Eνα βίντεο στο Tik Tok η Βάσω Λασκαράκη άσκησε κριτική στο εκπαιδευτικό σύστημα, εκφράζοντας τη διαφωνία της για τα μαθητικά βιβλία που δύσκολα μπορούν να κατανοήσουν τα παιδιά.
Το μεσημέρι τώρα της Παρασκευής (29/9) η γνωστή ηθοποιός δημοσίευσε ακόμη ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram και έδειξε την ενόχλησή της για ένα μήνυμα που δέχτηκε από διαδικτυακή της φίλη. Συγκεκριμένα, μια κοπέλα της έγραψε πως θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική με όσα λέει, καθώς επηρεάζει κόσμο και να μην κάνει κριτική από τον… καναπέ της.
Αφορμή για το πρώτο της ξέσπασμα, στο οποίο στρέφεται κατά των σχολικών βιβλίων στάθηκαν τα σχόλια της κόρης της που πάει στην πέμπτη δημοτικού, αλλά και μηνύματα που έλαβε από γονείς και δασκάλους στα social media.
«Έχω κάποια πάρα πολλά νεύρα! Εσείς που δημιουργείτε τα σχολικά βιβλία, για ποιον λόγο δεν συνυπολογίζετε τις ηλικίες, για τις οποίες φτιάχνονται αυτά τα βιβλία; Αυτά τα κείμενα που γράφονται μέσα για να μάθουν τα παιδιά ιστορία, φυσική, γεωγραφία… της Παναγιάς τα μάτια έχουν να μάθουν. Γιατί δεν σκέφτεστε ότι είναι δυσνόητα με 200.000 άγνωστες λέξεις για τα παιδιά κάθε ηλικιών;», αναφέρει αρχικά η Βάσω Λασκαράκη.
Στη συνέχεια, η γνωστή ηθοποιός ζητά άμεσες αλλαγές στον χώρο της Παιδείας: «Έλεος, από τότε που πηγαίναμε εμείς σχολείο, δεν έχει διορθωθεί κάτι, συνεχίζουν να είναι ακατανόητα. Έλεος. Βασικά, μπορείτε να φτιάξετε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα. Πολλά προβλήματα έχουμε σε αυτή τη χώρα προφανώς, αλλά δεν νομίζετε ότι ξεκινάμε από τη Παιδεία; Δεν γίνονται τα παιδιά να βασανίζονται έτσι».
Η Βάσω Λασκαράκη αναφέρει πως δέχτηκε αρκετά μηνύματα γονέων και εκπαιδευτικών τα οποία συμφωνούν με τις απόψεις της: «Λένε ότι τα βιβλία είναι απαράδεκτα, κακογραμμένα και παρωχημένα».
Η γνωστή ηθοποιός καταλήγει για τα άτομα με δυσλεξία που συμμετέχουν στις πανελλαδικές: «Έχω μηνύματα από γονείς, των οποίων τα παιδιά δίνουν πανελλαδικές και έχουν χαρτί από γιατρό και πρέπει να δώσουν προφορικά. Οι εξεταστές ζητούσαν να τα πούνε αυτολεξεί, όπως είναι μέσα στο βιβλίο. Δηλαδή, παπαγαλία.
Πάμε καλά; Δεν πάμε καλά νομίζω. Ένας εκπαιδευτικός – εξεταστής δεν ξέρει αν το παιδί έχει διαβάσει ή όχι; Δεν μπορεί να καταλάβει αν η απάντηση που θα λάβει είναι σωστή αν δεν είναι παπαγαλία; Άρα, τι μας λέει αυτό… Ούτε αυτός (ο εξεταστής) ξέρει καλά; Δεν έχει κριτική σκέψη για να διακρίνει αν το παιδί έχει διαβάσει ή όχι και πρέπει να τα πει παπαγαλία ένα παιδί με δυσλεξία; Άρα είμαστε για τα πανηγύρια».