Τουρκία – Απόπειρα προσέγγισης με ΗΠΑ: Τα F-16 είναι μια προοπτική, λέει ο Καλίν

12.10.2021 / 12:59
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ap715687123535_1

πιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ότι η Άγκυρα προσανατολίζεται προς την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.

Ο Καλίν είπε ότι η Τουρκία ενδέχεται να επεκτείνει τον στόλο των F-16 και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα F-16 με τα χρήματα (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια) που έχει ήδη πληρώσει για τα F-35. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν που έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα Milliyet, η Τουρκία θα λάβει την τελική απόφαση αφού μάθει τους όρους από τις ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις Καλίν

«Τα ρητά ή σιωπηρά εμπάργκο κατά της Τουρκίας δεν έχουν πλέον το προηγούμενο αποτέλεσμα. Εάν κάποιος σκέφτεται να τιμωρήσει την Τουρκία με αυτούς τους τρόπους, είναι απαραίτητο να του υπενθυμίσει ότι αυτή είναι μια μάταιη ιδέα και άχρηστη επιδίωξη», τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Σε αυτό το ζήτημα η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της. Το να μην βλέπεις τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας μπορεί να εξηγηθεί μόνο ως στρατηγική τύφλωση», πρόσθεσε.

Συνάντηση Μπάιντεν Ερντογάν στη Ρώμη

 O Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι στην συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στη Ρώμη στο πλαίσιο των G-20, υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση, ανάμεσα στα οποία η Λιβύη και η ανατολική Μεσόγειος.

«Έχουμε διευρυμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, σχέσεις που αφορούν την ενέργεια, την ασφάλεια, την αντιτρομοκρατία, το εμπόριο, την αμυντική βιομηχανία, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, το Καραμπάχ, τον Καύκασο, την Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο και άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Οι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα, αλλά αυτό που θέλουμε είναι οι δύο στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι χώρες να αντιμετωπίσουν τα θέματα με μια αντίληψη που ταιριάζει σε αυτόν τον ορισμό και να προχωρήσουν με μια θετική ατζέντα στα θέματα στα οποία συμφωνούμε ή και να επιλύσουν τα θέματα που διαφωνούμε μέσω διαπραγματεύσεων και διάλογο».

Ο Καλίν εμφανίστηκε αισιόδοξος πάντως ότι η Τουρκία μπορεί να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, όταν επιλυθεί η κρίση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Το τηλεγράφημα του Reuters

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι η Άγκυρα είχε υποβάλλει αίτημα προς τη Lockheed Martin για την αγορά 40 μαχητικών τύπου F-16 και για αγορά ακόμη 80 συλλογών αναβάθμισης για υπάρχοντα μαχητικά της.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα