Τζοβάνι Μπελίνι  :Koρυφή της Βενετσιάνικης ζωγραφικής

12.03.2023 / 16:15
christ_mort_soutenu_par_deux_anges-min

Aν και η ακριβής ημερομηνία γέννησής του δεν είναι γνωστή, το 1459 βρισκόταν σε μια παραγωγική φάση, ο Τζοβάνι Μπελίνι έζησε μια μακρά και άκρως δημιουργική ζωή. Πέθανε μόλις τρία χρόνια πριν από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, το 1516. Μέσω της χρήσης διαυγών ελαιοχρωμάτων με την ιδιότητα να στεγνώνουν αργά, ο Μπελίνι δημιούργησε βαθιές, πλούσιες αποχρώσεις και λεπτομερείς αποχρώσεις. Και σε αντίθεση με τους Φλωρεντινούς ανταγωνιστές του, δεν ήταν συγγραφέας, θεωρητικός, αυτοβιογράφος. Ήταν μόνο ζωγράφος – αυτό και τίποτα λιγότερο. Ένας ζωγράφος που κατά τη διάρκεια της ζωής του επανεφευρίσκει συνεχώς το ύφος του, αντλώντας έμπνευση και επιρροή από άλλους καλλιτέχνες της εποχής.

Από τις 3 Μαρτίου, το Μουσείο Ζακμάρ Αντρέ, για πρώτη φορά στη Γαλλία, θα αποτίσει φόρο τιμής στο έργο του μεγάλου δασκάλου Τζοβάνι Μπελίνι (περίπου 1435-1516), πατέρα της Βενετσιάνικης Σχολής στην οποία ανήκαν οι μαθητές του, Giorgione και Titian, με την έκθεση Giovanni Bellini: Crossed Influences.

Μέσα από πενήντα περίπου έργα από δημόσιες και ιδιωτικές ευρωπαϊκές συλλογές – ορισμένα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά – η έκθεση αυτή αναδεικνύει την τέχνη του Μπελίνι και τις καλλιτεχνικές επιρροές στην εικαστική του γλώσσα, μεταξύ των οποίων «Ο χλευασμός του Νώε» (1515) από το Μουσείο Τέχνης και Αρχαιολογίας της Μπεζανσόν και «Ο Ευαγγελισμός» (1475) από το Εθνικό Μουσείο Thyssen-Bornemisza της Μαδρίτης.

Η δημιουργία του «Ο χλευασμός του Νώε», ένα από τα τελευταία του έργα, αναπαριστά τον Νώε που έσωσε την ανθρωπότητα από τον κατακλυσμό, όχι σαν θριαμβευτή, αλλά γυμνό, μεθυσμένο, κοιμισμένο και χλευασμένος από έναν από τους γιους του. Πρόκειται για την εικαστική διαθήκη του Μπελίνι που θεωρείται από τον ιστορικό τέχνης Roberto Longhi ως το εναρκτήριο έργο της σύγχρονης ζωγραφικής.

Για τρεις αιώνες, η βενετσιάνικη σχολή ακολούθησε την πορεία του παλαιού δασκάλου: ο ζωγράφος που αφομοίωνε και ενσωμάτωνε συνεχώς στο έργο του τις τεχνοτροπίες άλλων ζωγράφων έγινε βασικό πρότυπο για πολλούς Βενετσιάνους καλλιτέχνες, αρχής γενομένης από τον μαθητή και πνευματικό κληρονόμο του, τον Βιτόρε Μπελινιάνο (δραστηριοποιήθηκε μεταξύ 1507 και 1529).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα