Τουρκικές «φιτιλιές» στις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου

18.03.2021 / 14:30
Χωρίς τίτλο

Του Δήμου Βερύκιου

Τουρκικές «φιτιλιές» στις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου 2

Το καθεστώς Ερντογαν παραμένει εγκλωβισμένο στην αδιέξοδη στρατηγική του Μεγαλοϊδεατισμού που επιχείρησε την περασμένη πενταετία να επιβάλει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου συμπεριφερόμενο ως νεο-οθωμανική αυτοκρατορία.

Η εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ σαφώς και προκαλούν ανατροπές στα εγωκεντρικά σχέδια του Τ. Ερντογάν ο οποίος αναζητεί καινούργια ερείσματα στην περιοχή.

Όπως λέει ο λαός: «Ο πνιγμένος από τ´ μαλλιά του πιάνεται». Έτσι και ο Ερντογάν προσπαθεί βάσει στρατηγικού σχεδίου να επανοικοδομήσει τις σχέσεις του με τον Αραβικό κόσμο η πλειοψηφία του οποίου όχι μόνο του έχει γυρίσει την πλάτη καθ´ ότι πιστεύει ότι ο τούρκος Πρόεδρος δεν έχει μπέσα.

Και πως να εμπιστευτούν οι Άραβες τον Ερντογάν όταν μόλις την περασμένη εβδομάδα εντόπισαν την υπόγεια δράση της Άγκυρας αποστέλλοντας τον Ποντίφικα στην αυλή του θρησκευτικού ηγέτη των Σιιτών κατά την επίσκεψη του στο Βόρειο Ιράκ. Η συνεργασία του Ερντογάν με τους Σιίτες του Β.Ιράκ που θεωρούνται φερέφωνο του Ιράν προκαλεί την οργή όλων των υπόλοιπων μουσουλμάνων που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του Αραβικού κόσμου.

Σε μια στιγμή λοιπόν που το καθεστώς Ερντογάν αναπτύσσει υπόγεια δράση στο Βόρειο Ιράκ υπέρ των μουσουλμάνων Σιιτών, ταυτόχρονα η Άγκυρα σπεύδει να βάλει φυτιλιές στις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο διαδίδοντας ψευδώς ότι η Αίγυπτος τα βρήκε με την Τουρκία και αφήνει την Ελλάδα στα «κρύα του λουτρού» σε ότι αφορά το ακανθώδες θέμα των οικονομικών ζωνών νοτίως του Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη, ο Αχμέτ Τσαβούσογλου άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Αίγυπτο την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, φτάνοντας μέχρι και στην υπογραφή μιας συμφωνίας, η οποία θα αφορά τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους στη Μεσόγειο. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε το Κάιρο αλλά και το διέψευσε με κρότο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ, ο οποίος αποτυπώνοντας το κλίμα που κυριάρχησε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη ημέρα τόνισε ότι: «Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σύνολο διαφορών με περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, σε τέτοιο βαθμό που η κατάληξη δεν θα είναι καλή, ούτε για την ίδια ούτε για την ηγεσία της».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει αρκετά ράμματα για την γούνα του Ερντογάν καθώς δεν είναι μόνο η υποστήριξη των Σιιτών από την Άγκυρα, αλλά και η πρόθεση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί φιλοδοξώντας να καταστήσει την Κωνσταντινούπολη σε Ισλαμικό κέντρο, αντίπαλο δέος της Μέκκα.

Η δε αντιπαλότητα της κυβέρνησης Αλ Σίσι της Αιγύπτου με το καθεστώς Ερντογάν έχει βαθιές ρίζες στην Μουσουλμανική Αδελφότητα που παρείχε την υποστήριξη του ανατραπέντος πρώην προέδρου Μόρσι της Αιγύπτου.

Το παραμύθι της Άγκυρας περί δήθεν επίτευξη συμφωνίας με την Αίγυπτο διαλύθηκε με την επίσκεψη αστραπή του Νίκου Δένδια στο Κάιρο την περασμένη Δευτέρα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του έλληνα ΥΠΕΞ που αναφέρεται στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο: «Είναι σχέσεις εγκάρδιες, στενότατες, σχέσεις οι οποίες βασίζονται και στη στενή προσωπική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι».

Καθησυχαστικός ο Δένδιας

Ειδικότερα για το θέμα των οικονομικών ζωνών στην επίμαχη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ο Νίκος Δένδιας ήταν ιδιαιτέρως καθησυχαστικός: «Το θέμα – είπε – που δημιουργήθηκε από μια πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».

Το παρασκήνιο

Αφού από τη πρώτη στιγμή ήταν καθησυχαστικά τα μηνύματα από το Καιρό γιατί ο Νίκος Δένδιας έσπευσε στην Αίγυπτο; Διότι η Αθήνα έχει μια διαρκή ανησυχία για εξ’ αιτίας της ρευστού πολιτικού κλίματος που επικρατεί στην Αίγυπτο και λόγω της ισχυρής παρουσίας του Αδελφών Μουσουλμάνων στην τεχνοκρατική ομάδα του Αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών η οποία βρίσκεται σε απευθείας ανοιχτή γραμμή με την Άγκυρα και διαρκώς θέτει προσκόμματα στις Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις.

Ειδικότερα για το οικόπεδο EGY-MED-W18, εμφανίζεται πλέον να σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή περίπου στα όρια που έχει οριοθετηθεί η ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα. Όμως μέχρι την επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο, το οικόπεδο αυτό συνεχιζόταν και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού έχοντας ως βόρειο όριο τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή είχε κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019!

Για αρκετές ημέρες υπήρχαν διαπραγματεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δίχως ιδιαίτερα αποτελέσματα, ωστόσο το πρόβλημα φαίνεται ότι λύθηκε με την επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο.

Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό της Άγκυρας περί συζήτησης των απροσδιόριστων περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει η Κύπρος και η Ελλάδα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Ως προς τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι μια συμφωνία βρίσκεται κοντά, οι αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές τους χαρακτήρισαν ως ψευδείς.

Ωστόσο μπορεί οι διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου να διέψευδαν μεν τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ήταν δε ιδιαίτερα προσεκτικές οι αιγυπτιακές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ ώστε να μη θίξουν το ζήτημα της έμμεσης αναγνώρισης των νότιων ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, όπου, δηλαδή, δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψη του στην Αίγυπτο συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ ο οποίος πριν μερικά εικοσιτετράωρα είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία.

Ο Ν.Δένδιας συζήτησε την προοπτική ώστε η Ελλάδα να αναπτύξει σχέσεις της τον Αραβικό Σύνδεσμο, όπως η Κύπρος που έχει ήδη το μοναδικό προνόμιο να είναι χώρα – παρατηρητής.

East Med: Πονοκέφαλος η αναχαράραξη του αγωγού

Κατά την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο συζητήθηκαν και τα εκκρεμή τεχνοοικονομικά θέματα που αφορούν την προώθηση του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος κατασκευής του East Med.

Ο αγωγός EastMed αναμένεται να είναι ο μακρύτερος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο μήκους 1.900 χιλιομέτρων (1.180 μίλια) που ο αρχικός σχεδιασμός έχει γίνει για να παραδίδει το Ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη έως το 2025.

Παρ’ ότι ο συγκεκριμένος αγωγός έχει την οικονομική ενίσχυση της ΕΕ και την στήριξη των ΗΠΑ , εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες τόσο για την χρηματοδότηση του, όσο και τις οικονομική βιωσιμότητα του καθώς τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου εκτιμάται ότι δεν θα είναι ικανά για να μπορούν να συντηρούν τον EastMed.

Εν όψει της τέχνη-οικονομικής μελέτης που συντάσσει η ΕΕ για τον EastMed, η Αίγυπτος θέτει προς συζήτηση στο υφιστάμενο κονσόρτιουμ (Ισραήλ – Αίγυπτος – Ελλάδα – Κύπρος) το σενάριο διασύνδεσης στον EastMed και του υπό σχεδίαση αγωγού Σαουδικής Αραβίας – Αιγύπτου που αναμένεται να περάσει μέσω της χερσονήσου του Σινά ! Στο πλαίσιο αυτής της προοπτικής η Αίγυπτος ζητάει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο αναχάραξης του αγωγού ώστε να περιοριστεί το μήκος του υποθαλάσσιου τμήματος που κρίνεται ιδιαιτέρως πολυδάπανο. Η Αίγυπτος προτείνει το βασικό τέρμιναλ του EastMed να γίνει στα σύνορα της Αιγύπτου με την Λιβύη και από εκεί υποθαλάσσια να βγαίνει στην Κρήτη όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός. Η συγκεκριμένη Αιγυπτιακή πρόταση επι της ουσίας παρακάμπτει την Κύπρο κάτι που η Ελλάδα δεν θα ήθελε να συμβεί για πλείστους λόγους.

Ωστόσο πρόκειται απλώς για αρχικές σκέψεις της Αιγύπτου οι οποίες θα πρέπει να εξειδικευτούν τεχνοοικονομικά από την ΕΕ και εν συνέχεια θα εγκριθούν από το Κογκρέσο τροποποιώντας τον νόμο που δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση…

Δεν ήταν διόλου τυχαία η επισήμανση του Αιγύπτιου υπουργού Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μολά στο διαδικτυακό φόρουμ της Αθήνας για την επιθυμία των ΗΠΑ να έχουν ρόλο παρατηρητή στο εγχείρημα του EastMed. Ούτε τυχαίο ήταν το πρόσφατο τηλεφώνημα του Ν . Δένδια στον αμερικανο Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ που ήταν ο θεμελιωτής του αμερικανικού νόμου για τον EastMed Act…

Η σκέψη/πρόταση της Αιγύπτου για δημιουργία κεντρικού τέρμιναλ στα σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης αντικριστά με την Κρήτη έχει ένα κακό και δύο καλά. Το κακό είναι η παράκαμψη της Κύπρου και το καλά είναι ότι αποκλείεται η Τουρκία από τον EastMed καθώς και το σενάριο που προβλέπει την επέκταση του χερσαίου τμήματος του αγωγού στην Τυνησία μέσω Λιβυης απ´ όπου υποθαλάσσια θα έφτανε στην Νότια Γαλλία.

Ωστόσο τυχόν έγκριση της Αιγυπτιακής ιδέας για αναχάραξη του EastMed θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου

Γεωπολιτικό και όχι οικονομικό το κέρδος

Από την πρώτη στιγμή που έπεσε η ιδέα δημιουργίας του αγωγού φυσικού αερίου EastMed ετέθει το ερώτημα εάν αξίζει τόσα χρήματα το συγκεκριμένο έργο.

Ο EastMed, ο μακρύτερος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο 1.900 χιλιομέτρων (1.180 μίλια) βάσει του αρχικού σχεδιασμού προβλέπεται η μεταφορά του Ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως το 2025.

Ο αγωγός EastMed πρωταρχικά κρίνεται σημαντικός για γεωπολιτικούς λόγους και όχι για την κερδοφορία του. Το κόστος του έργου θα είναι αστρονομικό, με τις αρχικές εκτιμήσεις να ξεκινούν από 6 δισεκατομμύρια ευρώ (6,7 δισεκατομμύρια δολάρια).

Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ γνώριζαν ότι δεν διαθέτουν τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού. Και τα κονδύλια της ΕΕ για το έργο θα ήταν περιορισμένα καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές Ενέργειας και όχι σε υδρογονάνθρακες.

Ο αγωγός EastMed θα πρέπει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές και αυτό θα είναι το δύσκολο. Ένας αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου είναι απίθανο να προσελκύσει επενδυτές λόγω του ότι οι χώρες – πελάτες εισάγουν όλο και περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω τερματικών λιμένων. Δεν θέλουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις με αγωγούς, αφού μπορούν να στραφούν στο υγροποιημένο αέριο με ευελιξία και οικονομικά συμφέρον…

Στο εν λόγω εγχείρημα, από την αρχή είπαν «ναι» το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος, ενώ η Ιταλία τήρησε στάση αναμονής. Τελικώς η Ιταλία δεν παρευρέθηκε στην υπογραφή της σύμβασης EastMed διότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις στην κυβέρνηση. Αν και η Ιταλία διαβεβαίωσε την Ελλάδα ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο, ο τότε Ιταλός Υπουργός Ανάπτυξης Stefano Patuanelli είχε δηλώσει ότι «η Ρώμη θα πρέπει επίσης να κατασκευάσει έναν δεύτερο υποθαλάσσιο αγωγό μόνη της για να αντλήσει αέριο από το ελληνικό λιμάνι της Ηγουμενίτσας».

Είναι σαφές ότι κάθε μια από τις εμπλεκόμενες χώρες στο εγχείρημα του EastMed προσπαθεί να στείλει το δικό της μήνυμα, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα και η Κύπρος είδαν τον EastMed ως «προστατευτική ασπίδα ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις».

Βεβαίως η ανακοίνωση δημιουργίας του EastMed προκάλεσε την πρωτόγνωρη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το καλοκαίρι του 2020

Στα τέλη του 2019, η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης υπέγραψαν μια συνθήκη που ορίζει κοινή οικονομική ζώνη προσαρμοσμένη στις δικές τους ανάγκες, ορίζοντας ως τουρκικά τα χωρικά ύδατα ανατολικά της Κρήτης απ όπου θα περνάει ο αγωγός EastMed.

Ωστοσο ήταν επόμενο ότι η Τουρκία δεν θα έμενε με τα χέρια σταυρωμένα και θα αντιδρούσε ζητώντας με τον δικό της ακραίο τρόπο να μην μείνει έξω από τον πλούτο του EastMed.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Κυπριακής Αφροδίτης, η Τουρκία αντέδρασε υποσχόμενη να διπλασιάσει τις δραστηριότητές της στα ανοικτά της Κύπρου, όπως και το έπραξε θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο που είχε έτοιμο από 2013. Η Άγκυρα έστειλε δυο ερευνητικά σκάφη στην περιοχή συνοδευόμενα από ισχυρή ναυτική δύναμη.

• Ο Gokhan Sorus, Τούρκος ειδικός επι του φυσικού αερίου, πιστεύει ότι η Άγκυρα πρέπει πράγματι να συμμετέχει λόγω της μεγάλης αγοράς φυσικού αερίου και της βασικής γεωγραφικής της θέσης. Ωστόσο, “εάν τα πράγματα συνεχίσουν με τον τρόπο που κάνουν, ο κίνδυνος αύξησης των τριβών είναι υψηλός. Πρέπει να υπάρξουν θετικές δηλώσεις και βήματα τόσο από την Τουρκία όσο και από το” αντι-τουρκικό μπλοκ “για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν συνομιλίες.

• Το Ισραήλ προσανατολίζεται για την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ιορδανία μέσω ενός δεύτερου αγωγού προς τον ανατολικό γείτονά της. Σχεδιάζουν επίσης και άλλο έναν αγωγό για την αποστολή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο….

• Η δημιουργία αγωγού από την Σαουδική Αραβία στην Αίγυπτο μέσω του Σινά  καθιερώνει την Αίγυπτο ως περιφερειακό ενεργειακό κέντρο που επιτρέπει την προμήθεια φυσικού αερίου τόσο στην εγχώρια αγορά της Αιγύπτου όσο και για εξαγωγή, και επιτρέποντας την οικονομική ανάπτυξη των αιγυπτιακών και των ισραηλινών οικονομιών…

 Στο μεταξύ προχωρούν κανονικά οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ κρατών και εταιρικών κολοσσών της εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

* Στις 12 Ιουνίου 2019, οι Noble, Delek και Ratio υπέγραψαν συμφωνία φυσικού αερίου 700 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποστολή των ορυκτών καυσίμων στο Ισραήλ από το οικόπεδο ΛΕΒΙΑΘΕΝ νοτίως της Κύπρου.

 * Τον Ιανουάριο του 2019, επτά υπουργοί ενέργειας στην περιοχή υπέγραψαν μια συμφωνία για τη δημιουργία του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Μεσογείου. Στις αρχές του 2018 η Total, η ENI και η Novatek υπέγραψαν συμφωνίες εξερεύνησης και παραγωγής με την κυπριακή κυβέρνηση.

 * Το 2019 η Κυπριακή κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να εισέλθουν στα κυπριακά ταμεία τα επόμενα 18 χρόνια. Ωστόσο οι ειδικοί δεν ήταν και τόσο σίγουροι γι αυτό και κρατούσαν μικρό καλάθι…

Σύμφωνα με τους οικονομικούς υπολογισμούς δεδομένων των ισχυουσών τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το κέρδος υπολογίζονταν ότι θα κυμανθεί μεταξύ 60 και 180 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Δεν είναι κακό έσοδο, αλλά δεν είναι αυτό που θα ήθελε η κυπριακή κυβέρνηση για να χαρακτηριστεί το κοίτασμα ως πλήρως εκμεταλλεύσιμο.

Η Τουρκία παρέμενε η μόνη εξαίρεση στην περιφερειακή ηρεμία. Δεν έχει προβλήματα μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και με το Ισραήλ, όπως και με τις ΗΠΑ για το S400 . Η συνεργασία της Τουρκίας με την Ρωσία χαρακτηρίζεται ως «εμπορική» και Ρώσοι αναλυτές την χαρακτηρίζουν «βραχύβια».

Υπο το πρίσμα νέων ενεργειακών προϊόντων ο East Med

Η προοπτική διασύνδεσης του East Med με έναν άλλο αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Σαουδική Αραβια στην Αίγυπτο μέσω της χερσονήσου του Σινά όπως ήδη έχει αποκαλύψει ο «Νεολόγος» των Πατρών, θα αποτελεί ένα νέο πεδίο στρατηγικής συνεργασίας του Αραβικού Κόλπου και των χωρών της Μέσης Ανατολής , της Αν. Μεσογείου και της Ευρώπης.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά το East Med Gas Forum (EMGF), αναμένεται να εκδηλωθεί το επόμενο διάστημα, όπου θα επισφραγισθεί με υπουργική συνάντηση στο Κάιρο.

Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά το EMGF , προσφέροντας συγχρόνως προοπτική για νέα οδό μεταφοράς και «καθαρής» ενέργειας προς την Ευρώπη. Και βεβαίως, η πρωτοβουλία αυτή φέρνει πιο κοντά το Ισραήλ με τις αραβικές χώρες.

Το EMGF συγκροτούν η Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή και η Ιταλία, ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετέχουν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πρόκειται για ένα φόρουμ που έχει την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ, ενώ αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Τουρκία. Άλλωστε είναι δεδηλωμένη η πρόθεση της Αιγύπτου και των ΗΑΕ να διερευνήσουν τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη.

Η διασύνδεση των υποδομών της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας τομέας στον οποίο τα κράτη της Μέσης Ανατολής και πέραν αυτής, μπορούν να συμβάλουν στην παροχή ενεργειακής ασφάλειας και στη μείωση των εκπομπών, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail Al Mazrouei.

Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η διασύνδεση της Αφρικής μέσω της Αιγύπτου, με την Ιορδανία και στο μέλλον, μπορεί να υπάρξει σύνδεση με τα Ευρωπαϊκά δίκτυα. Έτσι η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορεί να ρέει από νότο προς βορρά, και αντίστροφα, σε διαφορετικές εποχές μειώνοντας τις εκπομπές και δημιουργώντας κλίμα συνεργασίας και ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Στο νέο «καθαρό» ενεργειακό περιβάλλον εντάσσονται πλέον και οι εξαγωγές υδρογόνου. Η Αίγυπτος έχει διεξαγάγει συνομιλίες με τη Γερμανία και το Βέλγιο σχετικά με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, το οποίο παράγεται από την ηλιακή ενέργεια. Η Αίγυπτος δηλώνει έτοιμη να επικαιροποιήσει τη στρατηγική βιώσιμης ενέργειας για το 2035. Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας έχει γίνει πολύ φθηνότερη από ό,τι στο αρχικό στάδιο. Στόχος της Αιγύπτου είναι να φτάσει το 42% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2030, κυρίως ηλιακή και αιολική ενέργεια!

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα