Τραμπ υπό καθαίρεση – Αρχίζουν τις διαδικασίες οι Δημοκρατικοί, κλειστά τα χαρτιά του Πενς

11.01.2021 / 10:09
trump22_11

Οι Δημοκρατικοί δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω, παρόλο που απομένουν εννέα μέρες με τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Από σήμερα κιόλας βάζουν μπρος τις διαδικασίες για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου και περιμένουν τις κινήσεις του Μάικ Πενς.

Από την περασμένη Τετάρτη, όταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επικύρωσε το αποτέλεσμα των εκλογών, κόντρα σε αυτό που ήθελε και του είχε ζητήσει επιτακτικά ο Ντόναλντ Τραμπ, οι δυο άνδρες δεν έχουν ξαναμιλήσει και όλοι περιμένουν να δουν αν ο Μάικ Πενς θα επικαλεστεί την 25η τροπολογία.

Οι Δημοκρατικοί, στο μεταξύ, προετοιμάζονται για νέα παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ορκισμένη εχθρός του Τραμπ, ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες σε ταχείες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση από την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της παραπομπής του.

Αρχικά η Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί να συζητήσει και να ψηφίσει, σήμερα Δευτέρα (11.01.2021), απόφαση που καλεί τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να επικαλεστεί την 25η τροπολογία και την κυβέρνηση να προχωρήσει στην παύση του Τραμπ. Ο Πενς, με βάση το κείμενο αυτό, θα αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος ως την 20ή Ιανουαρίου.

Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα κατατεθεί «σχέδιο νόμου για τη διαδικασία παραπομπής» του Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πιθανόν την Τρίτη, σημείωσε η Πελόζι σε επιστολή της προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών.

Κλειστά τα χαρτιά του Μάικ Πενς
Όλα αυτά ενώ ο Μάικ Πενς δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τι προτίθεται να κάνει. Αν δηλαδή θα ενεργοποιήσει την 25η τροπολογία ή όχι. Δεν το έχει αποκλείσει, σύμφωνα με το CNN, αλλά φέρεται να θέλει να διατηρήσει αυτή την επιλογή σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει πιο «ασταθής» μέχρι τη λήξη της θητείας του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου δεν είχε υπάρξει επικοινωνία μεταξύ Πενς και Τραμπ.

«Ο Πενς πήρε τελικά μια γεύση από την εκδικητικότητα του προέδρου» αναφέρει στο CNNi πηγή κοντά στον Αμερικανό αντιπρόεδρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να είναι οργισμένος με τον αντιπρόεδρό του, ενώ ο δεύτερος απογοητευμένος από τον πρώτο, όπως λένε πηγές με γνώση του θέματος.

Για την επίκληση της 25ης τροπολογίας θα πρέπει ο Πενς και η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να ψηφίσουν υπέρ της απομάκρυνσης του Τραμπ από το αξίωμά του λόγω ανικανότητας να εκτελέσει τα καθήκοντά του, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέχεια μπορεί να αντιδράσει στην κίνησή τους με επιστολή προς το Κογκρέσο. Αν ακολουθήσει αμφισβήτηση από τον Μάικ Πενς και το συμβούλιο, σε διάστημα τεσσάρων ημερών, ακολουθεί ψηφοφορία στο Κογκρέσο. Απαιτούνται οι ψήφοι των δύο τρίτων των μελών του, δηλαδή 67 γερουσιαστών και 290 βουλευτών, για να καθαιρεθεί.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα