Τσίπρας από Κύπρο: Αλλάζει το μομέντουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

23.02.2023 / 16:21
WhatsApp-Image-2023-02-23-at-14.15.18-1

Στην εκτίμηση πως ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων είναι ο αγώνας για τη δικαιοσύνη προέβη ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνάντησής του στην Κύπρο με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.

Αφού μίλησε για τους κοινούς αγώνες που τον συνδέουν με έναν «παλιό φίλο», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως επισκέπτεται τη Μεγαλόνησο σε μία χρονική περίοδο μετά από μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

«Θέλω να συγχαρώ, διότι παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιος που στήριξε το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να κερδίσει τελικώς στις δεύτερες εκλογές, εντούτοις το αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική έκπληξη που αποδεικνύει πρωτίστως ότι η κάλπη είναι αυτή που αποδεικνύει τους πραγματικούς συσχετισμούς και όχι οι δημοσκοπικές μετρήσεις.

Δεύτερον, αποδεικνύει ότι το ΑΚΕΛ, ως ένα κόμμα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια με σταθερότητα αγωνίζεται για τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, αλλά και με θέσεις που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, κάνει σοφές επιλογές», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα και η νέα κυβέρνηση κι ο νέος πρόεδρος καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις σημαντικές, όπως κι όλοι μας: «Είμαστε σε μία χρονική περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας. Ενδεχομένως, πολλοί μιλούν για μια νέα ψυχροπολεμική κατάσταση που έχουμε μπροστά μας με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κοντεύει να κλείσει χρόνο. Και βεβαίως με ανοιχτές πάντοτε τις προκλήσεις που αφορούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά και την Κύπρο».

Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μάχες που έδωσε και από κυβερνητικές θέσεις, αλλά και σήμερα ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προωθήσει την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Υποσχέθηκε, μάλιστα, πως θα συνεχίσει να δίνει τις μάχες για το καλό του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που δικαιούνται μετά από τόσα χρόνια μια άλλη προοπτική για τη ζωή τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε, επίσης, για το νέο μομέντουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ύστερα από το φονικό σεισμό στη γείτονα: «Αυτή η μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία αλλάζει το κλίμα πιστεύω ανάμεσα στους λαούς σε κάθε περίπτωση, γιατί οι λαοί δεν είναι αυτοί που έχουν να χωρίσουν. Ωστόσο, διαμορφώνεται μια προοπτική να αλλάξει και η ατζέντα της συζήτησης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου. Με σαφείς κόκκινες γραμμές, αλλά με μια προοπτική επίλυσης των διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά και για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και βεβαίως να προσπαθούμε κάθε ημέρα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για τη δικαιοσύνη, για την άμβλυνση των ανισοτήτων, διότι ας μην ξεχνάμε, αυτός είναι ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων, αυτός είναι ο ρόλος της Αριστεράς».

Από την πλευρά του, ο κ. Στεφάνου έκανε λόγο για ένα δημιουργικό και συντροφικό διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα για τα διάφορα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αλλά και για ζητήματα που ενδιαφέρουν την Αριστερά στην περιοχή μας, στις χώρες μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

«Αυτή η χρονική περίοδος είναι γεμάτη από εξελίξεις, από προβλήματα, από αδιέξοδα, στα οποία καλείται η Αριστερά να δώσει πειστικές απαντήσεις δηλώνοντας παρούσα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες των λαών μας για έναν καλύτερο κόσμο για μια καλύτερη κοινωνία, για να υπάρξει ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή μας, για να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των χωρών και των λαών. Βρισκόμαστε μερικές ημέρες μετά την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στην Κύπρο, έχουμε νέο πρόεδρο, αναμένουμε και την νέα κυβέρνηση. Έχουμε νέο πρόεδρο, αλλά τα προβλήματα και τα αδιέξοδα είναι εκεί τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Το ΑΚΕΛ ως κόμμα της αντιπολίτευσης θα συνεχίσει με διεκδικητικότητα, με υπευθυνότητα, με πατριωτισμό να δίνει τον αγώνα τον καλό για το καλό της χώρας μας και του λαού μας. Εύχομαι και οι αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα να είναι αποτελεσματικοί κι ασφαλώς θα έχουμε και στη συνέχεια τη δυνατότητα να το κουβεντιάσουμε από κοντά σημειώνοντας και την στενή συνεργασία που εδώ και χρόνια υπάρχει μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υποψήφιο στις τελευταίες εκλογές για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και διπλωμάτη, Ανδρέα Μαυρογιάννη, και με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Μαυρογιάννη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο κ. Τσίπρας τον συνεχάρη για τον προεκλογικό του αγώνα και συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ενώ στη συνάντηση με τον κ. Σιζόπουλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τη χαρά και τη μεγάλη τιμή να βρίσκεται στην Κύπρο, διότι, όπως είπε «επέλεξε ο δήμος Λευκάρων να είμαι εγώ ο Έλληνας πολιτικός που θα τιμήσω μια μεγάλη προσωπικότητα διεθνή κι εθνική, έναν μεγάλο σοσιαλιστή», αναφερόμενος στην εκδήλωση μνήμης για τον Βάσο Λυσσαρίδη.

Ο κ. Σιζόπουλος από την πλευρά του υπογράμμισε πως η αποδοχή της πρόσκλησης είναι ιδιαίτερα τιμητική, αλλά και το γεγονός της συνάντησης με τον Αλ. Τσίπρα.

«Την θεωρώ πάρα πολύ σημαντική γιατί ακριβώς αποτελεί μια συνέχεια μιας διαχρονικής σχέσης και φιλίας την οποία έχουμε και σε προσωπικό και σε κομματικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης και με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ θα παρευρεθεί σε εκδήλωση μνήμης για τον Βάσο Λυσσαρίδη και κατόπιν σε δείπνο που διοργανώνει ο δήμαρχος Λευκάρων, Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα