“Βουλιάζουν” οι κρατήσεις στα Επτάνησα – “Κύμα” ανησυχίας από τος ακυρώσεις των Βρετανών

13.06.2021 / 13:49
toyr

Μόνο προβληματισμό έχει φέρει στους επαγγελματίες του τουριστικού και του ξενοδοχειακού κλάδου, η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην αναβαθμίσει τους ελληνικούς προορισμούς και να τους κρατήσει εκτός της «πράσινης» λίστας.

Το «μπλόκο» αυτό θα κρατήσει τουλάχιστον έως τις 30 Ιουνίου και σίγουρα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της τουριστικής σεζόν για τα νησιά του Ιονίου, ο τουρισμός των οποίων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Βρετανούς.

Ειδικά, στη Ζάκυνθο και στη Κεφαλονιά, δύο προορισμοί, που με βάση τις εκτιμήσεις των tours operators και των μεγάλων διεθνών τουριστικών πρακτορείων, η επισκεψιμότητα τους θα εκτοξευόταν το φετινό καλοκαίρι, τα μαντάτα από την Βρετανία, έχουν φέρει μεγάλη ανησυχία.

Ακυρώσεις κρατήσεων

Ανησυχία, που ήδη έχει ξεκινήσει να επιβεβαιώνεται αφού εδώ και μία εβδομάδα οι ακυρώσεις στις κρατήσεις των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων από τους Βρετανούς τουρίστες, πέφτουν σαν «βροχή».

Ακυρώσεις ή στην καλύτερη περίπτωση «μεταθέσεις» των κρατήσεων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εφόσον, φυσικά, έχει αλλάξει κάτι μέχρι τότε και η βρετανική κυβέρνηση αποφασίσει να βάλει την Ελλάδα ή έστω τα Επτάνησα (γιατί ακούγεται και αυτό)  στην «πράσινη» ζώνη.

Μετάθεση στο άνοιγμα

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, που έχει αποκομίσει ο «Νεολόγος» από τις επαφές με τουριστικούς και ξενοδοχειακούς παράγοντες των νησιών της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, έχει αναγκάσει αρκετά ξενοδοχεία που ετοιμάζονταν να ανοίξουν, να δώσουν παράταση στη μη λειτουργία τους.

Ένα σημαντικό ποσοστό των ξενοδοχείων της Ζακύνθου θα ανοίξει πλέον από τα τέλη του Ιουνίου και μετά.  Το θέμα αυτό αγγίζει εργασιακά και την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Είναι γνωστό ότι η περιοχή μας δεν είχε ποτέ μεγάλη πέραση στην βρετανική τουριστική αγορά.

Επιπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα

Όμως ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων τουριστικού, ξενοδοχειακού και γενικότερα του επισιτιστικού κλάδου, εργάζεται κάθε καλοκαίρι στα νησιά του Ιονίου και ειδικότερα στη Ζάκυνθο, στη Κεφαλονιά και στην Λευκάδα.

Φέτος μάλιστα το ποσοστό των εργαζομένων αυτών θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, καθώς λόγω του κλίματος που είχε καλλιεργηθεί για την τουριστική εκτόξευση των νησιών του Ιονίου, αρκετοί είχαν προτιμήσει τα νησιά αυτά από το να πάνε να δουλέψουν για σεζόν στα πιο μακρινά νησιά του Αιγαίου, των Δωδεκανήσων ή στην Κρήτη.

Αργούν να πιάσουν δουλειά

Μάγειροι, σερβιτόροι, καμαριέρες, μπαρτέντερς και δεκάδες ακόμα επαγγελματίες του κλάδου ετοιμάζονταν ή είχαν ήδη αναχωρήσει για τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά για να εργαστούν στις δουλείες που είχαν κλείσει.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις σίγουρα υπάρχει μια αβεβαιότητα και για αυτούς. Όσοι δεν είχαν προλάβει να προσληφθούν θα πιάσουν δουλειά από τον Ιούλιο μετά, ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν και αρκετές συμφωνίες που ίσως να χαλάσουν.

Πάνω από το 60% ο Βρετανοί

Οι Βρετανοί είναι η πνοή της τουριστικής κίνησης στα Επτάνησα. Στη Ζάκυνθο η βρετανική αγορά αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των τουριστών που έρχονται στο νησί του φιόρε, ενώ και στα υπόλοιπα νησιά του Ιουνίου, (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα κτλ) το ποσοστό των Βρετανών τουριστών που κάθε καλοκαίρι είναι εξίσου μεγάλο.

Ειδικότερα όμως στη Ζάκυνθο υπάρχουν αρκετές περιοχές που ζουν στην κυριολεξία από τους Βρετανούς τουρίστες, κάθε ηλικίας, μέρη που είναι τα πιο δημοφιλή στα τουριστικά γραφεία της Μεγάλης Βρετανίας, όπως για παράδειγμα ο Λαγανάς ή το Τσιλιβί.

Ελπίζουν σε ένα καλό τετράμηνο

Σε αυτό που ελπίζουν πλέον οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, αλλά και γενικότερα η αγορά της Ζακύνθου αφού όλη η τοπική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό, είναι σε μία σεζόν μακριάς διαρκείας.

Μετά από το μπλόκο του Ιουνίου από την Βρετανία ένα πολύ καλό τετράμηνο, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, φτάνοντας στην κορύφωση του τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνοντας τον Οκτώβρη.

Με την ελπίδα φυσικά της αύξησης των εμβολιασμών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στην μείωση των κρουσμάτων στην χώρα μας.

"Βουλιάζουν" οι κρατήσεις στα Επτάνησα – "Κύμα" ανησυχίας από τος ακυρώσεις των Βρετανών 2

Χριστίνα Τετράδη – Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου

Η αβεβαιότητα προωθεί τον τουρισμό της τελευταίας στιγμής

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου Χριστίνα Τετράδη, μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών, για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, ανέφερε τα εξής:

«Η ζημιά είναι μεγάλη για τον τουρισμό της Ζακύνθου, αλλά και γενικότερα των Ιονίων νησιών. Αυτό που φαίνεται είναι ότι πλέον διαγράφονται καινούργιες συνθήκες σε διεθνές επίπεδο για τον τουρισμό που καθορίζονται από την υγειονομική κατάσταση της κάθε χώρας.

Κυρίαρχο στοιχείο σε αυτές τις συνθήκες για τον τουριστικό κλάδο είναι η αβεβαιότητα και φάνηκε αυτό όχι μόνο στη δική μας περίπτωση, αλλά και σε αυτή της Πορτογαλίας που μέσα σε λίγες μέρες από την πράσινη ζώνη τέθηκε από την βρετανική κυβέρνηση στην πορτοκαλί.

Η αβεβαιότητα αυτή προωθεί τον τουρισμό της τελευταίας στιγμής, ενώ μας αναγκάζει να στραφούμε κυρίως στις νεανικές ηλικίες, αυτές που εύκολα μπορούν χωρίς προγραμματισμό να αποφασίσουν ένα ταξίδι στην χώρα μας.

Οι μεγαλύτερες ηλικίες, που έχουν οικογένεια μαζί τους, δύσκολα θα προχωρήσουν σε κρατήσεις, προγραμματίζοντας ένα ταξίδι, χωρίς να ξέρουν ουσιαστικά που βαδίζουν. Πλέον ελπίζουμε σε ένα καλό τετράμηνο από τον Ιούνιο και μετά, με στόχο να φτάσουμε έστω και το 40% της κίνησης του 2019».

K.A.

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα