Βάσεις 2021: Η ελάχιστη βάση εισαγωγής «παγίδα» για την είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

28.06.2021 / 17:21
panelladikes-2021-exetaseis-it

Μια δύσκολη ομολογουμένως χρονιά για τους μαθητές που έδιναν φέτος πανελλήνιες ήρθε στο τέλος της και επίσημα σήμερα με την εξέταση των τελευταίων μαθημάτων για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ. Οι μαθητές των ΓΕΛ έχουν ήδη ολοκληρώσει τις εξετάσεις από την περασμένη εβδομάδα.

Η διόρθωση των γραπτών έχει ήδη ξεκινήσει και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω σις 9 Ιουλίου και μάλιστα για πρώτη φορά θα σταλούν με γραπτό μήνυμα (sms) στα κινητά τηλέφωνα των μαθητών ενημερώνοντας για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή τη σχολή στην οποία εισάγονται.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Αμέσως μετά, θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους που φέτος, για πρώτη φορά, θα είναι διπλό. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέξουν εκτός των ΑΕΙ και τμήματα Δημοσίων ΙΕΚ.

Πως θα υπολογιστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τον κάθε έναν υποψήφιο θα υπολογιστεί από το “σύστημα”. Επομένως οι υποψήφιοι δεν θα χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία να υπολογίσουν καμία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι δεν θα βλέπουν στο Μηχανογραφικό τους Τμήματα για τα οποία δεν “πιάνουν” την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής” αφού αυτά θα αποκλείονται από το σύστημα

Παράλληλο μηχανογραφικό

Φέτος, για πρώτη φορά, εφαρμόζεται το παράλληλο μηχανογραφικό, με το υπουργείο Παιδείας να δίνει μία εναλλακτική σε όσους δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια να ακολουθήσουν έναν άλλο δρόμο σπουδών με προοπτικές για απορρόφηση στην αγορά εργασίας, αυτό των Δημοσίων ΙΕΚ.

Το παράλληλο μηχανογραφικό, που θα εφαρμοστεί φέτος για πρώτη φορά, θα δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής με «διαβατήριο» το απολυτήριο Λυκείου, στα ΙΕΚ όλης της χώρας με πάνω από 50 επιλεγμένες ειδικότητες υψηλής ζήτησης, οι οποίες κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί από μελέτες ως αυτές με μεγάλη ζήτηση από την αγορά εργασίας.

Άνοδος βάσεων

Για άνοδο στις βάσεις 2021, κυρίως λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών λυκείων.

Η άνοδος μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 8.500 μόρια στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, και όπως έχει επισημανθεί, το 30% των υποψηφίων είναι πιθανό να μείνει εκτός ΑΕΙ.

Βάσεις 2021: 1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών

Βατά τα θέματα στα συγκεκριμένα μαθήματα. Πέρσι οι βάσεις παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, με τον ανταγωνισμό να είναι έντονος, ιδίως στις υψηλόβαθμες σχολές. Αντίστοιχα και φέτος αναμένεται να δοθεί μάχη για τις δημοφιλείς επιλογές του μηχανογραφικού.

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
Βατά θεωρούνται τα θέματα σε Χημεία και Μαθηματικά, ενώ, αντίθετα, η Φυσική (με συντελεστή βαρύτητας 0,7) αναμένεται να δυσκολέψει τους υποψηφίους, καθώς τα ζητούμενα κρίθηκαν απαιτητικά κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τις βάσεις.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας
Οι μαθητές έγραψαν καλά σε Βιολογία αλλά και Χημεία, στην οποία πέρσι δεν είχαν πάει καλά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή μικρή άνοδο των βάσεων αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για υψηλές επιδόσεις.

4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής
Το μάθημα της Οικονομίας κρίθηκε πιο απαιτητικό από αυτό της προηγούμενης χρονιάς, και με συντελεστή 1,3 ίσως οδηγήσει σε χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι.

Ποιες σχολές αναμένεται να ανέβουν και ποιες να πέσουν

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Παιδείας, αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα «με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας», όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.

Η Νομική Αθήνας φαίνεται να χάνει 35 περίπου μόρια, ενώ η Ιατρική και το Πολυτεχνείο έχουν τις ίδιες θέσεις.
Απώλεια έχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα τμήματα Μαθηματικών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φυσικοθεραπείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας, με μεταφορά της πλειοψηφίας των θέσεων σε περιφερειακά Ιδρύματα.

Ενισχυμένα εμφανίζονται τα τμήματα Πληροφορικής, τα οποία έχουν προοπτική για το μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, πάνω από 100.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εξετάσεις και ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα