Τσακρής: Πιθανό να δούμε μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες – Πιο παθογόνος ο ιός σε ανεμβολίαστους

27.07.2021 / 16:06
koronoios_maskes_lockdown

Αρκετά πιθανό είναι το σενάριο να δούμε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της χαλάρωσης καλοκαιριού και τουρισμού, ανέφερε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο καθηγητής εξήγησε πως “μία μία οι χώρες μπαίνουν στο 4ο κύμα της πανδημίας και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το σημαντικό είναι το πώς θα ανταποκριθεί το σύστημα υγείας. Συγκριτικά με το 3ο κύμα είναι πολύ πιο καλά τα πράγματα.”

Τόνισε, επίσης, ότι με τον εμβολιασμό μπορεί να καμφθεί η κατάσταση, όμως το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό να αναζωπυρωθεί το κύμα. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

Για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Τσακρής είπε ότι πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η αντικειμενικότητα στην πληροφόρηση για να προχωρήσει ο εμβολιασμός. “Πρέπει να πάμε στη λογική της πειθούς.”

Σημαντικό θέμα αποτελεί, επίσης, το πόσο πιο παθογόνος έχει γίνει ο ιός με τις μεταλλάξεις. Όπως είπε ο καθηγητής, “σημασία έχει να δούμε με καλά τυχαιοποιημένες μελέτες πόσο πιο παθογόνος είναι ο ιός έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Σίγουρα ξέρουμε ότι έχει γίνει πιο μεταδοτικός.”

Διευκρίνισε, δε, ότι τον κορωνοϊό “δεν τον ενδιαφέρει να σταματήσει να προκαλεί σοβαρές βλάβες στον ξενιστή του, παραμένει παθογόνος και το ιικό φορτίο είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στο αρχικό στέλεχος ή στις άλλες μεταλλάξεις”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο ιός θα είναι περισσότερο παθογόνος σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, στους οποίους ενδέχεται να δούμε και σοβαρά περιστατικά.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους νέους, ο κ. Τσακρής επεσήμανε ότι “βλέπουμε πια πολύ περισσότερες λοιμώξεις στις νεαρές ηλικίες. Κάποιες από αυτές θα είναι και σοβαρές, παραμένει όμως πολύ μεγαλύτερο το όφελος του εμβολιασμού από τον κίνδυνο για παρενέργειες.”

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, ο καθηγητής είπε ότι αυτές που μέχρι στιγμής μας είναι γνωστές, εμφανίστηκαν σε περιοχές όπου η μεταδοτικότητα ήταν πάρα πολύ αυξημένη. “Αυτό μπορεί να συμβεί και τοπικά, δεν είναι απαραίτητο να μεταφερθεί.”

Επίσης, συνδέεται και με την αυξημένη μεταδοτικότητα σε νεαρές ηλικίες. Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα περιορίσει τη μεταδοτικότητα. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο εμβολιασμός δεν είναι το παν και έχει μεγάλη σημασία και η σωστή χρήση της μάσκας.

Τέλος, σημείωσε ότι θα έχουμε την επιδημία μαζί μας και τους επόμενους μήνες. Εκτίμησε, όμως ότι τα επόμενα επιδημικά κύματα θα είναι πιο ήπια, αν δεν έχουμε κάποια σημαντική ανατροπή από τις μεταλλάξεις.

“Όταν ξέρουμε ότι θα έχουμε πιο ήπιες λοιμώξεις, από ένα σημείο και μετά θα σταματήσουμε να μετράμε τα κρούσματα και θα μετράμε τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις, όπως γίνεται και με τη γρίπη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα