Τους πληρώσαμε και με το παραπάνω

14.06.2021 / 9:06
vgenopoulos_fanis

Του Φάνη Βγενόπουλου

Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967, οι συνταγματάρχες κατέβαζαν τα άρματα μάχης στους δρόμους της πρωτεύουσας και έβαζαν τη χώρα στον «γύψο». Είχαν προλάβει τους στρατηγούς, οι οποίοι περίμεναν τις «ευλογίες» του νεαρού μονάρχη Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, για να κάνουν το δικό τους πραξικόπημα. Το βράδυ της επομένης, ο Γλύξμπουργκ όρκιζε στα ανάκτορα την «Εθνική Κυβέρνηση» των πραξικοπηματιών, συνεργώντας στην κατάλυση της ελληνικής δημοκρατίας. Χωρίς να το γνωρίζει ο νεαρός βασιλιάς, με την ορκωμοσία της Χούντας, είχε βάλει την υπογραφή του στην κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα. Αυτή έρχεται επτά μήνες αργότερα, όταν αποφασίζει – στις 13 Δεκεμβρίου – να κάνει το περίφημο κίνημα για την ανατροπή της Χούντας, το οποίο απέτυχε παταγωδώς, μιας ήταν απλοϊκό και αφελές, στοιχεία που, άλλωστε, χαρακτήριζαν τον Κωνσταντίνο.

Ο βασιλιάς, όταν διαπίστωσε ότι απέτυχε, έφυγε από τη χώρα και επέστεψε μετά από πολλά χρόνια, ως απλός ιδιώτης, μιας και βασιλεία καταργήθηκε και επίσημα με το δημοψήφισμα του 1974.  

Φεύγοντας όμως, από την Ελλάδα, άφησε πίσω του τη βασιλική περιουσία, κινητή και ακίνητη, η τύχη της οποίας, ταλάνισε για δεκαετίες την πολιτική ζωή του τόπου. Το πλέον χαρακτηριστικό επεισόδιο του σίριαλ της βασιλικής παρουσίας, έχει να κάνει με τη φυγάδευση της κινητής περιουσίας των Γλύξμπουργκ από το πρώην ανάκτορο του Τατοϊού, το 1990, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μάλιστα, η μεταφορά των σπάνιων και ανυπολόγιστης αξίας αντικειμένων, που αργότερα βγήκαν στο σφυρί σε δημοπρασία αγγλικών οίκων, έγινε νύχτα με δέκα κοντέινερ! Και δεν φτάνει που πήρε ό,τι πήρε από το Τατόι, στο τέλος πληρώσαμε και από τα κρατικά ταμεία, από τα οποία είχε συνηθίσει να θρέφεται ο ίδιος και το σόι του επί έναν αιώνα, καθώς προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο του επιδίκασε ως αποζημίωση το ποσό των 13,7 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο. Με αυτά και με εκείνα, το κεφάλαιο μοναρχία στην Ελλάδα έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα.

Το Τατόι, το Μον Ρεπό και οτιδήποτε άλλο, χαρακτηρίζεται ως «βασιλική περιουσία», είναι πλέον κτήμα του ελληνικού λαού, που το έχει πληρώσει αδρά. Κατά συνέπεια, ο διάλογος του σημερινού πρωθυπουργού και υιού του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τη βασίλισσα της Ισπανίας και αδελφή του Κωνσταντίνου, Σοφία, στο Μέγαρο Μαξίμου για την αξιοποίηση του Τατοϊου, είναι τουλάχιστον ατυχής.

 Το ακίνητο είναι πληρωμένο από τον ελληνικό λαό και αυτός και μόνο, έχει λόγο για το πώς θα αξιοποιηθεί.

  • Από τον Νεολόγο των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα