Τσίπρας στη Βουλή: Η κυβέρνηση υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται

15.01.2021 / 17:42
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
tsipras-vouli-424

Στην κυβέρνηση επέρριψε όλες τις ευθύνες «για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την για «ιδεοληψίες», «αλαζονεία της εξουσίας» και «άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση, που απαιτεί από όλους, «μια νέα συνείδηση συλλογικότητας, μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης».

«Είναι κρίσιμο τις επόμενες ώρες, ημέρες να δουλέψουμε για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας αλλά πρέπει να αφήσετε την αλαζονεία και να δείτε την πραγματικότητα. Έχουμε βγάλει συμπεράσματα για τον τρόπο που κυβερνάτε. Ένα μέρος της τραγωδίας οφείλεται σε ένα μέρος των ιδεολογικών σας εμμονών και ένα μέρος σε λάθη του επιτελικού σας κράτους. Προτάσσουμε όμως την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αν καυτηριάζουμε την στάση σας είναι για να αλλάξετε στρατηγική. Όμως, τα συμπεράσματά μας για ανάγκη μιας άλλης κυβέρνησης για προοδευτική διακυβέρνηση για κοινωνία αλληλεγγύης είναι δεδομένα και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό» είπε.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: «Ήρθατε στην πρωτολογία κ. Μητσοτάκη και μας είπατε πόσο επιτυχημένη ήταν η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αν αυτή είναι η αντίληψή σας για την πραγματικότητα, δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο».

«Αν η κυβέρνηση που έχει την κύρια ευθύνη δεν συνειδητοποιήσει πόσο κόστισαν σε ζωές η αλαζονεία που την διακρίνει και η άρνησή της να ακούσει τους ειδικούς και την αντιπολίτευση δεν πρόκειται να πάμε καλύτερα. Κομβικό σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού είναι το πόσο καλά τα πήγαμε στο 2ο κύμα. Μήπως το είπαμε εκτός κειμένου, σας ξέφυγε; Με αυτή την λογική δεν μπορούμε να βρούμε κοινή βάση» σημείωσε ο ίδιος.

«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων μας».

Όπως τόνισε στη συνέχεια, πρέπει να ετοιμαστούμε και να προετοιμαστούμε για το τρίτο, ίσως και χειρότερο κύμα, της πανδημίας για το οποίο προειδοποιούν οι επιστήμονες. «Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας. Και δεν θα προετοιμαστούμε, δεν θα προετοιμάσουμε, αν δεν δούμε τα λάθη, τις αβελτηρίες, τις παραλείψεις, που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown. Μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις. Θα σας το πω ακόμα μια φορά κ. Μητσοτάκη: Οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα προσπαθήσω ο δικαιολογημένος θυμός που νιώθω ως πολίτης να μην επηρεάσει την κριτική μου. Καταφεύγω λοιπόν αντί χαρακτηρισμών σε ερωτήματα: Δεν θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές αν εγκαίρως λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ; Δεν θα είχαν περιοριστεί οι διαστάσεις κοινωνικής τραγωδίας αν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα για τα ΜΜΜ, για τους χώρους εργασίας, τις δομές που φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους; Δεν θα είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη για κάθε δύσκολο μέτρο κοινωνική εμπιστοσύνη αν δεν συμπεριφερόσασταν με ανεμελιά; Θα μπορούσα να καταθέτω δεκάδες αν… Για τη Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά τα αν που βασανίζουν κάθε πολίτη, η κυβέρνηση τα ξεπερνά χωρίς να απαντά και με έλλειψη συναίσθησης της δραματικής κατάστασης και των ευθυνών που αντιστοιχούν στην πολιτεία, των λαθών που έχουν γίνει, της ανάγκης για κοινωνική αλληλεγγύη. Έλλειψη συναίσθησης να μην προκαλείται αυτή την ώρα με απευθείας αναθέσεις και ένα θολό χορό εκατομμυρίων και παρεμβάσεις αντιλαϊκής έμπνευσης» είπε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «οι πολίτες βλέπουν και ξέρουν και καταλαβαίνουν ότι πορεύεστε στα τυφλά. Έχετε κουράσει τους πολίτες και δεν σας εμπιστεύονται. Ο πολίτης θα ήταν πρόθυμος να δεχθεί τα λάθη αν υπήρξε ειλικρινής προσπάθεια να διορθωθούν. Ο πολίτης θα ήταν πρόθυμος να ακούσει δικαιολογίες σας. Θα ήταν πρόθυμος να ακούσει αν δεν έβλεπε ότι η κατάσταση γίνεται ευκαιρία για αντιλαϊκά μέτρα. Εκμεταλλεύεστε τις δύσκολες ώρες για να προετοιμάσετε ακόμα πιο δύσκολες.

Οι πολίτες βλέπουν ακόμα και όσοι σας ψήφισαν. Κύριο επιχείρημά σας ήταν να φτιάξετε επιτελικό κράτος. Που είναι το επιτελικό κράτος; Βλέπουμε πρωτοφανή επιτελική ανικανότητα του κράτους. Συγκεκριμένα, στις 5 Νοεμβρίου λέγατε ότι 3 εβδομάδες λοκ νταουν είναι αρκετές. Στις 17 Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος διαβεβαίωνε ότι τα σχολεία δεν θα μείνουν κλειστά εως τα Θεοφάνεια. Ο ίδιος έλεγε ότι ανοίγει η εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. Δύο μήνες κλειστά όλα είναι κλειστά εκτός από τα δημοτικά.

Ο κ. Γεωργιάδης αρχές έτους είπε ότι το ενδεχόμενο να ανοίξει λιανεμπόριο σε ζώνες δεν έχει αποκλειστεί. Την ίδια ημέρα ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε παράταση lockdown».

Μιλώντας για τον εμβολιασμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Κάθε μέρα άλλο σχέδιο. Πόσα θα παραλάβουμε; Πότε θα τα παραλάβαμε; Πού θα εμβολιάζονται οι πολίτες; Πότε θα έχουμε επαρκή ποσοστό εμβολιασμένων για να επιτύχουμε το επιθυμητό ποσοστό της ανοσίας; Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους».

Αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών είπε «τον Δεκέμβριο ο κ. Κικίλιας δήλωνε ότι θα εμβολιάζονται περίπου 2 εκατ. συμπολίτες μας. Τελικά εσείς μας είπατε ότι θα εμβολιάζονται περίπου 8 χιλ καθημερινά για να μας πει στην συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς ότι θα εμβολιάζονται 17 χιλ ημερησίως. Είπατε κ. Μητσοτάκη ότι μέχρι τέλος Μάρτιου θα έχουμε 2 εκατ εμβολιασμοί, που σημαίνει περίπου 26 χιλ εμβολιασμοί την ημερα. Τι συμβαίνει σήμερα; Μόλις 144 εμβολιαστικά κέντρα. Οι ηλικιωμένοι ανω των 85 καλούνται στα νοσοκομεία για εμβολιασμό με κίνδυνο να μολυνθούν. Μέχρι 11 Ιανουαρίου είχαν εμβολιαστεί περίπου 50 χιλ πολίτες. Περίπου 5 χιλ την ημέρα. Με απλά μαθηματικά για να πιάσουμε στόχο Ιανουαρίου θα έπρεπε οι ημερήσιοι εμβολιασμοί να διπλασιαστεί και πενταπλασιαστεί για να πιάσουμε στόχους Μαρτίου. Μακάρι να τα καταφέρετε και εμείς εδώ θα είμαστε να βοηθήσουμε. Αυτά όμως είναι εκτός πραγματικότητας. Γι αυτό αντιμετωπίστε την κατάσταση με σοβαρότητα. Είναι πρόκληση να πανηγυρίζετε και να δηλώνετε ότι «όποιος βιάζετε σκοντάφτει» για να δικαιολογήσετε τον πενιχρό αριθμό εμβολιασμού».

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη για τη Θεσσαλονίκη: «Φτάσαμε στο σημείο να επέμβει ο εισαγγελέας για δήλωση του κ. Γεωργιάδη που αποκάλυψε για την περίπτωση εορτασμού Αγ Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη ότι κάποιοι επιστήμονες εισηγήθηκαν περιορισμό στον εορτασμό και δεν τον ακούσατε προς σεβασμό στο θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών. Τι εμφανιστήκατε να μας πείτε 1,5 μηνα μετά; Ότι θα έπρεπε να κλείσετε την Θεσσαλονίκη μια εβδομάδα πριν αλλά δεν είχατε τέτοια εισήγηση από κανένα. Ποιον κοροϊδεύετε;

Όταν το ένα σας ψέμα αντιστρατεύεται το άλλο πως να σας εμπιστευτεί ο πολίτης. Δεν κάνατε τίποτα και η χώρα έφτασε να καταγράφει θλιβερή πρωτιά σε θανάτους και 4/5, το 80% σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία είναι φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ να χάνονται εκτός ΜΕΘ.

Και εσείς ήρθατε εδώ σήμερα να μας πείτε για την επιτυχημένη διαχείριση του 2ου κύματος και να δηλώνετε ικανοποιημένος πάνω στα συντρίμμια. Θα μείνετε ως ανεύθυνος πρωθυπουργός τόσο ανεύθυνος ώστε να συμπεριφερθείτε περιφρονητικά στο υγειονομικό προσωπικό. Πρώτα τα υποκριτικά χειροκροτήματα μετά τα δάκρυα υπουργού σας αλλα τους έχετε αφήσει με απλήρωτες υπερωρίες τους κάνατε ΕΔΕ και εσχάτως ο κ. Κοντοζαμάνης τους έριξε την ευθύνη για την εκατόμβη νεκρών τελευταίων μηνών. Αυτά δεν είναι τυχαία.

Η επίθεση σε συγκεκριμένες ομάδες συνδέεται με δικές σας επιλογές στήριξης συγκεκριμένων ελιτ. Φέρεστε στους ανθρώπους του ΕΣΥ με αυτό τον τρόπο γιατί είστε απέναντι στην Δημόσια Υγεία και όποιον την υπηρετεί. Η παράταξή σας και εσείς κ. Μητσοτάκη έχετε απολύσει, απειλήσει υποβαθμίσει τους ανθρώπους του δημόσιου χώρου.

Επιλέξατε σε καιρό πανδημίας να μην κάνετε ούτε μια πρόσληψη μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών. Ανακοινώσατε μόνο για το προσωπικό εντός ΜΕΘ μόνιμη πρόσληψη».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για συνεννόηση ο πρωθυπουργός επιλέγει τη σύγκρουση. «Εσείς χωρίς αίσθημα ευθύνης λέτε ότι όλα πάνε καλά. Αρνείστε να δώσετε στην δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής. Αρνηθήκατε να πάμε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με συμμετοχή ειδικών. Κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόταση για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών να ανταλλάξουμε απόψεις ακόμα και να συναποφασίσουμε. Είπατε ότι ένα τέτοιο συμβούλιο θα ήταν πίσω από κλειστές πόρτες. Εσείς κ. Μητσοτάκη τις αποφάσεις τις παίρνετε με ανοικτές πόρτες;

Όταν κάποιος σας καλεί σε συνεννόηση και εσείς απαντάτε με αντιπαράθεση στην Βουλή δείχνει τις προθέσεις σας.

«Αδιαφορείτε για την γνώμη των ειδικών, των υγειονομικών, των ανθρώπων της αγοράς. Αποφασίζετε μόνος σας και υλοποιείται με κλειστές πόρτες και κλειστά τα αφτιά και τα μάτια. Η επιμονή στο λάθος είναι χειρότερη από το ίδιο το λάθος» σημείωσε.

Ο ίδιος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε «σπεύσατε να απαξιώσετε την πρότασή μου για εξασφάλιση της πατέντας εμβολίων. Αλλοιώσατε και το μήνυμα όσων είπα. Την ίδια πρόταση είχε κάνει ο κ. Μόσιαλος και εσείς ως πρωθυπουργός υπογράψατε. Δημόσια την υπερασπιστήκατε και είπατε ότι «απέναντι σε αυτή την πρόκληση θα μπορούσαν οι ευρωπαϊκές χώρες να ανταμείψουν τις εταιρείες αγοράζοντας τις πατέντες σε λογικές τιμές». Δεν σας ζητούμε να κρατικοποιήσετε την Pfizer αλλά να υλοποιήσετε όσα και ο ίδιος λέγατε. Είναι κοινωνικό αγαθό το εμβόλιο και οι ΕΕ χρηματοδότησε την έρευνα άρα έχει υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις. Ο ΠΟΥ είπε ότι αν δεν είναι όλοι υγιείς δεν θα είναι κανείς ασφαλής. Να σας θυμίσω την φράση του ανθρώπου που ανακάλυψε το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας. Τον ρώτησαν σε ποιον ανήκει η πατέντα και είπε ότι ανήκει στους ανθρώπους “πως μπορείς να πατεντάρεις τον Ηλιο”».

«Δυστυχώς όταν τα δημόσια αγαθά που κρίνουν την ζωή καταλήγουμε σε περιπτώσεις όπως της Γερμανίας που έσπευσε να αγοράσει εκτός συμφωνίας 30 εκατ. δόσεις. Δεν είμαι οπαδός αυτής της λογικής. Οπαδός ενός εμβολιαστικού εθνικισμού. Μην σπεύδετε να μας κατηγορήσετε για πράγματα που και εσείς οι ίδιοι έχετε αναγνωρίσει ως ενδεχόμενο. Καυτηριάζατε την λογική διμερών συμφωνιών, την ίδια ώρα στις 23.12.2020 με νομοθετική ρύθμιση εξασφαλίζετε δυνατότητα απευθείας ανάθεσης προμήθειας εμβολίων με απευθείας διαπραγματεύσεις με φαρμακευτικές εταιρείες» συμπλήρωσε.

H δευτερολογία

Στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας είπε:

«Ακούγοντας τον πρωθυπουργό κατανοώ ότι αυξήθηκε η ανασφάλεια στους πολίτες. Είδα έναν πρωθυπουργό που έχασε την ψυχραιμία του με λόγο διχαστικό ξεκίνησε να επιτίθεται στην αντιπολίτευση.

Αυξήσατε τόσο τους τόνους αν και δεν αρμόζει καθώς εσείς έχετε την ευθύνη.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε την συζήτηση στην Βουλή δείχνει ότι δεν είστε ψύχραιμος και άρα δεν μπορείτε να λάβετε ορθές αποφάσεις.

Μας είπατε χυδαίους επειδή σας κάναμε κριτική για τους 5 χιλ νεκρούς. Δηλαδή στους πόσους νεκρούς είναι αποτυχία.

Είναι έξω από το πλαίσιο της λογικής τούτη την ώρα να σηκώνετε τους τόνους και να τα λέτε αυτά σε μια αντιπολίτευση που στα κρίσιμα ζητήματα έβαλε πλάτη

Ακούσατε άλλους ευρωπαίους ηγέτες, όλοι που μιλούν για αποτυχία; Και εσείς εδώ με αλαζονεία μιλάτε για επιτυχίες.

Είπατε σήμερα ότι οι προθεσμίες εξαρτώνται από τους προμηθευτές. Προχθες στην συνέντευξή σας λέγατε ότι σίγουρα έχουμε εξασφαλίσει τις ποσότητες εμβολίων.

Όταν αυτή τη στιγμή η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο θέμα με την επάρκεια των εμβολίων δεν μπορείτε να μας επιτίθεστε επειδή σας καταθέτουμε προτάσεις. Ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος. Αν μέσα στους επόμενους 3 μήνες καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τουλάχιστον τους ανθρώπους που είναι στην ζώνη υψηλής θνησιμότητας τόσο περισσότερους ανθρπωπους θα σώσουμε. Το ποσοστό θνητότητας ανω των 65 είναι πολύ υψηλό. Αρα όσιο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε τόσο λιγότερους νεκρούς θα έχουμε.

Αισθάνθηκα ανασφάλεια ακούγοντάς σας.

Εμείς δεν κυβερνήσαμε σε συνθήκες πανδημίας αλλά σε δυσμενείς συνθήκες δημοσιονομικά. Εϊχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας με το μαστίγιο να πιάσουμε πλεονάσματα. Οι προηγούμενες κυβέρνήσεις όμως προχώρησαν σε απολύσεις και στον τομέα Υγείας. Εμείς καταφέραμε αυξήσαμε τον προϋπολογισμό και δώσαμε δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία την περίοδο μνημονίων.

Εστω και μια κλίνη ΜΕΘ αυξήσατε από την 8 Ιουλίου μέχρι αρχές Μαρτίου που ξεκίνησε η πανδημία; Όχι. Προφανώς δεν αυξήσατε γιατί το πρόγραμμά σας ήταν ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων.

Επισκέπτομαι διαρκώς τα νοσοκομεία για να συνομιλήσω με ανθρώπους και διοικήσεις και κριτική ακούω για τα δικά μας πεπραγμένα. Τι σας λένε ότι είναι ευχαριστημένοι που δεν έχετε δώσει ένα επίδομα και δεν έχετε πληρώσει υπερωρίες;

Να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση για ενίσχυση των εργαζόμενων υγείας και του ΕΣΥ.

Αλλά δεν θέλετε. Γιατί η αντίληψή σας είναι υπερ της ιδιωτικής υγείας. Το ίδιο κάνετε και στην Παιδεία που η κυρία Κεραμέως είναι υπουργός κολεγίων. Αυτή είναι η αντίληψή σας αλλά μην μας το παίζετε και σοσιαλιστικής κ. Μητσοτάκη

Αναφερθήκατε στα ραπιντ τεστ. Μιλήστε με σοβαρούς επιδημιολόγους. Ο τρόπος που κάνετε ανίχνευση είναι λάθος και οδηγεί σε λάθος συμβουλές και αποφάσεις. Αντί να ακολουθήσετε παράδειγμα άλλων χωρών και εντός και εκτός ΕΕ όπως στην Ν.Κορέα.

Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλο ποσοστό θνητότητας. Όταν υποεκτιμάς τον αριθμό κρουσμάτων τότε μπορεί να βρεθείς σε τέτοια οξύμωρα φαινόμενα.

Αναφερθήκατε στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης κάνοντας λαθροχειρία και ρίχνοντας ευθύνη στην αντιπολίτευση ότι δεν σας είπαν να κλείσετε την θεσσαλονίκη που δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία και στις συνεδριάσεις της επιτροπής ειδικών.

Κατανοώ ότι η δημοσίευση τους θα προκαλέσει ενδεχομένως πανικό. Ωραία το κατανοώ δώστε πρόσβαση στους εκπροσώπους των κομμάτων. Ούτε και αυτό το κάνατε γιατί θέλετε να φορτώνεται τα δικά σας λάθη στους ειδικούς

Η βασική έγνοιά σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι η πρόληψη αλλά η καταστολή. Εκεί που είστε αποτελεσματικοί είναι στα μέτρα και την τήρησή τους. Είστε και αποτελεσματικοί και αυστηροί.

Η πανδημία μάλλον αντιμετωπίζεται με τον κ. Χρυσοχοΐδη και όχι υπουργό Υγείας. Σήμερα ανακοινώσατε ότι το ατομικό πρόστιμο πηγαίνει από τα 300 στα 500 ευρώ. Είναι θέμα χρημάτων η μη τήρηση των μέτρων; Εϊναι μικρό το ποσό των 300 ευρώ και τώρα που θα έιναι πιο υψηλό θα τηρέι τα μέτρα. Εχετε αντιληφθεί τι θα σημαίνει για έναν εργαζόμενο σε αναστολή των 534 ευρώ το πρόστιμο των 500 ευρώ; Είναι λογική αυτή; Γι αεσάς η ανεμελία της Πάρνηθας τα 500 ευρώ να μην έλεγε και κάτι. Και για εμένα το ίδιο. Ξέρετε όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους και το επίδομα των 534 ευρώ. Δεν ισχύει ότι ισχύει για εμάς. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την απόφαση. Νομίζω ότι δεν είναι μεμονωμένη αλλά σηματοδοτεί το πνεύμα και το αίσθημα αδικίας που αισθάνεται η κοινωνία. Αυτό είναι το αίσθημα ότι καποος θα πήρώνει 500 ευρώ πρόστιμο δίνοντας όλο του το ,μισθό και κάποιος άλλος θα πηγαίνει στο Ντουμπάι και θα μας κουνάει και το δάχτυλο

Για την Οικονομία.

Επιμένουμε στην εμπροσθοβαρή παροχή ρευστότητας στην οικονομία . Η οικονομία θα είναι το μεγάλο θέμα συζήτησης μετά την αρχή του τέλους της πανδημίας. Και θα είναι το μεγάλο θέμα γιατί οι πολίτες θα βρεθούν στο απόλυτο κενό και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όταν πληρώνουν το τίμημα οι επιχειρήσεις θα το πληρώσουν και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Το 2020 είχαμε την βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη. Είμαστε ανήσυχοι ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα βρεθούν σε κατάσταση ασφυξίας.

Ήρθατε εδώ εν κρυπτώ ο κ. Τσίπρας με τροπολογία με την οποία πετάτε εκτός προστασίας όσους πολίτες έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη. Επιλέξατε να άρετε την προστασία τους σε αυτές τις συνθήκες και όταν σας πιάσαμε με την γίδα στην πλάτη να επεκτείνετε για 15 ημέρες την προθεσμία να ενταχθούν οι πολίτες σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα

Απαιτούμε να σταματήσετε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση

Επαναλαμβάνω και 3 κρίσιμες προτάσεις για οικονομία και επιχειρηματικότητα

  • Μετατροπή επιστρεπτέας ενίσχυσης σε μη επιστρεπτέα
  • Προχωρήστε στην συνολική ρύθμιση ιδιωτικού χρέους στο πρότυπο της δική μας για τα ασφαλιστικά ταμεία που προέβλεπε 120 δόσεις και μερική διαγράφή
  • Φροντίστε για την προστασία εργασίας και μετά την περίοδο πανδημίας και αποσύρετε τον πτωχευτικό

Ακούστε αυτές τις θέσεις γιατί θα τις βρείτε μπροστά σας

Δυο παρατηρήσεις εκτός ύλης. Η αξιοπιστία είναι κρίσιμο θέμα. Την αξιοπιστία σας ως πολιτικός δεν την χάσατε μόνο μέσα από την διαχείριση της πανδημίας. Είδα την συνάντησή σας με τον υπ. Εξωτερικών της Β.Μακεδονίας. Δεν τολμήσατε να αναφέρετε το όνομα της. Χθες είπατε ότι είναι ανάγκη η τήρηση της Συμφωνίας. Σας θυμίζω ότι εδώ στην Βουλή είχατε πει ότι η Συμφωνία αυτή είναι επιζήμια και έχει ακυρωθεί στην συνείδηση των πολιτών. Ο κ. Δένδιας σε τουιτ είπε ότι η Συμφωνία είναι η σαφήνεια της ιστορικής αλήθειας. Όταν εμείς τα λέγαμε μας λέγατε ψεύτες. Σήμερα σπεύδετε με χέρια και πόδια να την υπογράψετε. Η ιστορία τιμά αυτούς που την γράφουν και όχι εκείνους που σέρνονται πίσω της.»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα