Τσίπρας: Δεν κάνω κυβέρνηση των ηττημένων – «Λόγια του αέρα» όσα λέει ο Ανδρουλάκης

11.04.2023 / 7:12
tsipras-zaxarea

Με την πεποίθηση ότι «δεν χρειάζεται να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές» πέραν αυτών της απλής αναλογικής εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως θα συνεργαστούν μετεκλογικά οι προοδευτικές δυνάμεις, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έρθει πρώτο κόμμα, είτε με την συμμετοχή, είτε με την ανοχή κυβέρνηση συνεργασίας.

Ένστικτο αυτοσυντήρησης από Ανδρουλάκη

Υπό το πρίσμα ότι «ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, όπως και συναινέσεις και φέρνοντας το ευρωπαϊκό παράδειγμα κυβερνήσεων συνεργασίας, ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι αν έρθει πρώτος ο κ. Μητσοτάκης, τότε θα «σχηματιστεί κυβέρνηση με το κόμμα και την πολιτική του κ. Μητσοτάκη» εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υπάρξει τελικά προοδευτική κυβέρνηση.

Απαντώντας αναφορικά με τη στάση των υπόλοιπων προοδευτικών κομμάτων μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «προφανώς και θα πουν άλλα πράγματα προεκλογικά γιατί είναι ανταγωνιστική η διαδικασία της ψήφου» συμπέρανε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «πιστεύω ότι έχει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ο κάθε κύριος Ανδρουλάκης». «Όλα αυτά τα έχω σκεφτεί. Όλα αυτά είναι λόγια του αέρα προεκλογικά» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θεωρώντας ταυτόχρονα πως «όλα όσα προεκλογικά λέγονται θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που θα αποφασιστούν».

Αναφορικά με την πρόσκληση του ΜέΡΑ25 ή του ΚΚΕ σε ένα τέτοιο συμμαχικό σχήμα, «καταρχάς δεν γνωρίζω ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί της κάλπης» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν διάφορες εκδοχές, δηλαδή είτε η συμμετοχή, είτε η ανοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτικής κατεύθυνσης.

«Όχι» σε κυβέρνηση ηττημένων

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στον σχηματισμό «κυβέρνησης ηττημένων», ενώ χαρακτήρισε τυχόν δεύτερες εκλογές ως δημοψήφισμα και μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο. «Είμαι κάθετος σε αυτό, κ. Ζαχαρέα εδώ δεν κάνουμε μπακαλική, είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης» υποστήριξε αναφορικά με την κυβέρνηση ηττημένων, θέτοντας, ωστόσο, ως προϋπόθεση της πολιτικής αλλαγής την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Χορηγοί της ακροδεξιάς» στην κυβέρνηση

Ακόμη δήλωσε δικαιωμένος από τις εξελίξεις στην περίπτωση της τροπολογίας Κασιδιάρη, υπενθυμίζοντας ότι ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «προσχωρήσαμε στην άποψη του κ. Αλιβιζάτου, Σεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλιβιζάτος», εν αντιθέσει με τα κυβερνητικά στελέχη που «έχουν γίνει χορηγοί της ακροδεξιάς. Είναι η τρίτη τροπολογία που καταθέτουν για το θέμα Κασιδιάρη» είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως το θέμα θα είχε λυθεί με προσθήκη στον ισχύοντα νόμο ότι δηλαδή δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα αν στις λίστες τους μέλη καταδικασμένα για νεοναζιστικές ενέργειες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα