Τουρισμός: Πάνω από 50.000 κενές θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία και εστίαση

20.04.2022 / 9:58
paralia1

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι κενές θέσεις εργασίας σε τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα, οι οποίες ακόμη δεν έχουν καλυφθεί, την ώρα που οι προετοιμασίες για την hot τουριστική σεζόν έχουν ξεκινήσει πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά.

Οι κυριότεροι λόγοι που πλέον οι Έλληνες δεν «φεύγουν σεζόν» είναι δύο οι κακές συνθήκες εργασίες αλλά και οι χαμηλές αμοιβές.

Τους λόγους για τους οποίους παραμένουν κενές πάνω 50.000 θέσεις εργασίας στις τουριστικές περιοχές ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν εξηγεί o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου μετά την ανάρτηση στα social media του προέδρου του ΣΕΤΕ κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου για τον ποιοτικό τουρισμό της χώρας.

Έχουν ξεκινήσει ήδη οι καταγγελίες για παραβάσεις

Η καλοκαιρινή σεζόν στα νησιά έχει ξεκινήσει με τις επαναπροσλήψεις να έχουν αγγίξει μόλις το 10% και με τις καταγγελίες των εποχικά εργαζομένων στην ΠΟΕΕΤ για παραβίαση των όρων της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας να πέφτουν «βροχή».
Ωστόσο, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε την τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας με αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις και τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στον επισιτισμό (κουζίνα & service) με ακάλυπτες πάνω από 50.000 θέσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Χότζογλου σημείωσε στο ThessToday.gr ότι δικαιολογημένα υπάρχουν κενές θέσεις αφού πλέον οι εποχικά εργαζόμενοι έχοντας επίγνωση των συνθηκών εργασίας που θα αντιμετωπίσουν στις τουριστικές επιχειρήσεις, στρέφονται σε άλλους κλάδους εργασίας.

Οι περιοχές με έλλειψη προσωπικού

Οι περιοχές που απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους και εντοπίζεται η έλλειψη προσωπικού είναι η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Μύκονος. Σε κάθε σεζόν, ειδικά σε Μύκονο και Σαντορίνη, το προσωπικό αλλάζει 2-3 φορές μέσα σε λίγους μήνες μιας και δεν αντέχει τις συνθήκες εργασίας και παραιτείται. Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που δεν επιλέγουν οι εποχικά εργαζόμενοι να δεχτούν μια θέση εργασίας την καλοκαιρινή σεζόν και τους οποίους προσπαθούν να καταπολεμήσουν.

Οι λόγοι για τις κενές θέσεις εργασίας – Εξαντλητικές συνθήκες και κακοί μισθοί

Αρχικά, οι εργαζόμενοι όπως σεφ, μάγειρες και σερβιτόροι οι οποίοι έχουν τελειώσει τις αντίστοιχες σχολές, δεν άντεξαν δύο χρόνια τον εμπαιγμό της κυβέρνησης με την παράταση ή όχι των επιδομάτων ανεργίας τους χειμερινούς μήνες προκειμένου να επιβιώσουν.

Ένα ποσοστό αυτών αναζήτησε εργασία στο εξωτερικό ενώ ένα άλλο ποσοστό στράφηκε σε άλλους κλάδους. «Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που αποφάσισε να μην ασχοληθεί φέτος με τον τουρισμό, δουλεύει ήδη με 8μηνες συμβάσεις στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και με μισθούς 12 μήνες τον χρόνο», τόνισε ο κ. Χότζογλου.

Ο δεύτερος κύριος λόγος σοβαρής έλλειψης προσωπικού αφορά τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας με χαμηλές αποδοχές. «Οι εργοδότες διαφέρουν από επιχείρηση σε επιχείρηση. Δεν προσφέρουν όλοι ικανοποιητικούς μισθούς για να αποφασίσει ο εποχικά εργαζόμενος να μεταβεί σε νησί για εργασία.

Εργασία 7 ημέρες την εβδομάδα 12 ώρες την ημέρα

Τουριστικές επιχειρήσεις, μάλιστα, με αγγελίες αναζητούν προσωπικό για το καλοκαίρι σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, προτείνοντας επταήμερη εργασία, 10-12 ώρες την ημέρα με διαμονή και διατροφή και μισθό στα 700 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι μισθοί δεν είναι αντιπροσωπευτικοί για τέτοιες συνθήκες εργασίας και δικαιολογημένα δεν θα πάνε για δουλειά οι εργαζόμενοι. Πολλοί εργοδότες για να αποφύγουν την καταβολή των ενσήμων, βάζουν πλαφόν τα 100 ένσημα και μόλις ο εργαζόμενος τα αγγίξει τότε του ζητά να δουλέψει μαύρα», ανέφερε με δυσαρέσκεια ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.

Πρεμιέρα με καταγγελίες στην Κρήτη

Την ίδια ώρα οι καταγγελίες και συλλήψεις ξεκίνησε η τουριστική σεζόν στο Ηράκλειο της Κρήτης αφού ήδη, την πρώτη ημέρα εργασίας, διαπιστώθηκαν πάνω από 30 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. «Δεχόμαστε καθημερινά τέτοιες καταγγελίες εργαζομένων στις τουριστικές περιοχές και απ’ότι φαίνεται θα συνεχιστούν», δήλωσε ο πρόεδρος τονίζοντας την ανάγκη για εντατικοποίηση των ελέγχων τους θερινούς μήνες στα νησιά προκειμένου να καταπολεμηθεί η «μαύρη» εργασία σε αντίξοες συνθήκες.

Κικίλιας: Οι ξενοδόχοι να δώσουν καλύτερες θέσεις εργασίας στους εργαζόμενους

Για το θέμα μίλησε χτες και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Σχολιάζοντας τις 50.000 κενές θέσεις εργασίας, ανέφερε πως αυτά είναι στοιχεία που έρχονται από την περσινή σεζόν.

«Έγινε μία προσπάθεια μέσω προγραμμάτων και εκπαίδευσης και αυτή είναι η παρότρυνση για τους επαγγελματίες του κλάδου», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού μιλώντας στον Real fm.

«Η παρότρυνση μου είναι προς του επαγγελματίες του κλάδου για ποιοτικές θέσεις εργασίας. Οι tour operators θα δώσουν καλύτερα πακέτα στους ξενοδόχους και οι ξενοδόχοι πρέπει να δώσουν καλύτερες θέσεις εργασίες στους εργαζόμενους. Οι θέσεις πρέπει να είναι καλά αμειβόμενές με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα