Παρασκευή, 3.02.2023, 3:22 μμ

Βίλι Μπραντ – Der Spiegel: Ο «κόκκινος» καγκελάριος ήταν πράκτορας των Αμερικανών

18.12.2021 / 22:18
Brandt_Willy_APEMPE_18_12_2021-1200x910

Σκιές πάνω από το «φάντασμα» του Βίλι Μπραντ. Ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και πρωτοπόρος του ανοίγματος στη Σοβιετική Ένωση («οστπολιτίκ») πιστεύεται ότι υπήρξε πληροφοριοδότης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο Βίλι Μπραντ δρούσε για λογαριασμό της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας (CIC, Counter Intelligence Corps) επί τέσσερα χρόνια.

Ο Μπραντ, που υπηρέτησε ως καγκελάριος από το 1969 μέχρι το 1974, φέρεται να παρείχε πληροφορίες στη CIC από το 1948 μέχρι τις 17 Μαρτίου 1952.

Το περιοδικό γράφει ότι ο «κόκκινος» Βίλι ενημέρωνε τη CIC για την FDJ, τη νεολαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (πρώην Ανατολική Γερμανία) και για το κυβερνών Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SED). Υποστηρίζει, επίσης, ότι έδινε πληροφορίες για τα ναυπηγεία, τα εργοστάσια, το σιδηροδρομικό σύστημα και το τηλεφωνικό δίκτυο του σοβιετικού στρατού.

Σύμφωνα με πηγές, συναντήθηκε με τους συνδέσμους του στη CIC, οι οποίοι τον χαρακτήριζαν αξιόπιστο, περισσότερες από 200 φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια και έφερε την κωδική ονομασία «O-35-VIII»!about:blank

Ωστόσο, ο Μπραντ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1971 επειδή συνέβαλε στη βελτίωση των σχέσεων με την ΕΣΣΔ. Η πολιτική του είχε ως στόχο το άνοιγμα της Γερμανίας προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης («Οστπολιτίκ»), στάση που επηρέασε τη διεθνή πολιτική σκηνή.

Παραιτήθηκε αφού αποκαλύφθηκε ότι ο Γκίντερ Γκιγιόμ, ο στενός σύμβουλός του και δεξί του χέρι, ήταν πράκτορας της Στάζι.

Πέθανε στις 8 Οκτωβρίου 1992 στο Ούνκελ, κοντά στη Βόννη.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα