Βραχνάς η ακρίβεια: Η Αθήνα στις 10 πιο ακριβές πόλεις στην τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου

22.01.2022 / 10:26
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ba 17

Η ακρίβεια πλέον αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και μάταια αναζητεί λύση σε μία άσκηση που θα δεδομένα αλλάζουν ώρα με την ώρα. Οι τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο καλπάζουν και τα «όπλα» που υπάρχουν στην κυβερνητική φαρέτρα λιγοστεύουν.

Με την ακρίβεια να καλπάζει και την Αθήνα να είναι ανάμεσα τις 10 πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης σε τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες (19.01.2022) ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει ισχυρά αντανακλαστικά και έχει βρεθεί δίπλα στην κοινωνία, όποτε έχει χρειαστεί και θα το πράξει όποτε απαιτηθεί ξανά.

Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει θέμα μείωσης του ΦΠΑ, αφού το δημοσιονομικό κόστος είναι τεράστιο και έφερε ως παράδειγμα ότι εάν μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο ψωμί, το ετήσιο κόστος που θα κληθεί να αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ.

Δεν απέκλεισε πάντως εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν το θέμα να μπει εκ νέου στο τραπέζι, αλλά σημείωσε ότι η χώρα αυτή την στιγμή έχει υψηλό έλλειμμα, δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, ενώ είναι ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Κατά συνέπεια η όποια κίνηση εκτός προγράμματος δεν είναι επιθυμητή από αγορές και δανειστές.

Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εκτιμήσεις διαψεύσθηκαν αφού ο πληθωρισμός διαρκεί περισσότερο και έχει μεγαλύτερη ένταση. Ανέφερε επίσης ότι με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ ο πληθωρισμός για το 2022 θα διατηρηθεί υψηλά και θα κινηθεί στην περιοχή του 3%, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2023 είναι ότι τότε τελικά θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 2% που θεωρείται οικονομικά αποδεκτό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα