Τρομάζουν τα νούμερα στην εστίαση: «Βουτιά» του τζίρου κατά 3 δισ. ευρώ

27.01.2021 / 19:53
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
γκο 6

Στο χείλος της καταστροφής βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της καφεστίασης καθώς εξακολουθούν να παραμένουν ερμητικά κλειστές, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλλει η πανδημία.

Οι πρώτες πολύ σοβαρές παρενέργειες έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται αφού δεκάδες εστιατόρια και καφετέριες αναγκάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες να βάλουν «λουκέτο» και να μην ξανανοίξουν ποτέ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που έκανε εγκαίνια τον Δεκέμβριο του 2019, λειτούργησε για δυόμιση μήνες, έκλεισε στον Μάρτιο κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας και έκτοτε δεν ξανάνοιξε ποτέ, ανακοινώνοντας τώρα ότι κλείνει οριστικά, αφήνοντας τους 11 εργαζόμενους που απασχολούσε χωρίς δουλειά.

Από το πρώτο lockdown μέχρι και σήμερα έχουν κλείσει πάνω από 130 εστιατόρια και καφετέριες σε ολόκληρη την επικράτεια, οδηγώντας στην ανεργία περίπου 750 άτομα μέχρι στιγμής.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν στο κέντρο της Αθήνα (κυρίως στο Κολωνάκι, το Γκάζι και τις πέριξ περιοχές), στα περίχωρα (όπως π.χ. το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή, το Νέο Ψυχικό και το Μαρούσι), στη Θεσσαλονίκη και σε μεγάλα νησιά που ζούσαν κυρίως από τον τουρισμό, όπως είναι η Ρόδος.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα υπήρξαν και εξώσεις. Στην πλειονότητά τους ήταν μικρές επιχειρήσεις στις οποίες έδιναν το παρών καθημερινά και οι ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να βγει η δουλειά.

Παράλληλα καταγράφονται ήδη αυτοκτονίες επαγγελματιών της εστίασης που δεν μπορούν ν’ αντέξουν το μαρτύριο της συσσώρευσης χρεών και λογαριασμών που αδυνατούν να καλύψουν με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις τις αυτοχειρίες ενός επιχειρηματία μόλις 36 ετών στο Λουτράκι πριν από μερικές εβδομάδες και ενός συναδέλφου του ηλικίας 64 ετών στο Βόλο.

Ο δεύτερος, διατηρούσε καφετέρια στην πόλη, και στο σημείωμα που άφησε πριν απαγχονιστεί στον επάνω όροφο του καταστήματός του. Αρκετοί είναι από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες καφεστιατορίων που έχουν φύγει τους τελευταίους μήνες από τη ζωή εξαιτίας παθολογικών αιτίων που σχετίζονται με την πίεση που τους συσσώρευσε η δεινή οικονομική κατάσταση.

ο ζήτημα είναι ότι ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ποια είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο.

Όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, με πρώτο απ’ όλους τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργο Καββαθά, «την πραγματική εικόνα θα τη δούμε όταν ανοίξει και πάλι η εστίαση. Τότε θα μετρήσουμε πραγματικά πόσα ακριβώς «λουκέτα» θα έχουν μπει», καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις που φυτοζωούν και δεν έχουν ακόμη πλήρως απαξιωθεί, εξαιτίας μιας σειράς μέτρων στήριξης που έχει εξαγγείλει ή εφαρμόζει ήδη η κυβέρνηση.

Σε ερώτησή μας για το μέγεθος του κλάδου, όσον αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μας επισημάνθηκε ότι στην εστίαση και τα καφέ δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα περίπου 100.000 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 500.000 εργαζόμενους!

Το πρόβλημα είναι όμως ακόμη μεγαλύτερο απ’ ότι μπορεί να φαίνεται με μια πρώτη ανάγνωση των αριθμών. Κι αυτό γιατί όπως μας υπογραμμίζουν πως υπάρχουν πολλά άλλα επαγγέλματα που επηρεάζονται άμεσα από την παύση λειτουργίας εστιατορίων και καφετεριών. Πέριξ του κλάδου της εστίασης δραστηριοποιούνται τουριστικές επιχειρήσεις, η βιομηχανία τροφίμων, η αγορά ακινήτων και σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα (μιας και χρησιμοποιούνται στις κουζίνες των ταβερνών και των εστιατορίων), επηρεάζοντας συνολικά περίπου 1.000.000 εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα