“Βουλιάζουν” τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας από τους ασθενείς – Στη «μάχη» και το 424 ΓΣΝ

28.11.2021 / 8:50
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
fa 13

Όλες τις δυνατές εφεδρείες επιστρατεύει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό πιέζουν πολύ το σύστημα υγείας.

Από σήμερα το ΕΣΥ ενισχύεται με επιπλέον κλίνες νοσηλείας, από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. 25 απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς Covid-19 διατίθενται με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και με σκοπό την ενίσχυση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Δεν αποκλείεται μάλιστα, εάν παραστεί ανάγκη, να παραχωρηθούν και επιπλέον κρεβάτια από άλλα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα, το οποίο υποβλήθηκε από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, μετά από εντολή του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα.

Την ίδια στιγμή, η βόρεια -όπως και η κεντρική Ελλάδα- “βουλιάζουν” από κρούσματα και νοσηλείες, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν σημάδια ύφεσης στην πίεση που υφίσταται το υγειονομικό σύστημα.

Σήμερα στα 30 νοσοκομεία της Μακεδονίας και Θράκης νοσηλεύονται 1.554 ασθενείς με κορονοϊό, από σύνολο 4.500 νοσηλευομένων σε όλη τη χώρα. Η κατάσταση δεν δείχνει να ομαλοποιείται, παρά τη διαρκή αύξηση των κλινών Covid με τη συμμετοχή των ιδιωτικών νοσοκομείων, τη μετατροπή χρήσης κλινικών άλλων νόσων σε κλινικές Covid, αλλά και χειρουργικών κλινών, σε κλίνες ΜΕΘ Covid.

Μόνο στην τελευταία εφημερία του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ επιπλέον 68 ασθενείς προστέθηκαν στις υπάρχουσες νοσηλείες, ενώ ένας αριθμός νοσηλευομένων χρειάστηκε να μεταφερθεί στο “Γ.Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης.

Τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας κινδυνεύουν να εξαντλήσουν τις εφεδρείες τους, όχι μόνο σε κρεβάτια, αλλά και σε οξυγόνο και συσκευές high flow, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης και κατανάλωσης.

 Οι διοικήσεις των δύο Υγειονομικών Περιφερειών κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην περιορίσουν την εξυπηρέτηση άλλων νόσων υπέρ της νοσηλείας του κορονοϊού, όμως, σε πολλά νοσοκομεία αυτό είναι αδύνατον. Το προσωπικό βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης και ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μαθηματικά μοντέλα, ο κίνδυνος διασωλήνωσης για όσους είναι πάνω από 65 ετών και δεν έχουν εμβολιασθεί, είναι 18 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με έναν συνομήλικό τους πλήρως εμβολιασμένο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα