Βολιβία: Μεταμόρφωσαν σκουπίδια σε ορχήστρα(ΦΩΤΟ)

28.02.2023 / 7:21
Collage_Maker-28-Feb-2023-06_10-AM

Συνεχίζοντας το δημιουργικό εγχείρημά της με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την περιβαλλοντική προστασία, ομάδα μουσικών από την Παραγουάη έπαιξε πασίγνωστα τραγούδια στην κορυφή λόφου, λίγο έξω από τη Λα Πας, την πρωτεύουσα της Βολιβίας, με φόντο απέραντο, όχι και πολύ όμορφο, χώρο απόθεσης απορριμμάτων.

Αυτό όμως που ήθελε να αναδείξει ήταν, ακριβώς, τα σκουπίδια: οι νέοι μουσικοί που ίδρυσαν την ορχήστρα Cateura χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά για να φτιάχνουν τα μουσικά τους όργανα, «μεταμορφώνουν τα σκουπίδια σε μουσική», όπως το θέτει ο Φάμπιο Τσάβες, ένα από τα μέλη της.

Η ορχήστρα έχει κάνει συναυλίες σε πάνω από 50 χώρες.

Με τραγούδια του Τζον Λένον, των Coldplay και άλλων, τα μέλη της ορχήστρας ψυχαγώγησαν τους εργαζόμενους της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων, πολλοί από τους οποίους είπαν πως τους εντυπωσίασε ο ήχος των οργάνων —διέκρινε κανείς τσέλο, βιολιά, κόρνες— που φτιάχτηκαν από σκουπίδια.

«Έπαιξαν όμορφα (…) με εξέπληξαν στ’ αλήθεια αυτά τα όργανα από ανακυκλωμένα υλικά. Είναι καλύτερα κι από αυθεντικά», είπε με χαμόγελο η Σιλβέρια Βέγα, εργαζόμενη στην υπηρεσία αποκομιδής απορριμάτων.


Η μουσικός Μπιάνκα Πίντος έδειχνε στον κόσμο το χειροποίητο τσέλο της κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, υπογραμμίζοντας την ποιότητα του ήχου του.

«Παράγει τον ίδιο ήχο που θα έβγαζε τσέλο κατασκευασμένο από ξύλο», επέμενε. «Δεν υπάρχει διαφορά, μόνο που αυτό εδώ είναι φτιαγμένο από σκουπίδια».

Η συναυλία οργανώθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών στη Λα Πας να περιορίσουν τη ζημιά στο περιβάλλον που προκαλούν οι χώροι απόθεσης απορριμμάτων, ιδίως τον κίνδυνο να μολυνθούν τα υπόγεια νερά. Στην πρωτεύουσα της Βολιβίας συλλέγονται 670 τόνοι σκουπιδιών καθημερινά, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα