Βανταράκης: “Οι πολιτικοί υποβαθμίζουν τον ρόλο των επιστημόνων” – Τι είπε για λύματα και επιτροπή

20.10.2021 / 21:59
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
1100

Συνέντευξη στον Θάνο Χριστακόπουλο

Μία συνέντευξη που βγάζει ειδήσεις παραχώρησε στον «Νεολόγο» ο Καθηγητής του τμ. Ιατρικής του ΑΕΙ Πατρών, Απόστολος Βανταράκης. Οι «βολές» του είναι προς κάθε κατεύθυνση, τόσο προς τους πολιτικούς όσο και προς του επιστήμονες που χειρίζονται έως τώρα την πανδημία του κορωνοϊού στην χώρα μας.

Μιλά για τα οφέλη που προσφέρει ο εμβολιασμός, χαρακτηρίζει λάθος την υποχρεωτικότητα και τις αναστολές καταλήγοντας παράλληλα στο επιστημονικό συμπέρασμα ότι μπορεί να φτάσουμε στην περίπτωση να είναι οι εμβολιασμένοι αυτοί που διακινούν την πανδημία και να την πληρώσουν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι.

Μπαίνουμε στον δεύτερο χειμώνα της πανδημίας στη χώρα μας. Υπάρχουν δεδομένα που να μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι καλύτερα από πέρυσι;

Κατά τη γνώμη μου βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, αλλά ακόμη δεν έχουμε τελειώσει μαζί της, καθώς ο κορωνοϊός θα υπάρχει για καιρό ακόμη. Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα θα ακολουθήσουν και άλλα κύματα παρόμοιας έντασης. Θα υπάρχει ο ιός για μεγάλο διάστημα μέχρι το σημείο να γίνει ενδημικός όπως ο ιός της γρίπης αν δεν υπάρξουν απρόοπτες μεταλλάξεις κυρίως σε τρίτες χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Ο αριθμός των εμβολιασμένων βοηθάει στις μικρότερες επιπτώσεις των κυμάτων της επιδημίας.

Έχουν γίνει στην πορεία αυτού του ενάμιση χρόνου λάθη ή παραλείψεις στη διαχείριση της κατάστασης που πέρασαν και λάθος μηνύματα προς τους πολίτες;

Πολλές φορές ο επιστημονικός κόσμος έδωσε αντιφατικά μηνύματα στους πολίτες τα οποία έκαναν κακό. Οι σχέσεις πολιτικής και επιστημόνων για την αντιμετώπιση της κρίσης ενώ αλληλοεπηρεάζονται, δεν θα πρέπει να αντικαθιστά ο ένας τον άλλον. Οι πολιτικοί επηρέαζαν και υποβάθμιζαν το ρόλο των επιστημόνων και τα μέλη των διορισμένων επιτροπών επηρέαζαν την πολιτική. Μερικοί επιστήμονες διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου με ελάχιστες γνώσεις επιδημιολογίας επηρεάστηκαν από τη δημοσιότητα και έκαναν δηλώσεις που μπέρδευαν τον κόσμο.

Ένα επίσης σημαντικό λάθος ήταν  ο νοσοκομειοκεντρικός και αθηνοκεντρικός χαρακτήρας αντιμετώπισης της επιδημίας και των αποφάσεων με λίγες δυνατότητες για αποκέντρωση των προληπτικών μέτρων. Δεν δόθηκαν στις Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών οι ευθύνες που τους αναλογούσαν και οι δυνατότητες να συνεισφέρουν με αποτέλεσμα, όταν τις χρειαστήκαμε στην ενημέρωση των πολιτών και στην ιχνηλάτηση δεν ήταν έτοιμες. Επίσης δεν δόθηκε στήριξη και προετοιμασία στους ευαίσθητους χώρους και επιλέχθηκε η εύκολη διαχειριστικά λύση όπως το lockdown και όχι η καλύτερη λύση για την κοινωνία. Τέλος αρκετοί που λαμβάνουν απόφασεις, δεν γνωρίζουν τη Δημόσια Υγεία στην κοινωνία, στο πεδίο, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να λύσουν την πανδημία στο νοσοκομείο και όχι στην κοινωνία.

Θεωρείτε ότι η στρατηγική της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, που είχε ως αποτέλεσμα και την αναστολή εργασίας για χιλιάδες υγειονομικούς σε όλη τη χώρα, είναι η ενδεδειγμένη;

Είναι η σωστή κίνηση να εμβολιάζεται κάποιος που εργάζεται σε υπηρεσίες υγείας. Κατά τη γνώμη μου δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός, όπως και οποιαδήποτε υγειονομική πράξη αλλά με σταθερές καμπάνιες, ειλικρίνεια σε όλα θα πρέπει να πειστούν να εμβολιαστούν οι πολίτες ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα εμβόλια σώζουν ζωές και δεν πιστεύω ότι το 25-30% που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα είναι αντιεμβολιαστές αλλά άνθρωποι που δεν έχουν πειστεί ακόμα.

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, χωρίς να τεθούν σε αναστολή. Η λειτουργία των Νοσοκομείων δυσχεραίνεται από την απουσία του μικρού έστω ποσοστού των ανεμβολίαστων που βγήκαν σε αναστολή. Ωστόσο οι άνθρωποι αυτοί έχουν επιχειρήματα. Είναι λάθος να τους διώξουμε από το σύστημα υγείας. Εάν χάσουμε ένα 20-30% θα βρεθούμε ακόμα σε πιο δύσκολη θέση.

Η μελέτη που γίνεται από το Εργαστήριο σας στα λύματα έχει φέρει θεωρείτε τα αναμενόμενα αποτελέσματα;

Ο έλεγχος των λυμάτων αποτελεί ένα ισχυρό προληπτικό εργαλείο καταγραφής. Αυτό γίνεται σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς μερικοί της επιτροπής και του ΕΟΔΥ δεν έχουν καταλάβει τη χρησιμότητά των λυμάτων ως εργαλεία μελέτης της πανδημίας και προσπαθούν να το υποβαθμίσουν.  Ο έλεγχος των λυμάτων μας δίνει μια αποτύπωση της κοινωνίας και με καλή συνεργασία με ΕΟΔΥ και τη χρήση των επιδημιολογικών στοιχείων θα μπορούσε να αποτελέσει το σημαντικότερο εργαλείο μελέτης. Τις επόμενες εβδομάδες, παρατηρείται μια σταθερή παρουσία σε χαμηλό επίπεδο του ιολογικού φορτίου των λυμάτων της Πάτρας.

Ανά διαστήματα καταγράφονται παρενέργειες των εμβολίων, είναι πιστεύετε σε τέτοιο ποσοστό και τόσο σοβαρές ώστε να δικαιολογούν το κύμα αντιεμβολιασμού; 

Οι πολίτες δεν πρέπει να ενημερώνονται για την πανδημία από τα social media. Τα εμβόλια είναι η σημαντικότερη παρέμβαση για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, αλλά συνοδευόμενα από ουσιαστικά προληπτικά μέτρα. Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια για την διάδοση και τον περιορισμό της διάδοσης του επιδημικού κύματος. Ενώ διατηρεί πολύ καλή αποτελεσματικότητα για ζητήματα διασωλήνωσης, νοσηλείας και θανάτου, η αποτελεσματικότητα στο να περιορίζει την μεταδοτικότητα είναι περιορισμένη. Το εμβόλιο από μόνο του δεν θα σταματήσει το επιδημικό κύμα.

Δεν μπορεί βέβαια το 30% του πληθυσμού άνω των 60 ετών να είναι ανεμβολίαστο. Αν είχαμε καλύτερη κάλυψη σε ηλικιωμένους και ευπαθείς, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων θα ήταν πολύ μικρότερος. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της θνησιμότητας. Έχουμε περιθώρια να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας. 

Τέλος αν το εμβόλιο σε προστατεύει 50% πάνω κάτω από την πιθανότητα να μολυνθείς, αν αυξήσεις τις εκθέσεις σου 10 φορές, αυτό το 50% δεν έχει κανένα νόημα. Μπορεί να φτάσουμε στην περίπτωση να είναι οι εμβολιασμένοι αυτοί που διακινούν την πανδημία και θα την πληρώσουν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι. Μπορεί να καταλήξουμε στην περίπτωση οι εμβολιασμένοι να μολύνουν τους ανεμβολίαστους και κάποιους από αυτούς να τους σκοτώνουν.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε ότι η Δημόσια Υγεία δεν έχει διακρίσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις στους πολίτες καθώς όσοι ασχολούνται με τη Δημόσια Υγεία, οφείλουν να κάνουν ότι χρειάζεται για να ενημερώνονται σωστά και ολοκληρωμένα όλοι οι πολίτες.


(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα