Τους επιστρέφουν τα δημοτικά τέλη! O Δήμος Πατρέων δίνει πίσω στους επιχειρηματίες χρήματα που τους πήρε όσο ήταν κλειστά τα καταστήματα

06.04.2021 / 7:09
money-5029288

Πάνω από 400 αιτήσεις από επιχειρήσεις εστίασης και του λιανικού εμπορίου στην Πάτρα, βρίσκονται  σε καθεστώς εκκαθάρισης για την επιστροφή των ανταποδοτικών τελών που είχαν καταβληθεί, στο διάστημα του πρώτου και του δεύτερου lockdown.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει στο  πλαίσιο της απόφασης που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας τον Απρίλιο του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία, ορίζοντας ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης προς τις επιχειρήσεις που παρέμεναν κλειστές, εξαιτίας της καραντίνας.

Η επιστροφή αφορά τους μήνες Απρίλιο και τον Μάιο, στο πρώτο lockdown και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, στο δεύτερο lockdown του περασμένου έτους.

Η επιστροφή των ανταποδοτικών τελών ισχύει και για το 2021, το διάστημα όπου τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, μέχρι έως ότου ανοίξουν.

Στα 70.000 ευρώ το ποσό των επιστρεπτέων ανταποδοτικών

Οι αιτήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα μπουν τα αντίστοιχα χρήματα των τελών στους λογαριασμούς των ελεύθερων επαγγελματιών, που υπολογίζονται σε 310.

Επιπλέον, υπάρχουν άλλες 110 αιτήσεις που είναι σε διαδικασία εξέλιξης, με την εκταμίευση των χρημάτων προς τις επιχειρήσεις να έπεται.

Το σύνολο του ποσού που θα επιστρέψει ο δήμος στους επαγγελματίες, μόνο για το 2020, με βάση τις αιτήσεις που έχουν γίνει στην αρμόδια υπηρεσία της Αντιδημαρχίας Οικονομικών, φτάνει μέχρι ώρας τα 70.000 ευρώ.

Θα διπλασιαστεί το ποσό κατά τη διάρκεια του 2021

Όμως από τη στιγμή που το μέτρο της επιστροφής των τελών, όπως ήδη έχει αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα ισχύσει και τους μήνες του νέου έτους, όπου τα καταστήματα θα είναι κλειστά, το ποσό αυτό θα ανέβει ακόμα περισσότερο.

Ήδη το 2021 τα μαγαζιά της εστίασης, τα οποία αφορά κυρίως το κόστος των ανταποδοτικών τελών αφού είναι αυτά που κάνουν χρήση πλατειών, πεζόδρομων και κοινόχρηστων χώρων, έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες που δεν έχουν δουλέψει εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Οπότε το ποσό των 70.000 ευρώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διπλασιαστεί στο σύνολο του, εφόσον οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις ακολουθήσουν την όλη διαδικασία και για το 2021, υποβάλλοντας τις αιτήσεις τους.

Πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ το πακέτο των μέτρων 

Καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μία σημαντική ανάσα που παρέχει ο δήμος προς τους επαγγελματίες και κυρίως προς την εστίαση, όσο και αν το κόστος των δημοτικών – ανταποδοτικών τελών, είναι αρκετά χαμηλό για την Πάτρα, με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η νυν δημοτική αρχή και που ασφαλώς είχε κάνει πράξη και πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Όμως από την άλλη, το ποσό που θα επιστραφεί δεν παύει να αποτελεί μία ακόμα «τρύπα» για το δημοτικό ταμείο το οποίο με τα μέτρα παροχών και ελαφρύνσεων που έχουν αποφασιστεί και εφαρμόζονται για την κρίση της πανδημίας, έχει φτάσει στα όρια του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό πακέτο των ελαφρύνσεων που έχει αποφασίσει η δημοτική αρχή για να σταθεί στο πλευρό των δημοτών, των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους, ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Κόβεται το 60% από το ΚΑΠ λόγω έκτακτων επιδοτήσεων

Την ίδια στιγμή η κρατική βοήθεια προς τους δήμους δεν είναι αντίστοιχη του μεγέθους των ελαφρύνσεων που έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας για τους δημότες του.

Πριν από μερικές μέρες το υπουργείο Εσωτερικών μέσω μιας ανάρτησης του αρμόδιου υπουργού Στέλιου Πέτσα ανακοίνωσε ένα κονδύλιο επιδοτήσεων προς τους δήμους για την διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας. O Δήμος Πατρέων επιχορηγείται με 586.600 ευρώ.

Το συνολικό ποσό που έχει δώσει το κράτος προς τον δήμο της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της επικράτειας, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είναι ζήτημα αν αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει όμως και μία λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.

Από τα ποσά αυτά που έχουν δοθεί στους δήμους, θα κρατηθεί, σύμφωνα με τα όσα έχει πει η κυβέρνηση, ένα ποσοστό της τάξεως του 60%, μέσω των μειώσεων των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι).

Οπότε καταλαβαίνει κανείς εύκολα προς τα που γέρνει η ζυγαριά για το ταμείο του δήμου. Παρόλα αυτά, όπως ανέφεραν στελέχη του Δήμου Πατρέων, η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να κρατήσει την ίδια τακτική, συνεχίζοντας να στέκεται στο πλευρό των δημοτών της που έχουν πληγεί οικονομικά από την κρίση της πανδημίας.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ: «Σταγόνα στον ωκεανό η βοήθεια του κράτους»

«Εκτός από τις μειώσεις των τελών που έχουμε κάνει από την αρχή της θητείας μας, καθώς είμαστε ο δήμος με το χαμηλότερα τέλη, αλλά και τις απαλλαγές που έχουμε αποφασίσει για τις ευπαθείς κοινωνικές κατηγορίες, επιστρέφουμε τα τέλη στις επιχειρήσεις που ζημιώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή η βοήθεια που έχουμε πάρει από το κράτος στη διάρκεια της πανδημίας είναι σταγόνα στον ωκεανό, συγκριτικά με αυτά που έχουμε δώσει και δίνουμε ως δήμος.

Η επιστροφή των τελών στις επιχειρήσεις είναι στο πλαίσιο της απόφασης που είχαμε πάρει τον Απρίλη του 2020 και αφορά το διάστημα όλης της πανδημίας του τα καταστήματα είναι κλειστά.

Γνωρίζουμε ότι τα οικονομικά του δήμου έχουν στενέψει, όμως γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τα λαϊκά νοικοκυριά και κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις που μετά την καπιταλιστική κρίση της οικονομίας έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας που έχει φέρει την πλήρη καταστροφή στην αγορά».

K.A.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα