Βενιζέλος: Συνταγματική η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο – Καλά έκανε η κυβέρνηση και την επέβαλε

16.11.2020 / 13:14
benizelos-intro

Υπέρ της συνταγματικότητας της απόφασης της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στη χώρα για τον περιορισμό της, τάσσεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ για το θέμα της συνταγματικότητας ή μη της απαγόρευσης των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι συνταγματική και καλά έκανε και επέβαλε την απαγόρευση.

Ο κ. Βενιζέλος κατέκρινε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την ανακοίνωση κατά των περιοριστικών μέτρων, λέγοντας ότι ήταν επιδερμική και όχι σωστή.

Αν είχαμε υπερβεί το λαϊκισμό και επικρατούσε το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης δε θα χρειαζόταν να επιβληθεί καμία απαγόρευση, τόνισε στον ΣΚΑΙ ο κ. Βενιζέλος.

Αντιμετωπίζουμε ένα οξύτατο υγειονομικό πρόβλημα και πρέπει να έχουμε αίσθημα ευθύνης, σημείωσε ο κ Βενιζέλος.

Τι υποστηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Σημειώνεται ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου και ζητά από την Πολιτεία να προχωρήσει στην ανάκλησή της.

Η Ένωση επισημαίνει ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς όμως να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. “Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί”, τονίζει.


Τι λένε οι συνταγματολόγοι
Η απόφαση έχει διχάσει τους συνταγματολόγους. Ο Αντώνης Μανιτάκης, και ο Νίκος Αλιβιζάτος τάσσονται υπέρ της συνταγματικότητας της απαγόρευσης, ενώ ο Κώστας Χρυσόγονος θεωρεί ότι η απόφαση αυτή είναι αντισυνταγματική. Ο κορυφαίος Συνταγματολόγος και πρώην υπουργός, προερχόμενος από την Δημοκρατική Αριστερά, Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε χαρακτηριστικά πως “όταν το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μας προστατεύει ρήτα και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικρατεία, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία;”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος ανέφερε: “Εκπλήσσομαι για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική”.

Από την πλευρά του ο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” ανέφερε ότι η απαγόρευση όπως εκδόθηκε είναι αντισυνταγματική. Όπως τόνισε, ωστόσο, αυτή είναι η νομική πλευρά. “Αυτά ισχύουν από νομικής άποψης. Αν κάποιος διαδηλώσει, μπορεί να κολλήσει και να αρρωστήσει. Άρα εκτός από τη νομική άποψη, υπάρχει και η άποψη της κοινής λογικής. Δεν δίνει απαντήσεις σε όλα το Σύνταγμα. Σε κάποια απαντά η κοινή λογική”.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα