UEFA: Στη Βαρσοβία το Σούπερ Καπ του 2024 -Σημαντική εξέλιξη με τις ρωσικές ομάδες

27.09.2023 / 8:05
proedros-uefa-aleksander-ceferin.jpg

Στη Βαρσοβία θα διεξαχθεί το Σούπερ Καπ του 2024 σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA.

O αγώνας ανάμεσα στη νικήτρια ομάδα του Champions League και εκείνη του Europa League θα διεξαχθεί στο εθνικό στάδιο της πολωνικής πρωτεύουσας στις 14 Αυγούστου, όπως αποφάσισε την Τρίτη (26/9) η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Σούπερ Καπ του 2023 φιλοξενήθηκε στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 16 Αυγούστου, όπου η Μάντσεστερ Σίτι νίκησε στα πέναλτι (5-4/ 1-1 στα 90’) τη Σεβίλη.

Επίσης η UEFA αποφασίστηκε να γίνουν:

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών Κ17: Βόρεια Ιρλανδία 2026, Φινλανδία 2027.
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ17: Αλβανία 2025, Εσθονία 2026, Λετονία 2027.
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών Κ19: Βοσνία-Ερζεγοβίνη 2026, Ουγγαρία 2027.
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ19: Ουαλία 2026, Ισραήλ 2027.
Επίσης η εκτελεστική επιτροπή της UEFA ενέκρινε ένα αναθεωρημένο πλαίσιο διοίκησης για τις εθνικές ομοσπονδίες της, μια κίνηση που στοχεύει στη βελτίωση των προτύπων διακυβέρνησης και στην ενδυνάμωση των 55 μελών της.

Το πλαίσιο καλύπτει το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων και των λειτουργιών μιας εθνικής ομοσπονδίας γύρω από πέντε βασικά θέματα, δηλαδή τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την ακεραιότητα, τους μηχανισμούς ελέγχου, καθώς και τις πολιτικές και τις διαδικασίες.

UEFA: Τι αναφέρει για το νέο πλαίσιο των εθνικών ομοσπονδιών
«Σήμερα, η UEFA κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης των εθνικών ομοσπονδιών θα παρέχει στα μέλη μας ολοκληρωμένη υποστήριξη για να ενστερνιστούν τις αξίες και τις αρχές της UEFA. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι είναι καλά εξοπλισμένοι για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του μέλλοντος», ανέφερε η Συνομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.

Όπως πρόσθεσε: «Η UEFA ήταν ο πρώτος αθλητικός οργανισμός που αντέδρασε στον πόλεμο στην Ουκρανία και ανέλαβε αποφασιστικά μέτρα τον Φεβρουάριο του 2022 – ανέστειλε όλες τις ρωσικές ομάδες από τις διοργανώσεις της, αφαιρώντας διοργανώσεις που είχαν προγραμματιστεί στη Ρωσία, όπως ο τελικός του UEFA Champions League στην Αγία Πετρούπολη και το UEFA Super Cup στο Καζάν, και ακυρώνοντας το συμβόλαιο χορηγίας της με την Gazprom».

«Ωστόσο, η UEFA γνωρίζει επίσης ότι τα παιδιά δεν πρέπει να τιμωρούνται για ενέργειες των οποίων η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους ενήλικες και είναι πεπεισμένη ότι το ποδόσφαιρο δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει να στέλνει μηνύματα ειρήνης και ελπίδας. Για αυτούς τους λόγους, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA αποφάσισε ότι οι ρωσικές ομάδες ανήλικων παικτών θα γίνουν εκ νέου δεκτές στις διοργανώσεις της κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν», πρόσθεσε σχετικά η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.

Τσέφεριν: Αποκλεισμός ρωσικών ομάδων μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, πλην παιδιών
«Η συνεχιζόμενη αναστολή της UEFA κατά των ρωσικών ομάδων ενηλίκων αντανακλά τη δέσμευσή της να λάβει θέση κατά της βίας και της επιθετικότητας. Η UEFA είναι αποφασισμένη ότι αυτή η θέση θα συνεχιστεί μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος και να αποκατασταθεί η ειρήνη.

Αλλά, αποκλείοντας τα παιδιά από τους αγώνες μας, όχι μόνο αποτυγχάνουμε να αναγνωρίσουμε και να υποστηρίξουμε ένα θεμελιώδες δικαίωμα για την ολιστική ανάπτυξή τους, αλλά κάνουμε άμεσα διακρίσεις εναντίον τους. Παρέχοντας ευκαιρίες να παίξουν και να ανταγωνιστούν με τους συνομηλίκους τους από όλη την Ευρώπη, επενδύουμε σε αυτό που ελπίζουμε να είναι μια πιο φωτεινή και πιο ικανή μελλοντική γενιά και ένα καλύτερο αύριο», τόνισε από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Το 48ο τακτικό συνέδριο της UEFA επανατοποθετήθηκε από τη Μαδρίτη στο Παρίσι στις 8 Φεβρουαρίου 2024. Η κλήρωση της φάσης των ομίλων του UEFA Nations League 2024-25 θα μεταφερθεί επίσης στη γαλλική πρωτεύουσα την ίδια ημέρα.

Πριν από την έναρξη της Εκτελεστικής Επιτροπής, παρουσία του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, έγινε εκδήλωση -από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία και την Ομοσπονδία της Κύπρου- με θέμα «το ποδόσφαιρο στα σχολεία», στο «Alphamega Stadium» της Λεμεσού, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Grassroots» της UEFA, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 90 αγόρια και κορίτσια 12-13 ετών από τοπικά σχολεία.

Μαζί με τα παιδιά στο γήπεδο ήταν ο πρόεδρος της UEFA, αλλά και πρεσβευτές του ποδοσφαίρου και πρώην θρύλους, όπως οι Λουίς Φίγκο, Αλιόσα Ασάνοβιτς, ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, αλλά και ο Γερμανίδα Ναντίνε Κέσλερ.

«Αυτή η εκδήλωση “Ποδόσφαιρο στα Σχολεία” είναι πάντα μια από τις ωραιότερες στο ημερολόγιο της UEFA. Είναι υπέροχο που μπορούμε να έρθουμε εδώ στην Κύπρο και να κάνουμε τόσα πολλά παιδιά χαρούμενα και μπορείτε να δείτε πόσο ενθουσιασμένα είναι που βλέπουν αυτά τα αστέρια.

Συχνά τονίζω ότι το ποδόσφαιρο δεν αφορά μόνο το παιχνίδι σε επίπεδο ελίτ. Ενώ το ποδόσφαιρο της κορυφαίας βαθμίδας είναι υπέροχο και δημιουργεί έσοδα για την υποστήριξη πρωτοβουλιών όπως αυτή, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη σημασία των βασικών αξιών του ποδοσφαίρου. Τις ίδιες αξίες που μπορούν να ενστερνιστούν τα παιδιά μικρή ηλικία συμμετέχοντας στο όμορφο παιχνίδι του ποδοσφαίρου», τόνισε ακόμη ο Τσέφεριν.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα