Τρίκαλα Κορινθίας: Ο φθινοπωρινός προορισμός με τις τρεις… συνοικίες

05.11.2022 / 8:26
trikala 2

Άκρως φθινοπωρινός προορισμός τα Τρίκαλα Κορινθίας.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας χτίστηκαν στη θέση του αρχαίου Μύσαιου, το 10ο αιώνα, από τους πεδινούς, που κυνηγημένοι από επιδρομείς, ανέβηκαν και έκτισαν χωριά σ’ έναν όμορφο τόπο. Τα Τρίκαλα υπήρξαν πατρίδα των Νοταραίων, ισχυρών προεστών της Κορινθίας. Αποτελούνται από τρεις συνοικίες, τα Κάτω Συνοικία, Μεσαία Συνοικία και Άνω Συνοικία και είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μ., 1000 μ. και 1100 μ. αντιστοίχως και είναι ένα απ’ τα παλαιότερα ορεινά παραθεριστικά κέντρα.

Τρίκαλα Κορινθίας: Ο φθινοπωρινός προορισμός με τις τρεις… συνοικίες 3

Η Κάτω Συνοικία

Τα αξιοθέατα πολλά και σημαντικά. Η Κάτω Συνοικία Τρικάλων είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη. Ξεκινώντας λοιπόν από εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, του 1697, με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες. Στο κέντρο του χωριού ο επισκέπτης αντικρίζει την υπέροχη πετρόκτιστη πλατεία με τα δύο υπερ-αιωνόβια πλατάνια που σε συνδυασμό με  τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφέ που συνθέτουν ένα εξαιρετικά μοναδικό σκηνικό στα 900μ. υψόμετρο. Ακόμη, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει  κάθε λογής συνταγές στις ταβέρνες του χωριού φτιαγμένες με μεράκι από τις μαγείρισσες της περιοχής. Η φιλοξενία, κυρίαρχο στοιχείο στους ξενώνες του χωριού, κάνει τον επισκέπτη να νιώθει… σαν το σπίτι του. 

Η Μέση Συνοικία

Η Μέση Συνοικία Τρικάλων είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1050 μέτρων στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη και βρίσκεται μέσα σε πυκνό ελατοδάσος. Στα Μεσαία Τρίκαλα, μπορείτε να επισκεφθείτε την Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το Μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Νοταρά και να περιηγηθείτε στη Ζήρεια και τα γύρω ορειβατικά περιπατητικά μονοπάτια. Τα Μεσαία Τρίκαλα είναι ένας οικισμός που διατηρεί το τοπικό παραδοσιακό στοιχείο  σε συνδυασμό με νέα κτίσματα φτιαγμένα με μεράκι, από πέτρα και ξύλο. Εκεί έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερα μεγάλη υποδομή σε ξενώνες, ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ  που δίνουν τη δυνατότητα στον  επισκέπτη να απολαύσει κάθε λογής  τοπικά παραδοσιακά φαγητά και να ξεκουραστεί στους υπέροχους ξενώνες του χωριού.

Η Άνω Συνοικία

Τα Άνω Τρίκαλα είναι χτισμένα σε υψόμετρο 1100 μέτρων στις πλαγιές του όρους Κυλλήνη, μέσα σε ελατοδάσος. Αποτελούν το ορεινότερο από τα τρία χωριά που απαρτίζουν τα Τρίκαλα. Στα Άνω Τρίκαλα σώζονται πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου – 18ου αιώνα, που ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί, όπως το αρχοντικό των Νοταράδων, ο περίφημος ναός του Αγ. Νικολάου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες από το 10ο αιώνα, αλλά και το σπίτι που γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος. Βγαίνοντας από τα Άνω Τρίκαλα, ο δρόμος οδηγεί στο ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Βλασίου, χτισμένο γύρω στο 1400 στον τόπο που  βρέθηκε κοντά η θαυματουργή εικόνα του. Από την αυλή του, θα αντικρίσετε τη μαγευτική θέα της Κορινθίας που θα σας μαγέψει.

Πεζοπορικές διαδρομές

Η Ορεινή Κορινθία προσφέρει πολλές απολαυστικές διαδρομές πεζοπορίας στους φυσιολάτρες και τους ορειβάτες. Μια από τις πιο μαγευτικές διαδρομές είναι το μονοπάτι Βαρνεβό – Φλαμπουρίτσα. Το μονοπάτι ξεκινάει από το 6ο χλμ. του δρόμου Τρικάλων – Ζήρειας και κατηφορίζει στην χαράδρα της Φλαμπουρίτσας. Η διαδρομή με την χλωρίδα, τον καταπληκτικό βιότοπο της κοιλάδας της Φλαμπουρίτσας θα σας μαγέψει ώσπου να φτάσετε στα λιβάδια των πηγών του Σύθα.

Άλλες διαδρομές είναι: Βαρνεβό-σπήλαιο Ερμή-Πουλιού όχτος, Μοναστήρι Αγίου Βλασίου-Κλεισούρα, Ιερά Μονή Παναγίας–Κεφαλάρι, Κεφαλάρι-Λίμνη Δασίου, Κεφαλάρι-Λ. Δασίου-Ζαχαριάς-Κλεφτάκι,  Άνω Τρίκαλα-Περδικούλα κ.ά.

Τρίκαλα Κορινθίας: Ο φθινοπωρινός προορισμός με τις τρεις… συνοικίες 4

Λίμνη Δασίου

Η πανέμορφη λίμνη Δασίου βρίσκεται δυτικά του οροπεδίου της Ζήρειας σε υψόμετρο 1600 μέτρων. Το μέγεθος της λίμνης είναι μικρό και είναι μια από τις ορεινότερες της Ελλάδας. Η λίμνη Δασίου είναι περιτριγυρισμένη από έλατα και υπέροχα αγριολούλουδα και στο μέσο της σχηματίζει ένα μικρό νησάκι.

Η λίμνη αποτελεί ιδανικό τόπο για διαδρομές πεζοπορίας και ποδήλατο βουνού ενώ σε αυτή κατοικούν πολλά σπάνια είδη ζωικού βασιλείου και προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.

Τί να δοκιμάσετε

Αν τελικά βρεθείτε στα Τρίκαλα Κορινθίας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε: Κατσικάκι λαδορίγανη, γουρουνόπουλο ψητό και το γευστικότατο κρασί της περιοχής.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα