Τρικυμία στον ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: Παραιτήσεις μετά την πρόταση να στηριχθεί ο Μουτζούρης της ΝΔ για περιφερειάρχης

04.08.2023 / 15:54
kostas-moutzouris-28-2-20.jpg

Έντονες αναταράξεις προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου η επιστολή 10 στελεχών που πρότειναν για περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου τον Κ. Μουτζούρη που προέρχεται από τη ΝΔ.

Όπως έγραψε χθες το iefimerida.gr δέκα στελέχη της τοπικής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου (οκτώ μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στο νησί και δύο μέλη του Συντονιστικού τής Οργάνωσης Μυτιλήνης), σε επιστολή τους εκτιμούσαν ότι η πολιτική ταυτότητα του Κώστα Μουτζούρη είναι «Καραμανλική και με τυχόν επικράτησή του «ο κ. Μητσοτάκης θα στραπατσαριστεί και θα υποστεί μια μεγαλειώδη ήττα με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις». Την επιστολή αποκάλυψε η ιστοσελίδα stonisi.gr και προκάλεσε έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου αλλά και τοπικά.

Ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Στ. Καραβασίλης παραιτήθηκε διαφωνώντας κάθετα με την επιστολή αυτή και κατήγγειλε «πολιτικούς αριβισμούς των συγκεκριμένων στελεχών, οι οποίοι στοίχισαν και σε μεγάλο βαθμό την απώλεια της έδρας στη Λέσβο και στην αποσυσπείρωση του κόμματος».

Ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Στ. Καραβασίλης που παραιτήθηκε -Φωτογραφία: stonisi.gr
Όπως αναφέρει μάλιστα η ιστοσελίδα stonisi.gr η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, πριν λίγες εβδομάδες είχε αποδοκιμάσει την συμμετοχή τοπικού στελέχους στην παράταξη Μουτζούρη.

Ωστόσο δεν έλειψαν τα εσωκομματικά καρδιά κατά του παραιτηθέντος Στ. Καραβασίλη. Στελέχη της ΝΔ καταλογίζουν στον πρώην, πλέον, συντονιστή, την κύρια ευθύνη για την εκλογική ήττα των εκλογών του Ιουνίου καθώς και το γεγονός ότι το κόμμα στη Λέσβο υπολειπόταν κατά 4% σε σύγκριση με το πανελλαδικό ποσοστό του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν «ο κ.Καραβασίλης έψαχνε εδώ και καιρό αφορμή για ηρωική έξοδο την οποία και τελικά βρήκε με την επιστολή αυτή που σε καμία περίπτωση δεν απηχεί την θέση του κόμματος για τις Περιφερειακές εκλογές. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το κόμμα κεντρικά ίσως και σήμερα».

Τι έγραφαν στην επιστολή τους προς τα κεντρικά τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου
Την επιστολή που εστάλη στην Κουμουνδούρου, υπέγραφαν, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «stonisi.gr», οι:

Δαούση Αναστασία, Β’ Γραμματέας Ν.Ε. Λέσβου (σ.σ. η κ. Δαούση είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αλλά δεν υπογράφει με αυτήν την ιδιότητα)
Πιαντές Παναγιώτης, Υπεύθυνος Οργανωτικού της Ν.Ε Λέσβου
Αστυρακάκης Κωνσταντίνος, μέλος του συντονιστικού της Ν.Ε Λέσβου
Ζαχαριάδης Δημήτρης, μέλος του συντονιστικού της Ν.Ε Λέσβου
Κακνή Εύη, μέλος της Ν.Ε. Λέσβου
Φραγγεδάκη Μάρω, μέλος της Ν.Ε. Λέσβου
Φαφουτέλλη Μίρνα, μέλος της Ν.Ε. Λέσβου
Καβουρής Στρατής, μέλος της Ν.Ε. Λέσβου
Ψυρούκη Ντίνα, μέλος Συντονιστικού Ο.Μ. Μυτιλήνης
Ζαφειρίου Νίκη, μέλος Συντονιστικού Ο.Μ. Μυτιλήνης.
«Καραμανλικός» ο Μουτζούρης -«Θα στραπατσαριστεί ο Μητσοτάκης»
Το πλήρες κείμενο της επιστολής των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον τομέα αυτοδιοίκησης του κόμματος είναι το παρακάτω:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,
αναφερόμενοι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καταθέτουμε μια πρόταση ρεαλιστική. Το κόμμα έχει μείνει χωρίς εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο από το Βόρειο Αιγαίο.

Δεν ασχολήθηκε με την ανεύρεση λύσης μέσα από ένα διευρυμένο ψηφοδέλτιο με απήχηση και που θα ήταν νικηφόρο. Το κόμμα δεν μπορεί να μείνει χωρίς εκπροσώπηση στην αυτοδιοίκηση, ούτε ενδείκνυται μέσα από τη δημιουργία ενός πρόχειρου σχήματος της τελευταίας στιγμής να αναλώνεται για τα επόμενα πέντε χρόνια στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε αντιπολιτεύσεις και διαμαρτυρίες.
Σήμερα υπάρχουν τέσσερα ψηφοδέλτια. Το ένα είναι του σημερινού Περιφερειάρχη, κ. Μουτζούρη.

Το άλλο είναι του εκλεκτού του κ. Μητσοτάκη, Αλκιβιάδη Στεφανή, Στρατηγού και πρώην Υπουργού. Να σημειώσουμε πως αυτή η υποψηφιότητα αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η τρίτη είναι της κ. Χοχλάκα, που ήταν υποψήφια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιούνη, και η τέταρτη του ΚΚΕ.

Θεωρούμε ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το κόμμα μας να στηρίξει το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο του κ. Μουτζούρη (Καραμανλική η πολιτική του ταυτότητα) με τη συμμετοχή 3-4 στελεχών στο ψηφοδέλτιο, ώστε να έχει μια σοβαρή παρουσία εξουσίας και δράσης στο Βόρειο Αιγαίο, εφόσον το ψηφοδέλτιο εκλεγεί (είναι απολύτως εφικτό με τη συνδρομή μας).

Ο κ. Μητσοτάκης θα στραπατσαριστεί και θα υποστεί μια μεγαλειώδη ήττα με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις. Προτείνουμε τη στήριξη της υποψηφιότητας Μουτζούρη, αφού οποιαδήποτε άλλη λύση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με τις συγκεκριμένες συνθήκες, θα καταδικάσει το κόμμα σε περιθωριοποίηση για τα επόμενα χρόνια.»

Οι χυδαιότητες Μουτζούρη το 2020 και η «καλοδεχούμενη» στήριξη από τη Χρυσή Αυγή -«Να και αν είναι οργισμένος ο Μητσοτάκης»
Υπενθυμίζεται ότι ο νυν περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, είχε επικρατήσει το 2019 ως «αντάρτης», κόντρα στην επίσημη υποψήφια της ΝΔ, τότε, Χριστίνας Καλογήρου. Οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου είχαν δεχθεί σφοδρό πλήγμα τον Φεβρουάριο του 2020, με το μεταναστευτικό να βρίσκεται σε έξαρση.

Τότε, εν μέσω έντασης που υπήρχε μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ εξαιτίας των σχεδιαζόμενων δομών στο Βόρειο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός προγραμμάτιζε συνάντηση με τους αιρετούς αξιωματούχους του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και με τον Κώστα Μουτζούρη.

Τότε, σε βίντεο που κυκλοφόρησε, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου χρησιμοποίησε εκφράσεις απαράδεκτες για αιρετό εκπρόσωπο, προβαίνοντας και σε απαράδεκτες χειρονομίες ακόμα και κατά του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μουτζούρης στο εν λόγω βίντεο ακούγεται να χαρακτηρίζει στον συνομιλητή του στην άλλη γραμμή του κινητού, τον οποίο αποκαλεί «καθηγητή» (πρόκειται για τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη), ως «στρατό κατοχής» και «μισθοφόρους του Ερντογάν» τα ΜΑΤ που έσπευσαν στα νησιά.

«Δεν πάω στο ραντεβού με Μητσοτάκη, να κι αν είναι οργισμένος»
Ο Κ. Μουτζούρης λέει ακόμη: «Εγώ λογικός άνθρωπος είμαι, μόνος μου βγήκα, δεν με βοηθήσατε, δεν πειράζει», και προσθέτει με ανοίκειο τρόπο: «Διαβάζω σε σάιτ ότι είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός με τον Μουτζούρη. Ε, λοιπόν, κι εγώ σου λέω να (σ.σ.: κάνοντας τη χυδαία κίνηση) κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός μαζί μου. Και τι έγινε;». Για να προσθέσει: «Με κάλεσε αύριο, εγώ δεν έρχομαι αύριο. Τι θα μου κάνει; Θα με κλείσει φυλακή; Ας με κλείσει…».

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν τότε πως «μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς». Και προσέθεταν: «Είναι κρίμα για τα νησιά να είναι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης».

Παράλληλα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, ο κατά τα άλλα «κεντροδεξιός» Κώστας Μουτζούρης έλεγε για τη Χρυσή Αυγή πως είναι «καλοδεχούμενη η στήριξή της».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα