«Τσουνάμι» λουκέτων στην κλειστή αγορά της Πάτρας – Το 30% των μαγαζιών δεν θα ανοίξει ποτέ

12.12.2020 / 11:04
κο 56

«Τσουνάμι» λουκέτων έρχεται στην αγορά της Πάτρας, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών και των παραγόντων του λιανικού εμπορίου.

Το clickaway που αποφάσισε η κυβέρνηση αποτελεί επί της ουσίας την υπογραφή του κλεισίματος της αγοράς και την εορταστική περίοδο, το διάστημα δηλαδή που για ένα μεγάλο μέρος των καταστημάτων αποτελεί το 40% με 50% του τζίρου τους.

Η μέθοδος αυτής, ακόμα αν στο καλύτερο σενάριο λειτουργήσει στην εντέλεια και μπορέσουν να την εφαρμόσουν ακόμα και τα μικροκαταστήματα, είναι αδύνατον να φτάσουν τα κέρδη που είχαν τις αντίστοιχες περιόδους τα περασμένα έτη.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με όλα όσα έχουν προηγηθεί το διάστημα πριν από το δεύτερο lockdown με την πτώση των τζίρων μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά και την ύφεση που υπήρξε τα περασμένα χρόνια, καθώς το εμπόριο ουσιαστικά δεν μπόρεσε να ανακάμψει στον βαθμό που έπρεπε από την οικονομική κρίση, θα δημιουργήσει ένα τσουνάμι από λουκέτα τα οποία θα σκάσουν από το νέο έτος και μετά.

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα όλης αυτής της κατάστασης έχουν ξεκινήσει και φαίνονται. Τουλάχιστον δυο εμπορικά καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας έχουν ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων τους για να τους παραδώσουν κλειδιά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων θα ακολουθήσουν και άλλα στο επόμενο διάστημα. Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι όταν τελειώσει αυτή η κατάσταση και ανοίξει επιτέλους η αγορά ο αριθμός των καταστημάτων που θα έχουν βάλει λουκέτο θα είναι τουλάχιστον διπλάσιος από αυτόν που είχε βάλει στην πρώτη καραντίνα.

Στην πρώτη καραντίνα δεν είχαν κατορθώσει να ανοίξει γύρω στα 120 με 150 καταστήματα. Οπότε τα λουκέτα αν αυτές οι εκτιμήσεις ευσταθούν θα ξεπεράσουν τα 300.

Ο αριθμός όμως αυτός μετά και τις τελευταίες εξελίξεις θα είναι μάλλον μεγαλύτερος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Πάτρα σχεδόν το 30% των μικρών εμπορικών καταστημάτων οδηγούνται πλέον νομοτελειακά σε οριστικό λουκέτο.

Έκτακτη συνεδρίαση από τον Εμπορικό Σύλλογο

Στο μεταξύ σε ε έκτακτη συνεδρίαση προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών.

Ο εμπορικός κόσμος της αχαϊκής πρωτεύουσας ήταν από τους πρώτους που ασκούσαν πιέσεις για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να σωθεί (όσο μπορεί) ένα μέρος των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος.

Οι έμποροι της Πάτρας προτάσσουν από την πρώτη στιγμή το επιχείρημα ότι σε πόλεις όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα κινούνται χαμηλά, είναι παράλογο τα μικρά εμπορικά καταστήματα να μένουν κλειστά, όταν μάλιστα αποδεδειγμένα δεν έχει καταγραφεί ότι μπορούν να γίνουν εστίες διάδοσης του ιού.

Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου συνεδρίασε εκτάκτως μετά τις ανακοινώσεις Γεωργιάδη, για να βρεθεί ο τρόπος που θα εκφράσει την ηχηρή του αντίδραση για την παραμονή των λουκέτων στα καταστήματα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα