Victoria Hislop: «Λατρεύω την Πάτρα! Είναι πάντα τόσο ζωντανή, συναρπαστική και ζωηρή. Μια πόλη γεμάτη ιστορία» | dete

Victoria Hislop: «Λατρεύω την Πάτρα! Είναι πάντα τόσο ζωντανή, συναρπαστική και ζωηρή. Μια πόλη γεμάτη ιστορία»

Μία ημέρα αμέσως μετά την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου με τίτλο «Όσοι Αγαπιούνται», επιλέγει σήμερα την Πάτρα για να το παρουσιάσει. Ο λόγος για την μεγάλη Βρετανίδα συγγραφέα Victoria Hislop. Η ίδια, μοιράζοντας το χρόνο της μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας, λατρεύει με ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο την πόλη μας σε σημείο να αποτελεί έμπνευση για την ίδια. Η Victoria Hislop μας μιλάει για το νέο της βιβλίο λοιπόν, για την σχέση της με την Ελλάδα και συγκεκριμένα με την Πάτρα καθώς επίσης και για τον θυμό και την ανασφάλεια που δημιούργησε στη Βρετανία το Brexit.

Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας μυθιστόρημα. Τι ακριβώς πραγματεύεται το βιβλίο;

Το βιβλίο μου ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ πραγματεύεται την ιστορία μιας γυναίκας. Η Θέμις μεγαλώνει στην εποχή της δικτατορίας του Μεταξά και της κατοχής των Ναζί. Οι καταστάσεις της ζωής της κι ένα βίαιο γεγονός που σημάδεψε την παιδική της ηλικία την τοποθετούν πολιτικά στην αριστερά και τελικά κατά τον Εμφύλιο μάχεται στο πλευρό των κομμουνιστών. Το μυθιστόρημα περιγράφει τις συνέπειες αυτής της επιλογής για το υπόλοιπο της ζωής της, τις επιπτώσεις για την οικογένειά της, αλλά και πώς κατάφερε να συμφιλιώσει τα πιστεύω της με το κοινό καλό των ανθρώπων γύρω της.

Ποια ήταν η κυρία πηγή έμπνευσής σας;

Δεν υπήρξε μία πηγή έμπνευσης. Υπήρξε μία δεδομένη στιγμή που με προέτρεψε να θέλω να μάθω για τον Εμφύλιο Πόλεμο -και αυτή ήταν όταν αντίκρυσα την Μακρόνησο από μακριά. Στην αρχή ήταν περιέργεια και στη συνέχεια εμμονή,  με τη διαπίστωση ποιοι πήγαν εκεί, γιατί, πότε κλπ. Και φυσικά για να καταφέρω να μάθω για τον Εμφύλιο οδηγήθηκα στην Κατοχή από τους Ναζί που είχε προηγηθεί.

 

Το βιβλίο διατρέχει τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας μέσα από μια επική ιστορία μιας γυναίκας. Με ποιο τρόπο συλλέξατε τις απαραίτητες πληροφορίες;

Βιβλία, φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, μουσεία, ταξίδια σε σχετικές περιοχές, μιλώντας με ανθρώπους, παρατηρώντας.

Γιατί ο εμφύλιος πόλεμος είναι  τόσο ασταμάτητη πηγή έμπνευσης  για πάρα πολλούς συγγραφείς; Πιστεύετε ότι υπάρχει η απαραίτητη ψυχραιμία  για ένα βλέμμα στο παρελθόν χωρίς προκαταλήψεις;

Ο Εμφύλιος Πόλεμος άφησε ένα ίχνος πικρίας, κακές μνήμες και ντροπή. Κάποιες φορές και σιωπή. Κάποιοι συγγραφείς θέλουν να σταματήσουν αυτή τη σιωπή, ή τουλάχιστον να κάνουν θόρυβο μέσα σε αυτή. Δεν γνωρίζω ποιος αποφασίζει γιατί είναι απαραίτητη η ηρεμία. Ο Εμφύλιος στην Ελλάδα έληξε πριν 70 χρόνια, οπότε έχει περάσει αρκετός καιρός. Και με δεδομένο ότι το μόνο αδιαμφισβήτητο μάθημα που μπορεί να πάρει κάποιος είναι ότι ένας τέτοιος πόλεμος αφήνει μόνο θύματα (προσωπικά πιστεύω ότι νικητές και ηττημένοι είναι και οι δύο θύματα) θα πρέπει να γίνεται οτιδήποτε που μπορεί να τον αποτρέψει.

Έχετε δηλώσει πως δεν είστε βέβαιη αν το βιβλίο σας "Οι Καρτ Ποσταλ" θα υπήρχε χωρίς την Πάτρα. Τι εντυπώσεις σας έχει αφήσει η πόλη μας;

Λατρεύω την Πάτρα! Είναι πάντα τόσο ζωντανή, συναρπαστική και ζωηρή. Μια πόλη γεμάτη ιστορία, όπου το παρόν και το παρελθόν συνυπάρχουν ευχάριστα. Και πάντα παρατηρώ τα πολλά βιβλιοπωλεία! Είναι σίγουρα ένας τόπος όπου ο πολιτισμός ευδοκιμεί.

Έχετε επισκεφτεί την Πάτρα αρκετές φορές. Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος εδώ που θέλετε να επισκεφτείτε αμέσως μόλις φτάσετε;

Μου αρέσει πολύ ο πεζόδρομος που πάει παράλληλα με τη θάλασσα -λυπάμαι, αλλά δυσκολεύομαι να θυμηθώ το όνομά του και αυτή τη στιγμή που γράφω τις απαντήσεις βρίσκομαι στο αεροπλάνο! Έχει πολλά wine bars και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κάθεσαι σε ένα εξωτερικό τραπέζι ένα ζεστό βράδυ απολαμβάνοντας ένα παγωμένο ποτήρι λευκό κρασί!

Ξέρουμε καλά ότι μοιράζεστε το χρόνο σας μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας. Θα θέλαμε λοιπόν την άποψη μιας σπουδαίας Βρετανίδας συγγραφέως για το brexit καθώς και για τις συνέπειες του.

Ακόμη και τη στιγμή που θα διαβάζετε την απάντησή μου, κάτι ίσως έχει αλλάξει! Αλλά, όταν έγινε το δημοψήφισμα 3 ½ χρόνια πριν, αισθάνθηκα ότι ήταν μια πολύ σκοτεινή μέρα για την Βρετανία. Θεωρώ τον εαυτό μου πρώτα Ευρωπαία πολίτη και μετά Βρετανίδα. Έτσι, το να βλέπω αυτό το κομμάτι της ταυτότητάς μου να απογυμνώνεται με θλίβει πολύ. Η ψήφος αποχώρησης από την Ευρώπη δείχνει πόσοι άνθρωποι θέλουν να στενέψουν τα πράγματα, επιθυμούν να είναι λιγότερο και όχι περισσότερο ανοιχτόμυαλοι. Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι θα χάσουμε εκατομμύρια ξένων πολιτών που ζουν και ευημερούν στη χώρα μου (για παράδειγμα οι γείτονές μου στο Λονδίνο είναι Έλληνες). Οικονομικά τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά σε πολύ σύντομο διάστημα. Αυτή είναι η προσωπική απαισιόδοξη άποψή μου.

Οπότε… πού βρισκόμαστε σήμερα:

2 παρατάσεις

21 κοινοβουλευτικές καθαιρέσεις

7 αποστασίες (μέλη του Κοινοβουλίου αλλάζουν κόμματα)

3 Πρωθυπουργοί

2 φορές διαλύθηκε το Κοινοβούλιο (τη μία παράνομα)

66 εκατομμύρια Βρετανοί όλο και περισσότερο απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι

Ακόμη δεν έχουμε δει τις συνέπειες, αλλά η ανασφάλεια και ο θυμός υπάρχουν. Δεν πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε Εμφύλιο, αυτό μόνο μπορώ να πω. Σίγουρα θα υπάρχουν λογομαχίες. Ντρέπομαι για την Βρετανία αυτή τη στιγμή. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έλεγα κάτι τέτοιο. Και κυρίως ντρέπομαι για τον Πρωθυπουργό μας που κινείται αποκλειστικά σύμφωνα με τις προσωπικές του φιλοδοξίες και όχι για το καλό της χώρας. Σε όλη τη ζωή μου ποτέ δεν υπήρξε κάποιος τόσο ακατάλληλος σε αυτό το αξίωμα.

Της Βίκυς Μαυρομάτη

(από εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ)