνέικα: Το… Μάτι της Πάτρας – Οι ελλιπείς υποδομές βάζουν σε κίνδυνο της ζωή κατοίκων και επισκεπτών 10

Ζητείται παράλληλος δρόμος ανάμεσα στους οικισμούς

Όπως είναι φυσικό, σε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη δεν μπορούν να εξυπηρετούνται περιοχές της από μία μόνο κεντρική αρτηρία, η οποία έτσι και αλλιώς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου έχει προβλήματα, μοιάζοντας με πυρπολημένο τοπίο. Σύμφωνα με μηχανικούς, θα πρέπει άμεσα ο Δήμος Πατρέων να ενσκήψει στο πρόβλημα, δημιουργώντας παράλληλη οδό, ανάμεσα στους οικισμούς, με την παραλιακή και αυτή που βρίσκεται πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή. Κατά τις ίδιες πηγές, το κόστος ενός τέτοιου έργου δεν είναι μεγάλο, ακόμη όμως κι αν ήταν θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί. «Από εκεί και πέρα κι εφόσον η Δημοτική Αρχή δεν έχει εντάξει το έργο στην ατζέντα της, καλείται άμεσα να το κάνει για την ασφάλεια των πολιτών. Οι υποδομές στην Πάτρα και δη στη συγκεκριμένη Δημοτική Κοινότητα, η οποία είναι παραμελημένη, χρήζουν προσοχής από τον Δήμου που απουσιάζει εντελώς από το προβλήματά της. Προβλήματα οδοποιίας, κυκλοφορίας, αποχέτευσης και άρδευσης, έλλειψη πεζοδρομίων και κυρίως θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πολιτών, σε περίπτωση που αποκλειστεί ο παραλιακός δρόμος. Κάθετοι δρόμοι που οδηγούν σε αδιέξοδο και που κατά την κοινή λογική θα έπρεπε να συνδεθούν στην παράλληλη του τρένου οδό, ώστε να χρησιμοποιηθούν, σε έκτακτες καταστάσεις, ως οδοί διαφυγής. Τα Βραχνέικα αναπτύσσονται ξανά χάρη στη δύναμη και την επιμονή των κατοίκων τους, των επισκεπτών και των επιχειρηματιών, ας μην τα αφήνουμε στην τύχη τους. Δεσμευόμαστε πως θα είμαστε δίπλα τους», τονίζει στο «Νεολόγο», ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Κώστας Σβόλης.

Βραχνέικα: Το… Μάτι της Πάτρας – Οι ελλιπείς υποδομές βάζουν σε κίνδυνο της ζωή κατοίκων και επισκεπτών 11

Δεν υπάρχει πεζοδρόμιο!

Εξάλλου, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας και υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων, με την παράταξη «Πάτρα-Σπουδαία και Πάλι», Βασίλης Αϊβαλής, η εν λόγω περιοχή ζητά άμεσα λήψη και άλλων μέτρων για την παραλιακή της. Οι χιλιάδες καθημερινά πολίτες, που γίνονται ακόμη περισσότεροι το καλοκαίρι, ρισκάρουν τη ζωή τους περπατώντας  στον πολυσύχναστο δρόμο, ανάμεσα στα οχήματα, αφού δεν υπάρχει πεζοδρόμιο! Λουόμενοι και πελάτες καταστημάτων πορεύονται σαν αυτοκίνητα στην άσφαλτο. «Προφανώς, απαιτούνται παρεμβάσεις για την όψη της Δημοτικής Ενότητας και ειδικά στον παραθαλάσσιο χώρο που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κύτταρα ομορφιάς και προσέλκυσης επισκεπτών της Αχαϊκής πρωτεύουσας», κατά τον κ. Αϊβαλή., ο οποίος ετοιμάζει σειρά προτάσεων και παρεμβάσεων.

Βραχνέικα: Το… Μάτι της Πάτρας – Οι ελλιπείς υποδομές βάζουν σε κίνδυνο της ζωή κατοίκων και επισκεπτών 12

Μάντρες στο… κύμα

Επιπροσθέτως, τίθεται ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα. Μάντρες σπιτιών δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την όλη συνθήκη και κωλύουν την πρόσβαση των υπολοίπων κατοίκων και πολιτών στη θάλασσα. Τα παράπονα –και- προς την πολεοδομία είναι έντονα, ενώ παλιότερα υπήρχε η σκέψη για έναρξη διαδικασιών ελέγχου της νομιμότητας των κτισμάτων. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Νεολόγος», οι αρμόδιοι φορείς και δη η πολεοδομία έχουν τοποθετήσει ξανά ψηλά στην ατζέντα τους το πρόβλημα, μιας και λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Ως φαίνεται θα βρίσκεται εντός και της προεκλογικής συζήτησης μεταξύ των παρατάξεων, με τη αντιπολίτευση να ψέγει τη δημοτική αρχή, κάνοντας λόγω για αδιαφορία. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη βόρεια πλευρά της Πάτρας, στο Ρίο και τον Άγιο Βασίλειο, με μπαράζ καταπατήσεων και ανέγερση ακινήτων που κυριολεκτικά φτάνουν ως το… κύμα.

Βραχνέικα: Το… Μάτι της Πάτρας – Οι ελλιπείς υποδομές βάζουν σε κίνδυνο της ζωή κατοίκων και επισκεπτών 13

Η «υποβάθμιση» και το… χέρι βοηθείας

Τέλος, θυμίζουμε ότι μεγάλη μερίδα των κατοίκων κάνει συνεχώς λόγο για υποβάθμιση της περιοχής τους, με τη φωνή τους να υψώνεται ακόμη και λίγο καιρό πριν, τόσο την αποχέτευση και τα έργα που το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αποκλείσουν μεγάλα σημεία της, όσο και για τα αντλιοστάσια και το κοντινό «πράσινο σημείο», μετά τον Βιολογικό στην Παραλία. Οι κάτοικοι ακόμη περιμένουν την ολική ανακατασκευή του οδικού δικτύου και όχι τα συνεχή «μπαλώματα» λίγο πριν την ανοιξιάτικη και θερινή περίοδο, όπως και τις εργασίες για τη διάβρωση της ακτής. Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δε,  ζητούν τη στήριξη αρχών και πολιτών για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και όχι αποφάσεις πέρα από κάθε λογική, όπως εκείνη από τον Δήμο, για τα προαναφερόμενα έργα αποχέτευσης. Από την άλλη, είναι χαρακτηριστικό ότι τα Βραχνέικα έχουν αλλάξει… πίστα σε ότι αφορά τις αφίξεις επισκεπτών και τη νυχτερινή διασκέδαση -επιβεβαιώνοντας πως οι…  ξένες δυνάμεις και οι επιχειρηματίες φροντίζουν για το τοπικό καλό- μπαίνοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφήνοντας πίσω το πρόσφατο παρελθόν της ερημοποίησης, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες και φυσικό κάλλος. Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον και στον κτηματομεσιτικό τομέα είναι εμφανές, «παρά την εγκατάλειψη από Πολιτεία και Δήμο».

Βραχνέικα: Το… Μάτι της Πάτρας – Οι ελλιπείς υποδομές βάζουν σε κίνδυνο της ζωή κατοίκων και επισκεπτών 14

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα