Τσίπρας όπως… Μπερμποκ

10.06.2021 / 1:50
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
nikos-panagiotopoulos

Του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Στις καθημερινές πια δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στη Γερμανία οι Πράσινοι καταλαμβάνουν σταθερά την πρώτη θέση. Και η αρχηγός τους, η Ανναλένα Μπέρμποκ προηγείται στις προτιμήσεις των Γερμανών για το αξίωμα του καγκελαρίου. Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μάχη του μέλλοντος, συνηθίζει να λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ εξαπολύει κλήρες επιθέσεις στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι η δική του πολιτική για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Στο επίκεντρο το περιβάλλον

Η κλιματική κρίση σαρώνει τον πλανήτη με εκτεταμένες φυσικές καταστροφές, υπονομεύοντας την ανθρώπινη ζωή, τις οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες, τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότηα, και προσθέτοντας μία ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα στη λειτουργία των κοινωνιών.

Το κόστος από μία μόνιμη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα είναι δυσβάσταχτο με ασύμμετρες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και στο επίπεδο διαβίωσης.

Σε διαδοχικές διεθνείς συναντήσεις αποφασιστικής σημασίας, συμφωνήθηκε ξεκάθαρα η ανάγκη αλλαγής πορείας, με όλες τις μεγάλες οικονομίες, να συνυπογράφουν την Συμφωνία των Παρισίων. Οι ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Μπάιντεν, επέστρεψαν στη Συμφωνία αυτή από την οποία είχαν αποσυρθεί επί διακυβέρνησης Τραμπ. Σύμφωνα με αυτήν προβλέπεται παγκόσμια και συντεταγμένη προσπάθεια για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Κοινός στόχος είναι η τάχιστη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, από την πλευρά της Ευρώπης και των ΗΠΑ κατατίθενται προτάσεις για νέους πιο απαιτητικούς στόχους ενώ η παγκόσμια κοινωνία των πολιτών, ακούγοντας τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, διαπιστώνει ανεπάρκεια μέτρων και πολιτικών και ζητάει έμπρακτες αποδείξεις και υψηλότερη στοχοθέτηση.

Αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις και θέλουν να αφουγκραστούν και τους νέους που λένε με όμορφο τρόπο χωρίς να μασούν τα λόγια τους: Αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα.

Πρέπει να αλλάξει ριζικά το τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας.

Η ποιότητα της ζωής μας και κυρίως της ζωής των παιδιών μας εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα, τώρα.

· Οφείλουμε να ανασχέσουμε ή να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή.

· Οφείλουμε να δομήσουμε ανθεκτικές κοινωνίες και οικονομίες για τα μεγάλα προβλήματα που έρχονται.

· Οφείλουμε να παρέχουμε εγγύηση για την ποιότητα του περιβάλλοντος.

· Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στα κοινά αγαθά της ενέργειας, του νερού, της υγείας κλπ.

· Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την πράσινη μετάβαση για να βελτιώσουμε την οικονομία μας, να δημιουργήσουμε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και να φτιάξουμε ένα βιώσιμο δίκαιο και διατηρήσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.

· Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία της ανακύκλωσης και της ποιότητας ζωής, με υγιείς πόλεις και δημιουργικές καινοτομίες

Το τρίπτυχο της στρατηγικής

Στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για πολιτική μάχη με στρατηγική απέναντι στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το τρίπτυχο ότι, Ποιότητα Περιβάλλοντος, Δίκαιη Κοινωνία και Ισχυρή Οικονομία δεν μπορούν παρά να γίνουν πραγματικότητα όλα μαζί και από κοινού. «Αν ένα από τα τρία λείπει θα αποτύχουμε σε όλα» προτάσσουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Και συνεχίζουν, «Το πραγματικό ζήτημα με οικονομικούς όρους δεν είναι αν πρέπει να υλοποιήσουμε την πράσινη μετάβαση αλλά πως θα το κάνουμε».

Με στρατηγική τη διασφάλιση των εισοδημάτων των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και παράλληλα η πράσινη μετάβαση πρέπει να αξιοποιηθεί για να βρουν περισσότερες και καλύτερες δουλειές οι εργαζόμενοι, περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες οι μικρομεσαίοι και οι αυτοαπασχολούμενοι. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται με τους Πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ για ένα νέο «πράσινο» αναπτυξιακό μοντέλο για μα ισχυρότερη και ανθεκτικότερη οικονομία.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κλιματική κρίση

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου, δεν περιορίζεται στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και σε ένα νέο πιο πράσινο οικονομικό μοντέλο. Προϋποθέτει υγιή οικοσυστήματα (δασικά, υγροτοπικά, θαλάσσια, παράκτια κ.λπ.) για την ίδια την υποστήριξη της ζωής, την αναζήτηση λύσεων βασισμένων στη φύση. Για να πετύχει ο πράσινος μετασχηματισμός η χώρα μας χρειάζεται, το συντομότερο, ένα σαφή κλιματικό νόμο με συγκεκριμένα χρονικά βήματα που θα συνδέεται με τον προϋπολογισμό, θα εισάγει το κλιματικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ήδη ανακοινώσει ότι εκτιμά και στηρίζει την από τα κάτω προετοιμασία του κλιματικού νόμου, το έχει δηλώσει και στις περιβαλλοντικές ΜΚΟ και στη Βουλή, και θα υπερασπιστεί αυτή τη διαδικασία αναγνωρίζοντας τη μείζονα σημασία της.

Η Εκδήλωση: «Ελλάδα+Περιβάλλον»

Μάλιστα στην εκδήλωση παρουσίασης των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το Περιβάλλον την Κλιματική Κρίση και την Πράσινη Μετάβαση «Ελλάδα+Περιβάλλον» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Ιουνίου και άνοιξε με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα μίλησε για την ανάγκη μίας πράσινης επανάστασης στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν οι άξονες της στρατηγικής:

Βασικοί άξονες

Ελληνική οικονομία και πράσινη μετάβαση

Η ευκαιρία για μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας

Κλιματικός Νόμος

Η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης του νέου ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ

Eξασφαλίζοντας τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών

Ο ρόλος της πολιτείας στην πράσινη μετάβαση

Προώθηση των ΑΠΕ και των νέων μορφών πράσινης ενέργειας

Η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045

Μετασχηματισμός οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου με άμβλυνση των ανισοτήτων

Προσαρμογή των δημοσιονομικών εργαλείων και των χρηματοδοτήσεων στις κλιματικές υποχρεώσεις

Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κτίρια

Ενεργειακή δημοκρατία-Ενεργειακές Κοινότητες

Για μια κοινωνία της ανακύκλωσης

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα