Βατικανό: Με αγάπη στην Ελλάδα από τον πάπα Φραγκίσκο τρία θραύσματα του Παρθενώνα – ΦΩΤΟ

16.12.2022 / 15:04
papas fragkiskos

Ο πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δωρίσει θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονταν στα μουσεία του Βατικανού, «ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας».
Πιο συγκεκριμένα, σε επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού υπογραμμίζεται:
«Ο πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθενταν σε εκατομμύρια επισκέπτες».

Βατικανό: Με αγάπη στην Ελλάδα από τον πάπα Φραγκίσκο τρία θραύσματα του Παρθενώνα - ΦΩΤΟ 3

Το πρώτο θραύσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς. Το δεύτερο θραύσμα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ans, είναι κεφαλή εφήβου. Πρόκειται για πρόσωπο των γλυπτών το οποίο βρισκόταν έξω από τον σηκό του ναού και έφερε άρτο, που προσφερόταν κατά τα Παναθήναια. Το τρίτο θραύσμα, τέλος, είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Σύμφωνα με το AP, πάντως, η ανακοίνωση του Βατικανού υποδηλώνει ότι η Αγία Έδρα ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για διμερή απόφαση επιστροφής των μαρμάρων από το κράτος του Βατικανού στην Ελλάδα, αλλά για δωρεά θρησκευτικής έμπνευσης. Η δήλωση μπορεί να διατυπώθηκε προκειμένου να μην δημιουργηθεί προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει άλλα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα στα Μουσεία του Βατικανού.

Βατικανό: Με αγάπη στην Ελλάδα από τον πάπα Φραγκίσκο τρία θραύσματα του Παρθενώνα - ΦΩΤΟ 4


Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα