Quantcast

Τσακαλώτος για ΣΥΡΙΖΑ: Χρειαζόμαστε ένα σοκ επανίδρυσης

16.08.2023 / 9:11
tsakalotos

Τις απόψεις του για τη σημασία και τις επιδιώξεις της σύγχρονης Αριστεράς, αλλά και για το πως οραματίζεται το ρόλο και τη λειτουργία του κόμματος ανέλυσε στην εφημερίδα «Αυγή» ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επίσης εν όψει της εσωκομματικής διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου του Σύριζα-ΠΣ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε από κοινού μαζί με τους υπόλοιπους τρεις συνυποψήφιους στην εφημερίδα «Μακεδονία».

Αναλυτικά, η συνέντευξη:

  1. Πώς φαντάζεστε τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και τι θα κάνετε εάν εκλεγείτε για να αλλάξει σε σχέση με τον «παλιό»;

Χρειαζόμαστε ένα σοκ επανίδρυσης των οργανώσεων και των δομών μας. Έχω σκοπό να φροντίσω αυτή τη διαδικασία με μεράκι και πρωτοτυπία. Η νέα, συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μεριμνά έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ριζώσει παντού και πραγματικά. Θα βρούμε τρόπο να μετρήσουμε αυτή τη διαδικασία, να θέσουμε σε μία ωραία συναγωνιστική άμιλλα τις οργανώσεις μας. Αυτό το επίπεδο της πολιτικής είναι σπουδαίο, έτσι ώστε να θεμελιωθεί και το προγραμματικό πεδίο.

Πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει προγραμματικό λόγο χωρίς οι απαντήσεις του να αρέσουν σε όλους. Κι αυτό το πρόγραμμα θα προκύπτει από τις ανάγκες των ανθρώπων που θα είμαστε ικανοί και ικανές να τις κατανοήσουμε. Αντιπολιτευτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ρεαλιστική, προταγματική και δομική αντιπολίτευση.

Δομική αντιπολίτευση με την έννοια ότι η Αριστερά αντιπαρατίθεται στη Δεξιά ισότιμα και στιβαρά στα μεγάλα ζητήματα. Θα αντιπολιτευτούμε με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις. Θα παρακινούμε την κοινωνία να μας βοηθά στη συγκρότηση αυτών μας των προτάσεων. Και, τέλος θα έχουμε πρόνοια έτσι ώστε όλα όσα λέμε να είναι εφαρμόσιμα και προσδιορισμένα χρονικά.

  1. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η διεύρυνση που επιχειρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια έμεινε στα λόγια και δεν έγινε ποτέ πράξη. Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια με εσάς στην ηγεσία και με ποιο τρόπο; Ποιο το μήνυμα που στέλνετε για συμμετοχή στις κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου;

Η γνώμη μου είναι ότι οι αριθμοί των ατόμων που προσήλθαν για την εκλογή του Αλέξη ήταν εντυπωσιακοί, το πρόβλημα ήταν ότι πολλοί δεν εντάχθηκαν στην καθημερινή πολιτική δουλειά των οργανώσεων μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι και ρευστοί: στη δουλειά, στην φροντίδα της οικογένειας, στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, στον έλεγχο της πληροφορίας.

Ενδεχομένως να δώσαμε και λάθος μήνυμα, ότι δηλαδή η πολιτική συμμετοχή αρχίζει και τελειώνει στην κάλπη. Είναι λάθος ο ισχυρισμός ότι οι οργανώσεις μας δεν ενδιαφέρθηκαν, αντιθέτως. Ενδεχομένως δεν κατάφεραν να πείσουν ότι η παραγωγή πολιτικής είναι μια υπόθεση των πολλών και όχι των επιτελείων.

Σε κάθε περίπτωση σας διαβεβαιώνω ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί με ένταση, δίνοντας περισσότερα δικαιώματα στα μέλη, ταυτόχρονα με την υποχρέωση παραγωγής πολιτικής και συμμετοχής στην κίνηση της κοινωνίας. Το μήνυμα προκύπτει αυθόρμητα: μπορούμε να αλλάξουμε την χώρα, να αλλάξουμε τους κανόνες της πολιτικής, να αλλάξουμε το κόμμα και εν τέλει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.

  1. Υπάρχει μία εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έχασε εξαιτίας του «θολού» μηνύματος που εξέπεμψε αλλά και των αντιφατικών φωνών που ακούστηκαν. Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ώστε να υπάρχει ενιαία γραμμή και εκπροσώπηση;

Η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, η ήττα κανένα. Κατά την άποψή μου οι αιτίες της ήττας είναι πολυπαραγοντικές. Το να απομονώνουμε για παράδειγμα τις κακοφωνίες στελεχών μας, ή τις αστοχίες τις εκλογικής καμπάνιας, είναι άδικο. Όλα αυτά θα έχουμε τον χρόνο, και πιστεύω την ωριμότητα, να τα συζητήσουμε εξονυχιστικά στο έκτακτο συνέδριο του Νοεμβρίου, να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και να εκπονήσουμε το πολιτικό μας σχέδιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και να κερδίζει τη μάχη των ιδεών.

Θεωρώ ότι το κλειδί προκειμένου να αποκτήσουμε πολιτική ομοφωνία σε ένα πλουραλιστικό κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο σεβασμός. Σεβασμό στην εσωκομματική δημοκρατία, σεβασμό στη βούληση των μελών, σεβασμό στη λειτουργία και τις αποφάσεις των οργάνων, σεβασμό στη διαφορετική άποψη -δεν χρειαζόμαστε εξιλαστήρια θύματα, ούτε κυνήγι μαγισσών. Σεβασμό λοιπόν και συγκλίσεις, οι οποίες δεν ακυρώνουν το πολιτικό σχέδιο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα