Τσίπρας: Η ραγδαία επιδείνωση του τελευταίου μήνα μπορούσε να έχει αποφευχθεί

07.12.2020 / 17:11
116815862_10158733183783054_2116660382036926120_o

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις παρεμβάσεις του στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Πανδημία CoViD-19 – Πώς φτάσαμε έως εδώ; Η επόμενη μέρα για τη χώρα μας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο για «εγκληματικές ευθύνες» και «εγκληματικά λάθη», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «ερασιτεχνισμό και ιδεοληψία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση του ΕΣΥ και άμεσα και συνολικά, για άνοιγμα των ιδιωτικών κλινικών σε περιστατικά covid για να υπάρξει αποσυμφόρηση του δημόσιου συστήματος, για συνταγογράφηση και μαζικότητα των τεστ, για διαφάνεια στα επιδημιολογικά στοιχεία.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποίησαν το avgi.gr, η «Αυγή» και το ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο 105,», συμμετείχαν ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, η Καθηγήτρια Ιατρικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, η ειδικός Κοινωνικής Ιατρικής, επιδημιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης ΑΠΘ, Μάγδα Γαβανά, ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και υπεύθυνος της Μονάδας CoViD-19 νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Γιάννης Καλομενίδης, ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ, διευθυντής του ΚΕΠΥ, Αλέξης Μπένος, ο καθηγητής αιματολογίας στη Σορβόνη Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης μετά τις τοποθετήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε πως καταλήγει ακόμα περισσότερο στη διαπίστωση ότι «η ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας στη χώρα μας -μέσα σε έναν μήνα είχαμε τέσσερις φορές περισσότερους θανάτους απ’ ό,τι στους 7 πρώτους μήνες της πανδημίας-, δεν ήταν αναπόφευκτη, μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει». Εκτίμησε ότι «όλο αυτό συνέβη επειδή υπήρξε ένας εφησυχασμός, που βεβαίως αφορά τους πάντες, αλλά τον τόνο τον δίνουν αυτοί που διαχειρίστηκαν με απόλυτα επικοινωνιακό τρόπο την πρώτη φάση της πανδημίας, που ήταν επιτυχής και όλοι το είπαμε αυτό». Πρόσθεσε ότι το διαχειρίστηκαν «με έλλειψη σχεδίου και με το μυαλό τους μονάχα στην επικοινωνία και τη σκοπιμότητα αξιοποίησης αυτής της εξέλιξης, το διαχειρίστηκαν με έναν ερασιτεχνισμό και μια ιδεοληψία».

Διότι, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «το να ανοίγεις τον τουρισμό, όπως τον άνοιξες, μπορεί να είναι έλλειψη σχεδιασμού και ερασιτεχνισμός, το να έχεις ελλιπή τεστ ή να μην έχεις σωστή λειτουργία του ΕΟΔΥ μπορεί να είναι έλλειψη σχεδίου και ερασιτεχνισμός, αλλά το να επιμένεις να μην ενισχύεις το δημόσιο σύστημα υγείας, να κάνεις παιχνίδια με τους ιδιώτες κλινικάρχες την ώρα που καιγόμαστε, να μην κάνεις διατίμηση ή συνταγογράφηση των τεστ, να επιμένεις σε μια λογική που προτάσσει τα κέρδη των ιδιωτών πάνω απ’ τη δημόσια υγεία, αυτό είναι ιδεοληψία». «Και την πληρώνουμε αυτή την ιδεοληψία», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι όμως η πιο κρίσιμη συζήτηση που ξεκινά αφορά στο από εδώ και πέρα, σχολιάζοντας ότι «όλα όσα ειπώθηκαν και θα ειπωθούν σε σχέση με τις ευθύνες είναι συζήτηση που θα συνεχιστεί, θα έχει βάθος χρόνου, οι εγκληματικές ευθύνες είτε της αδράνειας, είτε της αμέλειας, είτε της ιδεοληψίας, θα καταγραφούν». «Αλλά δεν είναι ώρα τώρα», υπογράμμισε. «Διάβασα και κάτι δημοσιεύματα για εξεταστικές επιτροπές, δεν είναι η ώρα τώρα, τώρα πρέπει να δώσουμε τη μάχη», πρόσθεσε. Τόνισε ότι το θέμα είναι να δώσουμε τη μάχη όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ανάγκη να ανοίξουν οι ιδιωτικές κλινικές σε περιστατικά covid και να υπάρξει αποσυμφόρηση είναι επιτακτική, όπως και η ανάγκη συνταγογράφησης και μαζικότητας των τεστ, αλλά «και η διαφάνεια στα επιδημιολογικά στοιχεία είναι κρίσιμα θέματα, όπως και τα πρακτικά της Επιτροπής» επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα ή τουλάχιστον στη Βουλή, στα κόμματα. Σημείωσε ότι είναι κρίσιμο θέμα η ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ σχολιάζοντας αναφορές των προλαλήσαντων περί απώλειας ηθικού μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, χαρακτήρισε αδιανόητο να «υπάρχει η απόφαση να μην πληρωθούν οι υπερωρίες των νοσοκομειακών γιατρών». Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής η συζήτηση για τη συνολική ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε να φτάσουν οι δαπάνες για την υγεία τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να δοθούν κίνητρα σε νέους γιατρούς να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Αναφορικά με το θέμα του εμβολίου ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Καλώς να έρθει, μην είμαστε μίζεροι, ωστόσο πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας και θα είναι άλλο ένα επικοινωνιακό λάθος της κυβέρνησης αν, προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση, αναπαράξει ότι είναι το τέλος της πανδημίας». Υπογράμμισε ότι «εμείς θα πρέπει να δώσουμε το στίγμα ως δημόσια πρόσωπα, να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, γιατί αν δεν γίνει ούτε αυτό θα χάσουμε ένα εργαλείο». Πρόσθεσε ότι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι «ακόμα και αν το Γενάρη ξεκινούσε ο εμβολιασμός στη χώρα μας, μακάρι να γίνει, με βάση τους ειδικούς θέλουμε 6 μήνες για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και να λάβουμε υπόψη ότι το εμβόλιο για να μπορέσει να αποκτήσει ανοσία αυτός που θα το δεχτεί, θέλει τουλάχιστον 45 ημέρες», άρα, πρόσθεσε, αυτό σημαίνει ότι θέλουμε γύρω στους 8 μήνες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι συνεπώς «το μεγάλο ερώτημα είναι “τι γίνεται αυτό το διάστημα”». Τόνισε ότι σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε προφυλάξεις, θα πρέπει να μην ξαναπάμε σε τρίτο ή τέταρτο κύμα παράλληλα με τον εμβολιασμό, θα πρέπει να δούμε πώς θα μειωθεί ο αριθμός των απωλειών συμπολιτών μας, θα πρέπει να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση, να ενισχυθεί το ΕΣΥ, η πρωτοβάθμια φροντίδα και ο ΕΟΔΥ και να αυξηθούν τα τεστ. Καταληκτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «αν όλα αυτά δεν γίνουν και μείνουμε στο ότι “θα έρθει το εμβόλιο και θα σωθούμε”, θα είναι άλλο ένα εγκληματικό λάθος στα τόσα που έχουν γίνει μέχρι τώρα».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα