Τουρίστες… αγνοούνται – Οι Έλληνες που ήρθαν φέτος στην Αχαΐα δεν φτάνoυν για να σωθεί η χρονιά

14.09.2021 / 21:46
≈–…¬Ν‘… «  …Ά«”« ”‘œ Ν≈―œΡ―œΧ…œ ≈Υ≈’»≈―…œ” ¬≈Ά…Τ≈Υœ” ≈Ά Χ≈”Ό –ΝΆΡ«Χ…Ν” COVID-19

Ακόμα μια δύσκολη τουριστική σεζόν για την Αχαΐα ήταν αυτή που ολοκληρώνεται σιγά-σιγά, καθώς, παρά τις προσδοκίες, η αύξηση στην επισκεψιμότητα ήταν μακράν χαμηλότερη του αναμενομένου. Το γεγονός δε, ότι η περιοχή μας (Αχαΐα και Ηλεία) μπήκαν στο «κόκκινο» του υγειονομικού χάρτη αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την κίνηση και του Σεπτεμβρίου.

Το ταμείο είναι μείον λοιπόν στις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής και από τις χαμηλές πτήσεις επηρεάζονται και μια σειρά άλλων κλάδων που, τους θερινούς μήνες, ζουν ουσιαστικά από τον τουρισμό. Οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς κάνουν λόγο για μια υποτονική σεζόν που απέχει κατά πολύ από το 2019. Ναι μεν το 2021 είναι κάπως καλύτερο από το ’20 όμως η χασούρα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές είναι μεγάλη.

«Χάσαμε» τους Ρώσους

Κατά κύριο λόγο στην περιοχή μας ουσιαστικά αύξηση υπάρχει μόνο στον ντόπιο τουρισμό.

Οι Έλληνες δηλαδή σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 20% μας επισκέφθηκαν περισσότερο όμως οι ξένοι τουρίστες συνεχίζουν, σε μεγάλο ποσοστό να απουσιάζουν, με αποτέλεσμα η ανοδική τάση των Ελλήνων να μην επαρκεί για να επαναφέρει μια ισορροπία στο ισοζύγιο.

Χαρακτηριστικό της αποτίμησης που κάνει για τον «Ν» ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, είναι το γεγονός της σχεδόν, παντελούς απουσίας, για δεύτερη χρονιά των Ρώσων.

Η ρωσική τουριστική αγορά είναι τα τελευταία χρόνια μεγάλος «αιμοδότης» της Αχαΐας, ωστόσο τόσο πέρυσι όσο και φέτος δεν μας προτίμησαν. Λιγοστοί ήταν επίσης οι Εσθονοί και οι Λετονοί οι οποίοι από την αρχή της σεζόν άρχισαν τις ακυρώσεις.

Μειωμένοι κατά 50% φέτος Πολωνοί και Τσέχοι που επίσης παραδοσιακά προτιμούν την Αχαΐα. Σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις τους για διακοπές στην Ελλάδα έχουν την Αχαΐα οι Γερμανοί, συνεπείς ήταν και οι Λιθουανοί, ενώ κάποιοι λίγοι Βέλγοι αναμένεται να έρθουν τον Σεπτέμβριο. Συνολικά πάντως εκτιμάται ότι ο Σεπτέμβριος θα κινηθεί σχετικά χαμηλά με πληρότητα του 30% και του 40% γεγονός που καθιστά προβληματική την λειτουργία των ξενοδοχείων.

Δεν καλύπτεται η ζημιά

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο, ακόμα και στο «πικ» της σεζόν, η πληρότητα δεν ήταν πάνω από 70% τον Ιουλίου και γύρω στο 85% τον Αύγουστο. «Οι Έλληνες πήγαν αρκετά καλύτερα από πέρυσι αλλά δεν καλύπτεται έτσι η ζημιά που υπάρχει. Γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες κατά κύριο λόγο κάνουν διακοπές από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, κατά συνέπεια όλοι οι άλλοι μήνες της σεζόν είναι κατά πολύ πεσμένοι.

Παλιότερα η σεζόν άνοιγε Απρίλιο-Μάιο και φέτος τα περισσότερα ξενοδοχεία άνοιξαν τη δεύτερη ή την Τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου. Επιπλέον οι πιο πολλοί συνάδελφοι θα κλείσουν μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου αφού είναι κρατήσεις είναι περιορισμένες και ο Οκτώβριος φαντάζει μηδενικός.

Από την στιγμή που η περιοχή μας μπήκε στο «κόκκινο» και υπήρξαν επιπλέον μέτρα κατά του κορωνοϊού, δεν έχουμε καθόλου νέες κρατήσεις. Όταν οι ξένοι βλέπουν μια περιοχή να είναι στο κόκκινο δεν ταξιδεύουν, καθώς και φόβος υπάρχει αλλά και ταλαιπωρία αφού πρέπει να υπόκεινται σε περαιτέρω ελέγχους και καραντίνες όταν θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους

. Όταν ο πελάτης του εξωτερικού που σε ένα ποσοστό 70% είναι εμβολιασμένος, δεν μπορεί να πιεί στο μπαρ το ποτό του με μουσική κτλ., γιατί να μας προτιμήσει;», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Διαμαντόπουλος.

Όπως ήταν βέβαια αναμενόμενο η, κάτω, του, αναμενομένου, τουριστική κίνηση, είχε πολλαπλές επιπτώσεις για την τοπική οικονομία και κοινωνία καθώς μια σειρά από προμηθευτές των τουριστικών επιχειρήσεων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κτλ., έμειναν με τη… χαρά. Και τούτο γιατί ο κύκλος των εργασιών τους επηρεάστηκε αρνητικά. Επίσης υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις και στην απασχόληση καθώς οι ξενοδόχοι αναγκάστηκαν να προσλάβουν λιγότερο κόσμο και για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Γ. Γκουβίτσας: «Περισσότερες από πέρυσι οι αφίξεις στον Αραξο»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει στον «Ν» ο αερολιμενάρχης του Αράξου, Γιώργος Γκουβίτσας, φέτος κατά την θερινή περίοδο στο πολιτικό αεροδρόμιο της Αχαΐας υπάρχει μια αύξηση στη διακίνηση επιβατών σε σχέση με πέρυσι, αύξηση όμως που απέχει κατά πολύ από το 2018 και το 2019. Φέτος λοιπόν, έως ώρας, έχουν ταξιδέψει μέσω Αράξου περίπου 45.000 επιβάτες, όταν το 2020, ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 18.000.

Ωστόσο αν κανείς συγκρίνει τις φετινές επιδόσεις με εκείνες του άμεσου παρελθόντος, μάλλον πέφτει σε κατάθλιψη.

Το 2018 οι αφίξεις και αναχωρήσεις ξεπέρασαν τις 185.000, ενώ το 2019 έφθασαν τις 165.000 και αν δεν είχε προκύψει το πρόβλημα με τη φωτιά στο αεροδρόμιο που το κράτησε κλειστό για 10 μέρες, ενδέχεται να είχαμε ξεπεράσει τις 200.000.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι φέτος προέκυψε στον Άραξο και ένα μεγάλο, και κατά πως φάνηκε, ανυπέρβλητο πρόβλημα με τους ελέγχους κορωνοϊού. Οι γιατροί της 116 Πτέρυγας Μάχης, που είχαν καλύψει πέρυσι το πολιτικό αεροδρόμιο, είχαν σταλεί στο εμβολιαστικό κέντρο του νέου λιμανιού.

Έτσι ο Άραξος έμεινε ακάλυπτος. Κατά συνέπεια δεν γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όσους τουρίστες έφθαναν στην Αχαΐα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα δημιουργήθηκε με τους Ρώσους για τους οποίους τα πρωτόκολλα προέβλεπαν καθολικό έλεγχο σε όλους τους επιβάτες. Σε μια περίπτωση πτήσης δόθηκε εντολή οι Ρώσοι επιβάτες να περάσουν, κατά παράβαση του πρωτοκόλλου, χωρίς να ελεγχθούν, ενώ άλλες πτήσεις, όπως ήταν λογικό, δεν ήρθαν από μια χώρα που αποτελεί έναν από τους καλύτερους «πελάτες» της Αχαΐας.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα