Βέλγιο: Κλείνει και δεύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας

31.01.2023 / 17:30
nuclear_france

Το Βέλγιο κλείνει οριστικά από σήμερα τον πυρηνικό αντιδραστήρα «Tihange 2», έπειτα από 40 χρόνια λειτουργίας, βάσει του σχεδίου εξόδου από την πυρηνική ενέργεια που ενέκρινε η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον νόμο για την έξοδο από την πυρηνική ενέργεια, «ο πυρηνικός σταθμός Tihange 2, ισχύος 1.008 MW, θα αποσυνδεθεί οριστικά από το δίκτυο στις 31 Ιανουαρίου στις 23:59, έπειτα από 40 χρόνια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με απόλυτη ασφάλεια». Τέθηκε σε λειτουργία την 1η Φεβρουαρίου 1983 και έκτοτε παράγει 270 δισεκατομμύρια KWh, δηλαδή τρεις φορές την ετήσια κατανάλωση ολόκληρου του Βελγίου. Πρόκειται για τον δεύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα που κλείνει στο Βέλγιο, μετά τον «Doel 3», τον περασμένο Σεπτέμβριο — και πάλι έπειτα από 40 χρόνια λειτουργίας.

«Δεν θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας από το κλείσιμο του «Tihange 2», διαβεβαιώνει η βελγική εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής, Engie Electrabel. Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο ορισμένοι από τους εργαζόμενους του πυρηνικού αντιδραστήρα θα συνεχίσουν να απασχολούνται σε αυτόν για τις τελικές εργασίες διακοπής λειτουργίας και την αποσυναρμολόγησή του, ενώ άλλοι θα μεταφερθούν στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής «Tihange 1», ο οποίος με τη σειρά του θα αποσυνδεθεί την 1η Οκτωβρίου 2025, και στον «Tihange 3», η διάρκεια ζωής του οποίου παρατείνεται κατά 10 χρόνια.

Ο παροπλισμός του Tihange 2 υπολογίζεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ συνολικά για τον παροπλισμό και των επτά αντιδραστήρων στο Doel και Tihange, θα χρειαστούν περίπου 6,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη γαλλόφωνη εφημερίδα Le Soir, η βελγική κυβέρνηση κρατάει μισάνοιχτη την πόρτα για ένα «πυρηνικό μέλλον». Η βελγική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί 100 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερα χρόνια στο Κέντρο Μελέτης Πυρηνικής Ενέργειας στο Μολ (SCK CEN) για να μελετήσει την τεχνολογία SMR και τελικά να αναπτύξει ένα βελγικό μοντέλο που θα αποτελείται από «μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες» (small modular reactors), με ισχύ που κυμαίνεται από 30 έως 300 MWe (MWe) – σε σύγκριση με 1.000 έως 1.600 MWe για τους μεγάλους αντιδραστήρες που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα