«Τσουχτερές» αυξήσεις – 20 φόροι που σχετίζονται με τα… ακίνητα τραβάνε την ανηφόρα από τη νέα χρονιά

24.11.2021 / 21:55
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
METABIBASEIS

ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]

Περιορισμένη φαίνεται πως είναι η προσέλευση των πατρινών σε συμβολαιογράφους, για να προχωρήσουν σε γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων, προκειμένου να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους.

Βέβαια στην αγορά παρατηρείται μια κινητικότητα λόγω και της απαλλαγής που υπάρχει πλέον από φόρους σε ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 800.000 ευρώ, αυτή όμως η διευκόλυνση, όπως γίνεται αντιληπτό αφορά λίγους.

Ν. Παπάκος: «Σπεύδουν να προλάβουν τις εξελίξεις»

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εισαγωγές περιοχών στον αντικειμενικό τρόπο προσδιορισμού είναι αξιοσημείωτες, ενώ «τσουχτερές» χαρακτηρίζονται και οι αυξήσεις σε περίπου 20 φόρους που σχετίζονται με τα ακίνητα και οι οποίοι θα επηρεαστούν από τις αλλαγές των αντικειμενικών. Από τις αρχές του έτους οι μεταβιβάσεις διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και οικοπέδων έχουν ξεπεράσει τις 500. Αυτήν την κινητικότητα επιβεβαιώνει μιλώντας στον «Νεολόγο» και ο δικηγόρος και μέλος του Διοικητικούς Συμβουλίου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας, Νίκος Παπάκος.

Όπως εξηγεί «στην περιοχή μας υπάρχει μια κινητικότητα ενόψει της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, καθώς και της απαλλαγής των γονικών παροχών από φόρους μέχρι αξίας 800.000 ευρώ. Υπάρχουν συμπολίτες που σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες πριν το τέλος του έτους για να προλάβουν τις εξελίξεις», σημειώνει.

Π. Χελάς: «Επιπλέον κόστος η ταυτότητα του ακινήτου»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρχιτέκτων Παναγιώτης Χελάς ο οποίος επίσης δραστηριοποιείται στην Ένωση Ιδιοκτητών.

Πέραν της επικείμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών και του αφορολόγητου της γονικής παροχής, ο κ. Χελάς επισημαίνει και τους «μπελάδες» που προσθέτει από το 2022 η ταυτότητα του ακινήτου. «Η ταυτότητα ακινήτου που θα πρέπει να συνοδεύει κάθε αγοροπωλησία καθίσταται δυσκολότερη, απαιτεί μεγαλύτερο κόπο για τον μηχανικό, προσθέτοντας έτσι ένα επιπλέον κόστος ενώ θα είναι και πιο χρονοβόρα», σημειώνει ο κ. Χελάς. 

Ιωάννα Συμεωνίδου – Μπονέλη: «Συσσωρεύτηκαν πολλές εκκρεμείς υποθέσεις»

Από την πλευρά της η πρόεδρο του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Πάτρας Ιωάννα Συμεωνίδου – Μπονέλη εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις μεταβιβάσεις και τις γονικές παροχές σχετίζεται και με το γεγονός ότι για περίπου πέντε μήνες οι διαδικασίες είχαν παγώσεις για διαδικαστικούς-γραφειοκρατικούς λόγους. Έτσι συσσωρεύτηκαν πολλές εκκρεμείς υποθέσεις στα τέλη του έτους. Φυσικά δεν παραβλέπει ότι σε περιοχές που ήταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού σε Ρίο, Ακταίο, Άγιος Βασίλειο, Παραλία κ.α. που τώρα εντάσσονται υπάρχει μια κινητικότητα για να αποφύγουν οι πολίτες τις αυξήσεις. Στην Αχαΐα υπάρχουν 209 νέες εντάξεις οικισμών και 6 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα νέων εντάξεων

Τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα νέων εντάξεων όπου οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» με αυξημένες αντικειμενικές αξίες είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

-Ρίο: 1.250 ευρώ ανά τ.μ

-Ακταίο: 1.100 ευρώ ανά τ.μ.

– Άγιος Βασίλειος: 900 ευρώ

-Ψαθόπυργος: 1.100 ευρώ

-Κ. Ροδινή: 950 ευρώ

-Αραχωβίτικα: 1.000 ευρώ

-Πλατάνι 1.000 ευρώ

-Καλλιθέα: 1.000 ευρώ

-Μαγούλα: 900 ευρώ

-Οβρυά: 950 ευρώ

-Παραλία: 850 ευρώ.

Οι φόροι που αυξάνονται

Μεταβολές σε 20 φόρους και τέλη που αφορούν την απόκτηση αλλά και τη χρήση ακινήτων αναμένεται να επηρεαστούν από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2022.

Οι φόροι αυτοί είναι:

·        ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος επιβάλλεται με βάση κλίμακες βασικού ποσού φόρου ανά τ.μ. ακινήτου ανάλογα με το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου.

·        ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε το 2020 ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

·        ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.

Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.

· ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.

· ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.

·   ο φόρος διανομής ακινήτων.

· το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

·  ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).

·  το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

·   ο φόρος δωρεάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10% για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.

· ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς.

·  ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς.

·  το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

· τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.

·  τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

·  οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων

·   ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων.

·  ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων.

·  ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα