Τζανάκης: Πάσχα δύο ταχυτήτων ανάλογα με το επιδημιολογικό επίπεδο

04.04.2021 / 9:04
ντα 9

Για το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων αλλά και για τις συναθροίσεις στα σπίτια μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νικόλαος Τζανάκης στην ΕΡΤ.

«Δεν μιλάμε για ένα άνοιγμα. Μιλάμε για μια διαφορετική λειτουργία απολύτως απαραίτητη στην κοινωνία, όχι μόνο από οικονομικούς λόγους αλλά και για κοινωνικούς, ψυχολογικούς και λόγους υγείας. Θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανασάνουν ψυχολογικά και ενδεχομένως να τηρήσουν τα υπόλοιπα μέτρα πιο αποτελεσματικά.

Συστηματικά παραβιάζεται το lockdown με συναθροίσεις και συναντήσεις στα σπίτια με αποτέλεσμα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ιχνηλατήσεων που έχουμε εμείς οι γιατροί, να βλέπουμε οικογένειες που συνέφαγαν την Καθαρά Δευτέρα να έχουν μολυνθεί απαξάπαντες.

Άρα, αυτό που προσδοκούμε με αυτές τις λειτουργίες και με το να βγαίνουμε για αναψυχή και άθληση σε μέρη, όμως, που δεν υπάρχει συνωστισμός με προφυλάξεις και μόνο σε ομάδες των 3-4 έχει ως σκοπό να υποκαταστήσει αυτές τις άτυπες και υγειονομικά επισφαλείς σχέσεις.

Οι τελευταίες μας αναλύσεις με το μοντέλο που τρέχουμε δείχνουν ότι, δυστυχώς, μπήκαν στο παιχνίδι της πανδημίας 3-4 αστικά κέντρα –Θεσσαλονίκη, Λάρισα και άλλες μεγάλες πόλεις- και συνεισφέρουν σε υψηλούς αριθμούς σε κρούσματα, σε νοσηλευόμενους και σε διασωληνωμένους. Έτσι, αυτό που προσδοκούσαμε να συμβεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου μετατίθεται για το δεύτερο 10ήμερο του Απριλίου, μετά τις 20 του μηνός όπου θα δούμε ενδεχομένως τη σταθεροποίηση και την έναρξη αποκλιμάκωσης.

Μετά τις 20 Απρίλη έχουμε δέκα ημέρες για το Πάσχα. Δεν ξέρω κατά πόσο προλαβαίνουν όλες οι περιοχές της χώρας να μπουν σε μια ύφεση τέτοια που να επιτρέψει να κάνουμε Πάσχα. Πιστεύω ότι αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας θα είναι σε καλό επίπεδο ώστε να επιτραπεί τουλάχιστον λίγο πιο ελεύθερο Πάσχα απ’ ότι ήταν πέρσι».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα