Τουρκία: Ανακάλυψε το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα σπάνιων γαιών στον κόσμο

07.07.2022 / 19:25
62c6d21b210000f6635ef58b (1)

Η Τουρκία ισχυρίζεται οτι η αποκάλυψε το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα σπάνιων γαιών στον κόσμο στην περιοχή Μπειλίκοβα του Εσκισεχίρ στην κεντρική Ανατολία, αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στο υπέδαφος της περιοχής υπάρχουν 10 από τα συνολικά 17 είδη σπάνιων γαιών, ενώ βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, γεγονός που καθιστά την εξόρυξή τους ιδιαίτερα εύκολη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μια μονάδα παραγωγής που θα επεξεργάζεται 1200 τόνους μεταλλεύματος ετησίως θα δημιουργηθεί σε πρώτη φάση στην περιοχή Κιζιλκοαρέν στο Μπειλίκοβα.

«Το Εσκισεχίρ Μπειλίκοβα, ένα από τα σημαντικά πεδία σπάνιων στοιχείων της χώρας μας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αποθεματική περιοχή σπάνιων γαιών στον κόσμο μετά την Κίνα. Δημιουργούμε μια μονάδα παραγωγής που θα επεξεργάζεται μετάλλευμα. Μετά τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής παραγωγής, θα ξεκινήσουμε την επένδυση σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Στόχος μας είναι να επεξεργαζόμαστε 570 χιλιάδες τόνους μεταλλεύματος ετησίως όταν αυτή η εγκατάσταση φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα, 10 χιλιάδες τόνους οξείδια σπάνιων γαιών, 72 χιλιάδες τόνους βαρίτη, 70 χιλιάδες τόνους φθορίτη και 250 τόνους θορίου», σημείωσε ο Ρετζέπ Ερντογάν.

Τα στοιχεία σπανίων γαιών χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως η αεροπορία, η άμυνα, η διαστημική βιομηχανία και η βιοϊατρική.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέρ δήλωσε ότι καθώς το πεδίο είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια, θα είναι λιγότερο δαπανηρό η εξαγωγή των σπάνιων γαιών. Επίσης δήλωσε ότι θα παραχθούν 250 τόνοι θορίου, στοιχείο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στην πυρηνική βιομηχανία.

«Θα παράγουμε πρώτα τα υλικά που χρειάζεται η βιομηχανία μας. Θα έχουμε όμως την ευκαιρία να εξάγουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε. Θα είναι ένα από τα καλά παραδείγματα του νέου μας μοντέλου οικονομίας που επικεντρώνεται στις επενδύσεις, την απασχόληση, την παραγωγή και τις εξαγωγές», είπε ο Ντονμέρ.

Πηγή: Energyindustryreview

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα