Τουρκικά F-16: «Ναι» από την κυβέρνηση Μπάιντεν στην αναβάθμισή τους

11.05.2022 / 16:49
ka 8

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει την αναβάθμιση του στόλου των τουρκικών F-16, ανταποκρινόμενη έτσι στο σχετικό αίτημα της Άγκυρας, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Η πιθανή συμφωνία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, όπως σημειώνεται.

Σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα, η σχετική πρόταση εστάλη στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα.

Την ίδια στιγμή, αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal, υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται, μέσα από αυτήν την πρόταση και την πορεία της υλοποίησής της, να «μετρήσει» και τον βαθμό της υποστήριξης που θα μπορούσε να εξασφαλίσει στο Κογκρέσο η πρόταση για την πώληση 40 μαχητικών τύπου F-16 στην Τουρκία.

Τι σημαίνει αυτό

Με άλλα λόγια, εάν εγκριθεί η συμφωνία περί αναβάθμισης, εκείνη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο εν συνεχεία και για την πώληση δεκάδων νέων μαχητικών στην Τουρκία, η οποία είχε όμως αποκλειστεί από το πρόγραμμα της συμπαραγωγής των F-35, λόγω των ρωσικών S-400 που αγόρασε από τη Μόσχα.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ που προωθούν τη συμφωνία για τα τουρκικά F-16, με το επιχείρημα ότι εκείνη θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση της αμερικανο-τουρκικής αμυντικής σχέσης σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα