Τζανάκης: Γιατί επιμένει το τρίτο κύμα κορωνοϊού – Ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων (βίντεο)

08.04.2021 / 22:09
πο 16

Διανύουμε μια πρωτόγνωρη παρατεταμένη κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, η οποία επιμένει και την αποκλιμάκωση φαίνεται πως  θα αρχίσουμε να την βλέπουμε μετά τις 20 Απριλίου», λέει στο zougla.gr o καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στην Κρήτη, Νίκος Τζανάκης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Επίσης προσθέτει πως «το άνοιγμα των σχολείων αυτή την περίοδο είναι ένα ρίσκο».

Όπως είναι γνωστό, ο καθηγητής του ΠΑΓΝΗ μαζί με τους συνεργάτες του διαχειρίζονται και ένα υπολογιστικό μοντέλο από το οποίο προκύπτουν δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και από την αρχή της πανδημίας έχουν επιβεβαιωθεί όσον αφορά στους υπολογισμούς τους.;

Σύμφωνα με τον καθηγητή και την ομάδα του, «αυτό οφείλεται μάλλον σε τρεις παράγοντες. Στο βρετανικό στέλεχος το οποίο επικρατεί στη χώρα και είναι πιο μεταδοτικό, άρα κρατάει τα κρούσματα ψηλά.

Επίσης σε κάποια γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα και υπήρχε μεγάλος συνωστισμός του κόσμου, όπως η Καθαρά Δευτέρα και η 25η Μαρτίου και άλλες ημέρες όπου είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει υψηλή μεταδοτικότητα την οποία την βλέπουμε τώρα». Ο τρίτος παράγοντας είναι «ο διαφορετικός χρόνος εξέλιξης της πανδημίας στις διάφορες περιοχές».

«Βλέπουμε ότι εκεί που σταθεροποιείται το πανδημικό κύμα σε μια περιοχή, ξεκινάει κάπου αλλού. Για παράδειγμα τώρα είχαμε ένα πανδημικό κύμα το οποίο καθοδηγούσε η Αττική.

Ο νομός όμως τώρα φαίνεται πως μπαίνει σε κάποια σταθερότητα αλλά ξεκινάει η Δυτική Μακεδονία και κυρίως η Θεσσαλονίκη. Επίσης η Πάτρα έχει πρόβλημα, το Ηράκλειο και τα Χανιά και άλλες περιοχές.  Έχουμε δηλαδή περιοχές που συντηρούν αυτό το μακρόσυρτο σημείο κορύφωσης της πανδημίας», υποστηρίζει ο καθηγητής.

«Αστάθεια που δεν την έχουμε ξαναζήσει δείχνει το υπολογιστικό μοντέλο»

«Αυτή τη στιγμή το υπολογιστικό μοντέλο που διαχειριζόμαστε μα δείχνει μια αστάθεια που δεν την έχουμε ξαναζήσει. Κάτι πολύ σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι τώρα θα εμπλακούν τα δεδομένα μας με έναν άλλο ακόμα παράγοντα που είναι τα self test.

Φυσικά θα δούμε πολύ αυξημένους αριθμούς κρουσμάτων, αφού αυτά τα τεστ θα ανιχνεύουν όλους τους ασυμπτωματικούς και λίγους συμπτωματικούς των προηγούμενων όμως 10 ημερών», προσθέτει.

«Ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων τώρα»

Σχετικά με το άνοιγμα των Λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου ο καθηγητής του ΠΑΓΝΗ τονίζει πως πρόκειται για ένα ρίσκο το οποίο δεν ήταν ανάγκη να παρθεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. «Οι έφηβοι από πλευράς επιδημιολογικής συμπεριφοράς δεν διαφοροποιούνται από τους ενήλικες. Δηλαδή είναι ένας κινούμενος νεαρός ζωντανός πληθυσμός ο οποίος έχει επαφές και κοινωνική ζωή και μεταδίδει και κολλάει. Η ιστορία αυτή με τα σχολεία εμπεριέχει ρίσκο. Τα παιδιά θα πάνε σχολείο για δύο εβδομάδες και μετά θα κλείσουν για Πάσχα. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε».

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε ο καθηγητής:

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα