Βόμβα Politico για Εύα Καϊλή: “Αρκετά εκατομμύρια ευρώ” στο ένταλμα σύλληψης – Το μυστήριο με την Ολλανδέζα

22.02.2023 / 17:01
276fa848689647739ee0d1a320823f49 (1)

Τον Δεκέμβριο, η βελγική αστυνομία ανακάλυψε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μια επιχείρηση που αποκάλυψε ένα φερόμενο κύκλωμα δωροδοκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό μπορεί να είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου γεμάτο μετρητά, αναφέρει σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της η δημοσιογράφος Νεκταρία Σταμούλη για το POLITICO.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή, “αρκετά εκατομμύρια ευρώ” παραδόθηκαν στους κύριους υπόπτους για το λεγόμενο σκάνδαλο Qatargate. Τα “σημαντικά χρηματικά ποσά”, προσθέτει το ένταλμα το οποίο επικαλείται το POLITICO, “καταβλήθηκαν κρυφά, σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ”.

Η λεπτομέρεια αυτή είναι μόνο ένα από τα πολλά εντυπωσιακά κομμάτια του εγγράφου, τμήματα του οποίου έχουν ήδη αναφερθεί σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Αναφέρει επίσης ότι η Καϊλή έκανε τηλεφωνήματα στον φερόμενο ως αρχηγό της σπείρας, Αντόνιο Παντσέρι, καθώς και σε δύο άλλους ευρωβουλευτές οι οποίοι δεν κατονομάζονται, μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου.

Το έγγραφο περιγράφει σε γενικές γραμμές ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που εργάζεται για λογαριασμό του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, ο οποίος είναι ο Ali bin Samikh Al Marri από το 2021.

“Ο υπουργός Εργασίας”, αναφέρεται στο ένταλμα, “φαίνεται να είναι ο ελεγκτής των δραστηριοτήτων του κ. Παντσέρι”. Το ένταλμα παρουσιάζει επίσης τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι ως τον ενδιάμεσο κρίκο που συνδέει τον Παντσέρι και την Καϊλή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Παντσέρι πήγαινε στον Τζιόρτζι όταν ήθελε να κατευθύνει τη συμπεριφορά της Καϊλή. Επισημαίνει ένα περιστατικό όπου ο Παντσέρι ήταν απογοητευμένος με την Καϊλή επειδή μιλούσε με μια μυστηριώδη φιγούρα – “την Ολλανδέζα”.

“Ο Παντσέρι επικρίνει το γεγονός ότι η Καϊλή μίλησε στην Ολλανδέζα”, αναφέρεται στο ένταλμα, σημειώνοντας ότι πίστευε ότι είχε “υπερβεί τα όρια”. Ο πρώην ευρωβουλευτής μετέφερε την ενόχλησή του στον Τζιόρτζι: “Θα ήταν καλή ιδέα να της πεις να σταματήσει”, είπε στον Τζιόρτζι, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το ένταλμα αναφέρει επίσης ότι η Τζιόρτζι βοηθούσε ανεπίσημα την Καϊλή να αποπληρώσει ένα “δεύτερο διαμέρισμα” που αγοράστηκε στο όνομά της, αναφέροντας ότι η ρύθμιση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι γνώριζε για το εισόδημα του συντρόφου της από το Qatargate.

Τόσο ο Τζιόρτζι όσο και η Καϊλή αρνούνται κάθε κατηγορία, όπως και το Κατάρ. Ο δικηγόρος της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη γνησιότητα του εντάλματος. Ο δικηγόρος του Τζιόρτζι αρνήθηκε να σχολιάσει και η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού.

Αποστολή εκατομμυρίων;

Η Εύα Καϊλή κρατείται για περισσότερο από δύο μήνες με την κατηγορία της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση – μέρος μιας εκτεταμένης έρευνας για το αν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του Κοινοβουλίου.

Λίγο μετά τις πρώτες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate, οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά από τους βασικούς υπόπτους.

Αυτό περιλαμβάνει 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Καϊλή και άλλα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν σε μια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών. Το ένταλμα σύλληψης αναφέρει επίσης περίπου 700.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του Παντσέρι.

Αλλά το σύνολο υπολείπεται κατά πολύ των “αρκετών εκατομμυρίων” που αναφέρονται στο ένταλμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ύποπτοι έλαβαν πρόσθετες πληρωμές που δεν έχουν ακόμη ανακτηθεί. Ερωτηθείς σχετικά με αυτήν την “ασυμφωνία”, εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αξιολογήσει την πλήρη έκταση όλων των πληρωμών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Qatargate.

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, η Καϊλή δήλωσε ότι είχε δώσει εντολή στον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της στις Βρυξέλλες.

“Η κατηγορούμενη αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του συζύγου της και του Παντσέρι και ότι βαλίτσες με χρήματα είχαν περάσει από το διαμέρισμά της στο παρελθόν”, αναφέρεται στο ένταλμα.

Ο Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της Καϊλή, δήλωσε αργότερα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η Καϊλή έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα.

“Μόλις συνειδητοποίησε την ύπαρξη των χρημάτων και ένιωσε ότι επρόκειτο για ένα τοξικό τέρας το οποίο έπρεπε να απομακρύνει άμεσα από το διαμέρισμα που μοιραζόταν με τον σύντροφό της, ζήτησε από τον πατέρα της να μεταφέρει τη βαλίτσα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, όπου τα χρήματα θα τα παραλάμβανε ο πραγματικός ιδιοκτήτης τους“, ανέφερε σε δήλωσή του στα τέλη Ιανουαρίου.

Το ένταλμα είχε διαφορετική άποψη: “Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής”.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα